VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. říj 2017 9:34:00
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 08. bře 2012 21:22:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Zdravím zde na foru,
jak napovídá předmět rozhoduji se také pro svoji první várku.Pár dnů hltám informace z různých zdrojů,mimo jiné i zde,a tak,nějak mám o věci pojem.Navíc,rozhodl jsem se pro začátek,jak doporučují zkušenější,uvařit z mladinového koncentrátu,a k tomu svrchním kvašením.
Jen pro upřesnění:
Hodně je dopručován VÚPS,který teď ovšem není moc k dostání,tak bych zkusil z blízké pivotéky MISTR SLÁDEK,sušený,světlý,ale nějak se mi nelíbí ta barva.7-12 EBC.Tak mně napadlo,že bych jej smíchal s tím též,ale tmavým,který má EBC 44-70.
1.Myslíte že tím něco pokazím?
2.jaké použít kvasnice,když pivo nastáčím do soudků 5L,které při konzumaci budu čepovat klasickou pumpovací pípou?
Chtěl bych použít tolik doporučované kvasnice PREMIUM GOLD,ale nevím jestli jejich vlastnost gelovitosti nemůže vstup do pípy,při pozdějším naražení a čepování ucpávat?!
Navíc,zbožňuju právě nefiltrovaná kvasnicová piva,a proto by mi vůbec nevadilo,kdyby se případný sediment("který není na závadu" jak je uvedeno na některých výrobcích) v pivečku vznášel.
3.Je třeba do várky přidávat ještě dextozu a dochmelovat?
4.Mohu přidat,eventuelně nahradit část dextrozy(maltozy) nějakým množstvím medu?Nevznikne pak velké množství alkoholu,které zahubí kvasinky?
5.Musím přidávat do soudků tablety na zvyšování CO2?Moc ho v pivu nemusím :cry:
Díky všem zúčastněným za případnou trpělivost se mnou,a slibuji,že to není můj poslední,dotaz ;)
V případě,že jsem ve špatné sekci,prosím admina o nápravu.Děkuji


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 08. bře 2012 22:06:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Vítej na fóru..

1. Smíchat je určitě můžeš, nic tím nepokazíš..vytvoř si barvu jakou chceš

2. Premium Gold- podle mě velice dobrý svrchní kvasnice, můžeš je v klidu použít, dělaj takový lehký ovocný tóny, zvlášť při vyšších teplotách. Pokud chceš trochu víc ležák, můžeš zkusit Nottinghamy- kvasí 14-21°C, při těch nižších teplotách udělaj velice dobrý pivo podobný ležáku. A ucpávání se neboj..

3. Dextrozu nepřidávej, je to zbytečný, nařeď si to na stupňovitost jakou chceš. Dochmelovat samozřejmě můžeš.. udávaj na něm 30-42 IBU, první várku bych si to vyzkoušel a další kdyžtak dochmelil.

4. Med bych na poprvé nedával- zvedne alkohol, ale hlavně hodně prokvasí a když nemáš zkušenosti se stáčením, tak s největší pravděpodobností vyrobíš silně přesycené pivo.

5. Na tablety se vykašli, zbytečně drahá sranda, místo nich použij dextrózu/maltózu 3g/0,5l. Do soudků se dává o něco málo míň, větší objem líp tlakuje, někde je to tady na fóru.

nebo pokud máš cukroměr, tak stoč při zbytkovém cukru a nepřidávej nic- určitě lepší možnost, ale chce to trochu hlídání při kvašení.

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 08. bře 2012 23:14:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Tadytomas,
díky moc,přesně tyhle informace jsem potřeboval slyšet.Jen s těma kvasnicema to je horší,krom Nottingham mají dalších asi 9 druhů.Tak se v prodejně poinformuju.
Cukroměr nemám,použiju tedy tablety.
Stejně se v budoucnu určitě chci pokusit o vaření ze surovin,a třeba i spodní kvašení a proto bych chtěl koupit také hustoměr.
Nebo cukroměr,co píšeš ty je ta drahá věc,kterou jsem našel pod názvem refraktometr?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 08. bře 2012 23:29:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
cukroměr stojí kolem 200,- nevím kde bydlíš, ale dá se koupit všude možně. Hodí se i při kvašení z koncentrátu.

a tablety je fakt zbytečný kupovat.. a hlavně šíleně nevýhodný.. kup kilo dextrózy a odměrku

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 08. bře 2012 23:30:34 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
posledna varka z nottinghamiek kvasila pri 21 a bez ovocia uplne, tak skus tie skorej


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 0:23:58 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Já bych jen doporučil místo dextrózy na sekundár surogovat kostkovým cukrem, žádný pěnění, snadná manipulace, méně práce, jistý výsledek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 7:23:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2801
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Musím potvrdit že posledních pár várek jsem při nutnosti následné surogace hodil 3g kostku cukru do lahve, případně 7x3g do 5L soudku a funguje to akorát.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 11:08:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Kluci,díky za tipy.
Jak jsem již psal,budu stáčet do soudků(ale i petek),tak můžu zaexperimentovat a do každého použí něco jiného.?
Tadytomas,myslel jsem Dextrozu,jak píšeš,ale napsal jsem tablety.No,už se asi vidím s orosenou sklenicí v ruce. :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 11:33:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
jojo.. ono jestli dextrozu nebo kostlovej cukr, jak radí nade mnou už je celkem jedno.. ale ty tablety je fakt škoda peněz :)

přeju hodně zdaru a Dej Bůh štěstí

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 11:41:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 387
Bydliště: u Frýdku - Místku
Klidně vyzkoušej do každé petky jinou surogaci,a uvidíš co dá nejlepší výsledek.
Někdo používá i maltozu,nebo tekutý sladový výtažek.
Nejlíp si kup cukroměr a stáčej při zbytkovém cukru a není třeba nic přidávat.

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mira.mira a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz