VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 20. led 2018 2:33:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: pon 12. zář 2011 20:48:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
hroch píše:
Co se týká krmiva, mláto je již téměř bez živin a tak se dodává hlavně jako vláknina, u hovězího dobytka se udává do 10procent složení stravy, prase asi snese víc. Je fakt, že prasata kterým já mláto posílám si chrochtají, přeci jenom nemám takovou výtěžnost a mlátoje výrazně vydatnější než z velkého pivovaru, které ty pašíci taky dostávají. Když holt mláto nepředám včas, jde na kompost, ale když zakysne tak dost smrdí.


Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že je mláto bez živin. Stačí trochu "zagooglit" a najdeš např.:
"Pivovarské mláto je zbytek po vyluhování šrotovaného sladu zbaveného při výrobě piva extraktivních látek. Je to vodnaté krmivo, které velmi rychle, zvláště v letních měsících, podléhá zkáze. Proto se často suší odpadním teplem přímo v pivovarech, čímž se získá poměrně dosti hodnotné krmivo. Vzhledem se podobá hrubšímu ječnému šrotu, jeho barva však bývá poněkud tmavší. Vůni má chlebovou. Ze 120 kg sladu se získá 120 - 130 kg čerstvého (odkapaného) mláta o sušině kolem 20 % a ze 100 kg čerstvého mláta se získá asi 20 kg sušeného mláta. V čerstvém i v sušeném stavu se uplatňuje v krmných dávkách dojnic, vykrmovaného skotu a prasat ve výkrmu. " http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?id=52&lang=cze

Moje osobní zkušenost je taková, že slepice přikrmované mlátem snášejí jako divé a chutná jim natolik, že hrozí úhyn "z přežrání"


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: pát 23. zář 2011 20:49:01 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Abych navázal na zkušenosti se sladovou moukou.

Takže žitné bagety:
2/3 hladká pšeničná mouka
1/3 hladká celozrnná žitná mouka
voda 1/2 hmotnosti mouky
sladová mouka 5% z množství ostatní mouky (možná 3% budou taky stačit)
kvasnice
sůl
podle chuti: kmín, sezam, lněné semínko atp.

Příprava vcelku normální 15 minut vzejití kvásku (kvasnice, část vody, trochu mouky), zpracování těsta (zbytek mouky a vody s rozpuštěnou solí), kynutí 60min. (jde nechat i přes noc v ledničce a pokračovat ráno), vypracování baget, kynutí na plechu 15-20min., pečení 20-30 minut při 220°C (horkovzduch).

Začal jsem dělat kvásek rozmícháním kvasnic se lžičkou sladového výtažku (bruntál). Jde to rozmíchat i bez vody, kvasnice nějakou pustí, takže to je OK. Všechno pak jede jak divý.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: stř 11. led 2012 12:44:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
restart píše:
Taky se to dá hodit do rybníka - teda pokud tam jsou ryby......


Pokud jsou moje informace správné, tak mláto z Kněžihorského pivovaru ve Bzenci končí u koníků, neb ti jej taky rádi žerou! 8-)

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: úte 27. bře 2012 12:02:07 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
Mr.Beer píše:
dělám chleba s mlátem v domácí pekárně.

90 g sušeného mláta
čaj. lžička soli
380 g pš.hladké mouky
30 g žitné hladké mouky
150 g jogurtu
350 ml vody (zbytku z vyslazování)
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
10 g rozemletého barvícího sladu
7 g sušených kvasnic

klasik, vel. 1, tmavý



jak dlouho vydrzi mlato ususene? jak se susi? da se i zamrazit? neprijde pri tom o zbytek zdravi prospesnych latek?

da se to dat i do nejake buchty/kolace? chleba s nim je uplne bombovej, i kdyz jenom z klasicky domaci pekarny.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: úte 27. bře 2012 15:28:37 
Offline

Registrován: ned 20. úno 2011 22:17:19
Příspěvky: 392
Usušené mláto vydrží, dokud ho někdo nesežere. Nevím, nestalo se mi, že by se zkazilo. Ono se v tom vlastně nemá ani co zkazit. Suším v troubě při 80 °C, v létě normálně na slunku. Jinak v zimě by bylo možné část vody venku vymrazit a následně dosušit (nemám vyzkoušeno - sousedi topí tuhými palivy, takže cokoliv co nechám venku smrdí). Když sypu zbytky mláta přes zimu na kompost, tak krásně "vyschnou". Nevím co je v tom za prospěšné nebo neprospěšné látky, já s tím prostě "pančuju" chleba :-D . Do buchet a koláčů jsem to nezkoušel, dle mého názoru se to do nich nehodí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: úte 10. dub 2012 21:55:40 
Offline

Registrován: stř 09. úno 2011 18:04:57
Příspěvky: 125
Zkoušel to někdo přidávat do opravdového, tedy myslím kváskového chleba? Žádné droždí, tedy tak, jak opravdový chleba má vypadat. Zatím ho dělám bez přísad, jen kmínový, ale změna by se hodila...

_________________
Rosťa


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: stř 11. dub 2012 8:50:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
rsat píše:
Zkoušel to někdo přidávat do opravdového, tedy myslím kváskového chleba? Žádné droždí, tedy tak, jak opravdový chleba má vypadat. Zatím ho dělám bez přísad, jen kmínový, ale změna by se hodila...


Zkoušel a je to bomba.
Žitná mouka, pšeničná tmavá, sušené mláto, poměry beru od oka, ale zhruba třetinu od každého, kvásek, sůl, kmín.
Zkušenost mám takovou, že chleba kyne dloooouho (kyne v ošatce) ale za ten výsledek to stojí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: stř 11. dub 2012 9:31:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Kvásek máš taky domácí, nebo si ho zakoupil? ať už sušený nebo z pekárny..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: čtv 12. dub 2012 12:07:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
Tadytomas píše:
Kvásek máš taky domácí, nebo si ho zakoupil? ať už sušený nebo z pekárny..


Kvásek občas domácí, občas koupený. Prodávají ho u nás v jedné sámošce na vaření kysela.
No, po pravdě častěji kupovaný, domácí se mi nechce moc často dělat... ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pečení z čehokoliv co souvisí s pivem
PříspěvekNapsal: pát 13. dub 2012 19:08:49 
Offline

Registrován: stř 09. úno 2011 18:04:57
Příspěvky: 125
Kvásek jsem si zadělal ze žitné cca před půl rokem a pravidelně ho živím a spotřebovávám. Chleba je super. a přídavek mláta vyzkouším.

_________________
Rosťa


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz