VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 04. bře 2021 23:47:16
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: sob 08. úno 2020 23:45:15 
Offline

Registrován: sob 08. úno 2020 23:38:19
Příspěvky: 2
Ahoj,
poradte mi prosim jak je myslen v pivarce u receptu v oblsati fermentace ten dryhop.
U nekterych receptu je nekolik ruznych davek chmelu v radcich ale pro vschny je napr shodne 6 dni.
Je tim mysleno tam hodit vscehny chmely na 6 dni najednou nebo prvni vhodit na zacatku za dva dny druhy (prvni ponechat) na dalsi dva dny (ponechat prvni i druhy a pridat na zbyle dva dny treti. Nebo snad vzdy vyndavat po dvou dnech. Mozna mne ukamenujete ze jsem natvrdlej. Ale toto jsem z toho nevylustil. Napriklad recept na JELEN INDIA PALE ALE v Dvojece je na str 379. :roll:

Diky D.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: pon 10. úno 2020 14:37:23 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 255
Bydliště: Ohrobec
Všechno najednou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: pon 10. úno 2020 21:57:46 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 38
Návod, jak číst recepty, máš na str. 357 - 359.
Fermentace je na str. 359.

V tomto případě:
1) Napřed kvasnice, počkat 5 dnů, až skončí bouřlivá fermentace. To je proto, aby unikající CO2 neodnášel vonné látky z chmelů.
2) Potom přidat všechny chmely na dryhop a počkat dalších 7 dní.
3) Zkontrolovat, jestli je prokvašeno na FG - hodnota v černém proužku.
4) Pokud ano, přidat dextrózu 6g/l a stočit (keg / kyveta / lahve).
5) Pokud ne, počkat 2 dny a pokračovat bodem 3).

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2020 18:48:58 
Offline

Registrován: sob 08. úno 2020 23:38:19
Příspěvky: 2
Ahoj, diky panove. Chapu to stejne jen nerozumim proc napriklad v receptu na Neipu na str. 391 je na dry hop 2x citra po 72g a neni tam jednou 144.... Tak jsem myslel, ze za tom je nejaka hlubsi logika...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: stř 12. úno 2020 23:20:58 
Offline

Registrován: pon 25. bře 2019 23:31:05
Příspěvky: 38
- zakvasit a první 3 dny nechmelit
- přidat 72 g Citry a nechat 3 dny
- potom přidat dalších 72 g Citry a nechat další 3 dny
- potom zjišťovat prokvašení

K receptu:
1) autor výslovně uvádí dvoufázové studené chmelení. Tady měla být linka oddělující jednotlivá chmelení asi protažena do konce řádku.
2) s Citrou bych radil zacházet opatrně. Dát do 25 litrové várky třetinu kila chmelu, který má alfu běžně 12 a nadmíru silic, to už chce mít něco navařeno, řekl bych.
3) dej si pozor na ročník. Je to chmel z USA a u nás není problém koupit Citru 3 roky starou. Vlastnosti chmelu se po takové době už mění.

_________________
- každej chvilku chladí spilku -


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: čtv 13. úno 2020 8:31:36 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 59
By som len k tomuto pridal moju skusenost. Varil som IPU Citru (vlastny recept, single hop s Citrou) s chmelmi kupenymi priamo v US a tu na Slovensku. Po kontrole obalu som zistil, ze maju rovnaky rocnik a rovnake hodnoty alfy. Z toho som usudil, ze sa bude asi jednat o ten isty zber a zdroj. Uvaril som na porovnanie 2 varky, 1 s chmelom z US a 1 s chmelom so Slovenska. Boli na nerozoznanie, teda kupovanie (mimochodom drahsich) chmelov v US nieje vyhodne a nema z mojho pohladu ziadnu pridanu hodnotu. Mozno len pocit, ze "tento chmel som si sam doviezol z US".

Co sa tyka dry hopu, tiez je to na moj vkus trosku vela. Dal by som fakt max 100g celkovo na taky objem, ale 100 ludi 100 chuti. Pocas dry hopu sa tam vela horkosti aj tak nedostane, ale bude to poriadne vonave. Mozno by to bolo zaujimave navarit aj podla povodneho receptu, ale podla mna sa to pivo iba zbytocne predrazi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: pon 22. úno 2021 19:06:57 
Offline

Registrován: úte 31. bře 2020 19:42:38
Příspěvky: 7
Zdravim pivovarníkov.
Vedel by niekto zaujať stanovisko prípadne poradiť.V knihe Pivařka2 je na strane 37 recept na APA - Americký eil. Chcel som uvariť toto pivo ale narazil som na jednu vec ktorá my nie je jasná. A to chmelovar. Posledný prídavok je uvedený čas 0 minut .Tak že predpokladám že sa bude jednať o studené chmelenie. V prípade že áno tak sa pridáva chmel do whirpolu a potom sa po schladení odstráni alebo sa chmel pridá do diela s kvasnicami? A odstraní sa po vykvasení? Knihu som sa snažil prečítať pozorne možno my niečo ušlo . Prosím Vás skúsený sládkovia poraďte. Ako postupovať v tomto konkrétnom prípade? za každú radu a postreh už vopred ďakujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: úte 23. úno 2021 17:02:56 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 59
Chmel pocas chmelovaru oznaceny ako 0 minut sa v anglickej literature nazyva flameout, co je presnejsie oznacenie tohto chmelu. Je to proste 0 minut varu. Teda vhodis chmel a v tom okamihu vypnes ohrev a pokracujes normalne, ako si zvyknuty (ja napriklad chladim, potom whirlpool a potom do kvasnej nadoby).

Studene chmelenie (dry hop) prebieha az po hlavnom kvaseni. Teda chmel do kvasnej nadoby. Neoznacuje sa ako 0 minut, ale v dnoch (kolko dni pred planovanym flaskovanim ho mas pridat).
Whirlpool chmelenie - toto oznacenie by som nepouzival. Ak mas whirlpool na studeno (ako ja), tak zbytocne prides o chmel. Ak mas whirlpool pred chladenim, je to prakticky 0 minut. Z mojho pohladu len americania potrebovali nieco vymysliet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: úte 23. úno 2021 17:57:24 
Offline

Registrován: úte 31. bře 2020 19:42:38
Příspěvky: 7
Ďakujem za odpoveď. Čiže keď to zhrniem. Po chmelovare vypnem ohrev nasypem posledné množstvo chmelu a chladím aj s chmelom . Po dosiahnutí " kvasnej " teploty urobím Whirpool a scedím do kvasnej nádoby.?
Som začiatočník. Varil som pivo asi 3 razy . Ja som postupoval trocha inak / asi možno zle/ .Po ukončení chmelovaru som nechal dielo odpočinúť asi 20 -30 minut v tomto čase som urobil 2 -3 krát Whirpool. Potom som dielo prečerpal do nádoby v ktorej som ho chladil už bez chmelu na požadovanú kvasnú teplotu .Urobil som nejakú chybu? Ďakujem za názor a každú radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry hopping - pivarka - logika chmeleni v receptech
PříspěvekNapsal: úte 23. úno 2021 23:22:07 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 18
Pokud dobře chápu tvá slova, tak jsi během odpočinku udělal 2-3 krát Whirpool. To znamená, že jsi třikrát roztáčel mladinu, tedy usazený koláč mláta znovu rozmíchal ?
Otázka, zda nejdříve mladinu ochladit a pak udělat Whirpool, nebo nejdříve Whirpool a pak chladit je zajímavá z pohledu výsledné huti piva.
Zeptám se svého učitele, renomovaného sládka .
Osobně si myslím, že dělat Whirpool až po ochlazení, není dobrý nápad z důvodu nebezpečí kontaminace.
Ostatně při větších objemech (chlazení deskovým chladičem), je to asi blbost, protože si pravděpodobně ucpeš chladič.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz