3) Nepoškozená skleněná lahev ti určitě sama nexploduje, uzávěr si odfoukne. Ale přesto je velmi nebezpečné lahve přetlakovat. Může mít prasklinu nebo stačí když s ní nešťastně někde ťukneš a může to být velmi nebezpečné. Rozhodně doporučuji tohle riziko nepodceňovat.
5) Požadovaný tlak v lahvi je snadné spočítat. Závisí na požadovaném nasycení piva CO2 - to je různé podle pivního stylu, pro jednoduchost počítej 5g/l a na teplotě piva. Nástroj na výpočet najdeš tady
https://www.homebrewmap.com/cs/tools/ca ... arbonationChtěl jsem přiložit graf, ale pro toto fórum je i 37kB moc velká příloha, tak si ho někde vygoogli (beer carbonation chart). Při teplotě ležení je přetlak správně nasyceného piva do 1 baru, při pokojové teplotě zhruba 2 bary.
Teoreticky jsou tam ještě korekce podle volného prostoru v lahvi nad pivem, ale v praxi nejsou významné.