VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 22. říj 2018 14:21:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: stř 23. bře 2011 22:11:06 
Offline

Registrován: stř 23. bře 2011 14:03:52
Příspěvky: 4
Ahoj,
začínám teprve s domácím vařením piva a proto bych se rád zeptal jaký je mezi hustoměrem a cukroměrem rozdíl a jak se používají? Zkoušel jsem si k tomu najít nějaký informace všude možně, ale nikde jsem k tomu toho moc nenašel. je tento cukroměr vhodny?
http://www.garden-technik.cz/cukromer-b ... -/d-54714/

Díky za info :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 9:29:46 
Offline

Registrován: stř 07. črc 2010 11:39:38
Příspěvky: 114
Ahoj uvedený cukroměr klidně použít můžeš, neboť % zbytkového cukru odpovídají ° Plato, takže rozhodně žádný problém. Rozdíl mezi hustoměrem a cukroměrem je z mého laického hlediska ve stupnici, která je na nich uvedená :). Osobně používám hustoměr a na ° Plato přepočítávám, což si koupí cukroměru ušetříš.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 9:47:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
ono jde spíš o to, že hustoměry bývají menší- tzn. že se hůř odečítá a nějaký to půl stupně sem, půl stupně tam, není problém..

Konkrétně třeba na mém, je rozdíl mezi 4° a 5° tak 4mm.. což je krutě málo, proto pořizuju velký cukroměr..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 9:59:34 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Já bych doporučil stupnici 0 - 20. Tohle bude zbytečně velký, což sebou nese další problémy. Tedy pokud nechceš vařit piva přes 20° Plato:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 12:02:38 
Offline

Registrován: úte 07. zář 2010 8:43:39
Příspěvky: 32
Tenhle používám a jsem spokojenej. Pravda na 0-20 bude asi možnost kapku přesnějšího odečtu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 12:29:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Pouzivam oba. Hustomer ze sady z vasepivo.cz (rozsah 1.000 - 1.1xx), a sacharometr 0-20°P, kde dílek je 0.2°P. Důvod, že pořád ještě používám velkorozsahový cukroměr je, že je jednak menší a pevnější (lépe se s ním manipuluje), jednak znám zatím jen výpočty na teplotní korekci pro hustotu, ne pro °P. Samo by to šlo taky asi nějak přepočítat, nezná někdo dobrý prográmek? Na brewcalcs.com je teplotní korekce právě jen pro hustotu (a vypadne z toho hustota při 20°C a °P).
Teplotní korekce funguje docela dobře i pro nějakých 70°C, což je teplota sladiny po zcezení, kdy kontroluju, zda mi výpočet sedí.

Od zchlazení do stáčení pak už používám výhradně sacharometr.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 14:50:38 
Offline

Registrován: stř 23. bře 2011 14:03:52
Příspěvky: 4
Dobře tak pořídím cukroměr :) jen ještě otázečka :) cukroměr použiju při stáčení do flašek kdy by ten cukr měl být mezi 4% - 4,5%? a jak vypočtu jestli se jedná o 10ku nebo 12ku? nemáte někdo nějaké stránky nebo dokument kde bych se mohl dočíst o jednotlivých typech chmele? :) díky všem za rady :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 15:08:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Když tím stejným cukroměrem změříš mladinu před kvašením a budeš mít např.16% a ty chceš 12% ,tak prostě jen doředíš převařenou schladlou vodou na těch 12% EPM
EPM-extrakt původní mladiny.Zjednodušeně-na přesný výpočet EPM existují vzorce a postupy ,které doma těžko dosáhneme.

viz.: http://www.sagit.cz/pages/uztxt.asp?tem ... 004&full=y

když jsme pili desítku z Bruntálského výtažku,tak všem přišla "celkem silná" ,používám cukroměr 0-30% z Polski a myslím,že % sem-%tam nehraje roli,
hlavně že chutnalo :-)

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 15:42:58 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Mosquit píše:
... znám zatím jen výpočty na teplotní korekci pro hustotu, ne pro °P. Samo by to šlo taky asi nějak přepočítat, nezná někdo dobrý prográmek? Na brewcalcs.com je teplotní korekce právě jen pro hustotu (a vypadne z toho hustota při 20°C a °P)...


Našel jsem...

http://www.kotmf.com/tools/hydrom.php


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hustoměr/Cukroměr
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 17:50:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Bob: perfektní, díky :-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz