VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 12:50:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2017 19:26:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Presne tak - abys tam mel 2 bary, tak to bys musel i zatkovat/uzavirat v pretlaku CO2, coz neni rozhodne pripad domovaricu...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: ned 02. dub 2017 9:01:25 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
Zdravím všechny. Píše se tu poměrně hodně o stáčení protitlakem , ale nikdo tu nanapsal jaká je vlastně výhoda , já zatím stáčím do lahví tak že do sudu pustím CO b a před hadičku se spodním ventilem naplním flašku . Jakou získám výhodu když si pořídím věci na stáčení protitlakem. Nyní stáčím tak , že mám otevřený vývod s KEGU a do něj tlakuju málo CO2 a přes stáčení hadičku která má na konci ventil který když dosedne na dno tak pustí ,tak takto dotočím lahev vyndám stáčeč a zazátkuju, Když mi poklesne tlak v kegu a pivo už neteče tak tam zase trochu dopustím aby jsme měl výstupní tlak.V čem je lepší stáčení protitlakem, že s piva nevyprchá tolik CO2 ? nebo ,že v lahvi nad pivem zůstane to CO2 a pivo se nekazí ? nebo , že se pivo ještě při tomto trochu víc nasytí, nemám zas až tak velké zkušenosti , může tu prosím někdo odpovědět jaké jsou výhody stáčení protitlakem oproti tomu , že pivo pod tlakem CO2 v KEGU do sudu stočím přes stáčečku od spodu do lahve. V podstatě ho do lahví natočím jako v hospodě z pípy akorát s tím rozdílem že jej netočím shora důlů ale stáčecí hadičkou pomalu od spoda nahoru .Díky moc .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 21:07:13 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 262
Ahoj, neodpověděl sis náhodou sám? Podle mě je protitlaká stáčečka nejpoctivější řešení, ale jsou i jiné způsoby jak doma dostat pivo z "ležáckého tanku" do lahví bez oxidace, kontaminace a ztráty CO2. V podstatě i to tvoje řešení. Jde o to mít před stáčením pivo dostatečně nasycené asi tak o 10% víc než výsledný požadavek (něco unikne během stáčení), pivo vychlazené co neblíže k 0°C a zařídit to tak, aby během stáčení nepěnilo. Taky je možné do lahví předem napustit CO2 - je těžší než vzduch, tak věřím, že tam tu chvíli zůstane a v lahvi před zazátkováním tak nezůstane žádný vzduch.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 12:51:46 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 145
mate niekto skusenost s plnenim flasiek pomocou "beer gun"? Tu je napr. video: https://www.youtube.com/watch?v=PfqZ_9UCt7s

Original Blichmann stoji okolo 100 dolarov, ale od sikmacov sa to da kupit uz za cca 35 eur...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 14:00:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 347
Bydliště: Hodonín
Já si nemůžu pomoct,ale myslím si,že už asi nebude nic hezčího a praktičtějšího než stačečka Honzy Kuruce. Stočil sem s ní už několik desítek 50l kegů a v pohodě.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 15:50:04 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 145
hadat sa urcite nebudem, stacacka od Honzika je uplne luxus, snazim sa len zvazit vsetky mozne alternativy aj s pre a proti....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pát 19. kvě 2017 13:47:04 
Offline

Registrován: sob 10. zář 2016 11:57:12
Příspěvky: 8
Též nad beer gun uvažuji, dá se koupit i v česku: http://www.bahnik.cz/domaci-vareni-piva ... neni-lahvi


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 15:41:02 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 145
vraciam sa k tejto teme, po zvazeni vsetkych alternativ a moznosti som si objednal luxusnu protitlakovu stacacku od Honzy Kuruca :) Tento tyzden sa chystam na premieru. Precital som celu tuto temu a hladal som v inych temach, vsade sa riesia tlaky, rychlost odpustania atd, v tomto si myslim ze uz mam celkom jasno.

Ale nenasiel som nikde pomerne dolezitu informaciu, ako tuto stacacku cistite a sanitujete pred / po pouziti? Pomerne velku cast produkcie (30 - 50%) totiz planujem flaskovat a nechcel by som skoncit ako Gradys, ktoremu sa pivo po naflaskovani kazi, pravdepodobne kvoli infekcii... btw @fotozapisnik.eu su nejake nove zistenia k danemu problemu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 16:12:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 355
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
nameless_one píše:
Ale nenasiel som nikde pomerne dolezitu informaciu, ako tuto stacacku cistite a sanitujete pred / po pouziti? Pomerne velku cast produkcie (30 - 50%) totiz planujem flaskovat a nechcel by som skoncit ako Gradys, ktoremu sa pivo po naflaskovani kazi, pravdepodobne kvoli infekcii... btw @fotozapisnik.eu su nejake nove zistenia k danemu problemu?



Zřejmě asi narážíš na tento příspěvek: https://www.facebook.com/groups/domacip ... 368414393/

Ale zklamu tě, pořád nevím, kde je problém. Lehce mlhavý závěr odkazované dlouhé diskuse zatím je, že infekce je ze stáčečky, ale já bych na to život nevsadil.
Pivo v lahvích se mi už kazilo dříve, tak jsem ještě více zpřísnil čistotu (perkarbonát, Star San, Mark II Keg & Carboy & Bottle Washer - https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tech ... tle-washer) a tak nějak jsem to pustil z hlavy, jelikož lahvuji jen velice zřídka a své pivo z lahví pak už nepiju vůbec.

V zásadě kyvetu po vypití vymeju dočista horkou vodou, potom ji úplně napustím horkou vodou a nasypu perkarbonát s TAEDem. Kyvetu zavřu a nechám ji tak řekněme "dlouho" (minimálně jeden den). Přičemž mnohokrát odpouštím roztok jak pivním ventilem, tak i ventilem na CO2.

Těsně před plněním kyvetu včetně naražečů proplachuji hodinu (a víc) Star Sanem pomocí Mark II Washer (stejně tak všechny hadičky).

Před lahvováním stejně tak (tj. +-hodinu Star Sanem) promývám lahve, zátky, hadičky, naražeče, plničku, ...
Nutno dodat, že nic z toho (tj. kyvety, lahve, hadice, naražeče, zátkovačku, ...) neskladuju "na prasáka", ale ihned po použití pečlivě umyju horkou vodou (a velice často i perkarbonátem).

A přes to všechno se pivo v lahvích stane dříve či později nepitelným. Plné lahve (hnědé LongNeck) skladuji ve stejné ledničce, kde mám kyvety.


Například posledně jsem lahvoval ležák a SMaSH IPA v úterý v noci. Ve čtvrtek byla obě piva ještě v pořádku (já jsem je sice neměl, ale potvrdil mi to jeden soudce). V sobotu na Žejdlíku už byl MeGaL na sračky, ale IPA ještě dobrá (chutnal jsem obě a můžu potvrdit). Po dvou týdnech od lahvování už ale byla zkažená i IPA.


Už netuším, co bych měl změnit. Jako poslední pokus jsem stočil nezkaženou IPA do lahve přímo z výčepního kohoutu a uložil ji společně s prokazatelně zkaženou lahví za stejných podmínek do lednice. 12. října to budou dva týdny (tolik stačilo ke zkažení pivu zalahvovanému protitlakem) a potom obě lahve otevřu a porovnám... Ale ať už bude výsledek ochutnávky jakýkoliv, nejsem si úplně jistý, co to dokazuje...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 20:10:41 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 262
Vím že to máš nastudované. Ani ty přípravky neznám. Ale proč radši nepoužíváš obyčejné Savo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz