VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 16. pro 2017 8:08:42
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 21. úno 2017 19:26:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2830
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Presne tak - abys tam mel 2 bary, tak to bys musel i zatkovat/uzavirat v pretlaku CO2, coz neni rozhodne pripad domovaricu...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: ned 02. dub 2017 9:01:25 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 19
Zdravím všechny. Píše se tu poměrně hodně o stáčení protitlakem , ale nikdo tu nanapsal jaká je vlastně výhoda , já zatím stáčím do lahví tak že do sudu pustím CO b a před hadičku se spodním ventilem naplním flašku . Jakou získám výhodu když si pořídím věci na stáčení protitlakem. Nyní stáčím tak , že mám otevřený vývod s KEGU a do něj tlakuju málo CO2 a přes stáčení hadičku která má na konci ventil který když dosedne na dno tak pustí ,tak takto dotočím lahev vyndám stáčeč a zazátkuju, Když mi poklesne tlak v kegu a pivo už neteče tak tam zase trochu dopustím aby jsme měl výstupní tlak.V čem je lepší stáčení protitlakem, že s piva nevyprchá tolik CO2 ? nebo ,že v lahvi nad pivem zůstane to CO2 a pivo se nekazí ? nebo , že se pivo ještě při tomto trochu víc nasytí, nemám zas až tak velké zkušenosti , může tu prosím někdo odpovědět jaké jsou výhody stáčení protitlakem oproti tomu , že pivo pod tlakem CO2 v KEGU do sudu stočím přes stáčečku od spodu do lahve. V podstatě ho do lahví natočím jako v hospodě z pípy akorát s tím rozdílem že jej netočím shora důlů ale stáčecí hadičkou pomalu od spoda nahoru .Díky moc .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 21:07:13 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Ahoj, neodpověděl sis náhodou sám? Podle mě je protitlaká stáčečka nejpoctivější řešení, ale jsou i jiné způsoby jak doma dostat pivo z "ležáckého tanku" do lahví bez oxidace, kontaminace a ztráty CO2. V podstatě i to tvoje řešení. Jde o to mít před stáčením pivo dostatečně nasycené asi tak o 10% víc než výsledný požadavek (něco unikne během stáčení), pivo vychlazené co neblíže k 0°C a zařídit to tak, aby během stáčení nepěnilo. Taky je možné do lahví předem napustit CO2 - je těžší než vzduch, tak věřím, že tam tu chvíli zůstane a v lahvi před zazátkováním tak nezůstane žádný vzduch.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 12:51:46 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
mate niekto skusenost s plnenim flasiek pomocou "beer gun"? Tu je napr. video: https://www.youtube.com/watch?v=PfqZ_9UCt7s

Original Blichmann stoji okolo 100 dolarov, ale od sikmacov sa to da kupit uz za cca 35 eur...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 14:00:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 342
Bydliště: Hodonín
Já si nemůžu pomoct,ale myslím si,že už asi nebude nic hezčího a praktičtějšího než stačečka Honzy Kuruce. Stočil sem s ní už několik desítek 50l kegů a v pohodě.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 18. kvě 2017 15:50:04 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
hadat sa urcite nebudem, stacacka od Honzika je uplne luxus, snazim sa len zvazit vsetky mozne alternativy aj s pre a proti....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pát 19. kvě 2017 13:47:04 
Offline

Registrován: sob 10. zář 2016 11:57:12
Příspěvky: 6
Též nad beer gun uvažuji, dá se koupit i v česku: http://www.bahnik.cz/domaci-vareni-piva ... neni-lahvi


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 15:41:02 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
vraciam sa k tejto teme, po zvazeni vsetkych alternativ a moznosti som si objednal luxusnu protitlakovu stacacku od Honzy Kuruca :) Tento tyzden sa chystam na premieru. Precital som celu tuto temu a hladal som v inych temach, vsade sa riesia tlaky, rychlost odpustania atd, v tomto si myslim ze uz mam celkom jasno.

Ale nenasiel som nikde pomerne dolezitu informaciu, ako tuto stacacku cistite a sanitujete pred / po pouziti? Pomerne velku cast produkcie (30 - 50%) totiz planujem flaskovat a nechcel by som skoncit ako Gradys, ktoremu sa pivo po naflaskovani kazi, pravdepodobne kvoli infekcii... btw @fotozapisnik.eu su nejake nove zistenia k danemu problemu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 16:12:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 349
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
nameless_one píše:
Ale nenasiel som nikde pomerne dolezitu informaciu, ako tuto stacacku cistite a sanitujete pred / po pouziti? Pomerne velku cast produkcie (30 - 50%) totiz planujem flaskovat a nechcel by som skoncit ako Gradys, ktoremu sa pivo po naflaskovani kazi, pravdepodobne kvoli infekcii... btw @fotozapisnik.eu su nejake nove zistenia k danemu problemu?



Zřejmě asi narážíš na tento příspěvek: https://www.facebook.com/groups/domacip ... 368414393/

Ale zklamu tě, pořád nevím, kde je problém. Lehce mlhavý závěr odkazované dlouhé diskuse zatím je, že infekce je ze stáčečky, ale já bych na to život nevsadil.
Pivo v lahvích se mi už kazilo dříve, tak jsem ještě více zpřísnil čistotu (perkarbonát, Star San, Mark II Keg & Carboy & Bottle Washer - https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tech ... tle-washer) a tak nějak jsem to pustil z hlavy, jelikož lahvuji jen velice zřídka a své pivo z lahví pak už nepiju vůbec.

V zásadě kyvetu po vypití vymeju dočista horkou vodou, potom ji úplně napustím horkou vodou a nasypu perkarbonát s TAEDem. Kyvetu zavřu a nechám ji tak řekněme "dlouho" (minimálně jeden den). Přičemž mnohokrát odpouštím roztok jak pivním ventilem, tak i ventilem na CO2.

Těsně před plněním kyvetu včetně naražečů proplachuji hodinu (a víc) Star Sanem pomocí Mark II Washer (stejně tak všechny hadičky).

Před lahvováním stejně tak (tj. +-hodinu Star Sanem) promývám lahve, zátky, hadičky, naražeče, plničku, ...
Nutno dodat, že nic z toho (tj. kyvety, lahve, hadice, naražeče, zátkovačku, ...) neskladuju "na prasáka", ale ihned po použití pečlivě umyju horkou vodou (a velice často i perkarbonátem).

A přes to všechno se pivo v lahvích stane dříve či později nepitelným. Plné lahve (hnědé LongNeck) skladuji ve stejné ledničce, kde mám kyvety.


Například posledně jsem lahvoval ležák a SMaSH IPA v úterý v noci. Ve čtvrtek byla obě piva ještě v pořádku (já jsem je sice neměl, ale potvrdil mi to jeden soudce). V sobotu na Žejdlíku už byl MeGaL na sračky, ale IPA ještě dobrá (chutnal jsem obě a můžu potvrdit). Po dvou týdnech od lahvování už ale byla zkažená i IPA.


Už netuším, co bych měl změnit. Jako poslední pokus jsem stočil nezkaženou IPA do lahve přímo z výčepního kohoutu a uložil ji společně s prokazatelně zkaženou lahví za stejných podmínek do lednice. 12. října to budou dva týdny (tolik stačilo ke zkažení pivu zalahvovanému protitlakem) a potom obě lahve otevřu a porovnám... Ale ať už bude výsledek ochutnávky jakýkoliv, nejsem si úplně jistý, co to dokazuje...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Plnění lahví (soudků) pivem s protitlakem - zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 02. říj 2017 20:10:41 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 238
Vím že to máš nastudované. Ani ty přípravky neznám. Ale proč radši nepoužíváš obyčejné Savo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz