VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. dub 2018 14:34:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 168 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: úte 22. úno 2011 21:55:20 
Offline

Registrován: čtv 22. říj 2009 11:04:03
Příspěvky: 138
Čau,

potřeboval bych po vás trochu nasdílet zkušenosti s cezením.

Dělám to dost diy-amateur způsobem, tak nějak na styl dvojkýble, akorát že ten kýbl mám jen jeden a ten pověsím nějak nad kvasnou nádobu, kam mi to stéká. Když je to moc husté , dám pod kýbl druhou nádobu, nebo varnu a přeliju původní obsah zpět.

Nicméně, stále mi přijde, že mi leze velmi kalná sladina, do jisté míry to bylo způsobeno šrotováním mixérem, ale teď naposledy sem si koupil slad rovnou namletý s podstatně menším podílem mouky, ale při cezení se můj pocit ze značného množství kalu opakuje.

Snad pět varů za sebou se to snažím nějak vykoumat a trochu zdokonalit, ale stále nic. Co jsem zjistil - je lepší nalít max 3-4 litry díla, pokud tam šoupnu víc než 4, tak se mi to okamžitě ucpe a musím to zas házet zpátky.

Ale i tak mám pocit, že se to cedí velmi velmi pomalu a musím často razantně míchat a kal odstraňovat odpouštěním, což je A/ ztrátové, protože z nádoby musím aspon 3 litry oželet a B/ to časově dost natahuje celý var.

Otázka tedy víceméně zní - jaké ideální děrování dna máte kdo ozkoušené? Vrtal jsem prvně 2mm díry, to mi ovšem přišlo velmi málo, proto jsem do dna dovrtal ještě na řídko 3mm díry tuším. Nastalo zlepšení, ale i tak po nalití 2-3 litrů se dno ucpe a musím to popohánět mícháním, při kterém rozorám dno cedítka, ale zase kal.

Dno má průměr od oka 30-35 cm, tedy obyč kýbl. V obchodě sem uvažoval, jaké lepší řešení vymyslet, širší dno v jiné nádobě?

Když sem byl v pivovárku, tak jsem viděl, že dávají přednost spíš podélným pruhům, to by podle mě nemuselo být tak špatné (menší tendence se nechat zacpat jedním dvěma pluchy), akorát nevím šířku takové rýhy.

Má někdo něco konkrétního a ozkoušeného?

ď

Ještě bych chtěl podotknout, že vůbec nejlepší ´metoda´ se mi jeví prostě nechat na stole sladinu sednout a pak odtočit vrch. Ale víte jak. Chtěl bych to trochu víc košer.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: úte 22. úno 2011 22:06:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Tak zaprvé, ty dva kyble mají svoji funkci. To mláto si tam musí "sednout", proto se to tam naleje/přepustí, a pak je chvíli prodleva, pak můžeš začít podrážet.

Když to tam naleješ a dole to rovnou vytéká, tak to funguje jen jako cedník. To je blbě, dle dostupné literatury.

Osobně mám 2x 30L plastovou nádobu, vnitřní má 2mm dírky v rastru čtverečkovaného papíru (tedy po 5mm rozteč středů děr) a funguje to dobře.

Dále, to že se to ucpe, Ti možná jen přijde. Ve skutečnosti to zcezování probíhá tak, že to podrazíš, prvních pár litrů vrátíš do zcezovačky, a pak už Ti teče jen malej čůrek - jeho mohutnost souvisí s hrubostí mletí a dalšími faktory (třeba kyselost vody).

Další rady:
* použít zcezovačku se stejným objemem, jako je zcezovaný objem (= nesnažit se to tam nalejvat navíckrát, vznikne Ti moc vysoká vrstva mláta, je s tím víc práce).
* občas tu nejsvrchnější část usazeného mláta prohrábnout, v pivovarech na to mají míchadlo, kterému se říká "kopačky"
* podélné rýhy mají být tuším 0.7mm široké
* teď jsem někde u 20 minut "uležení" po přelití do zcezovačky, a za 40 minut už mám většinu hotovou i s vyslazováním a jdu chmelovařit; zbytek co ještě doteče tam naleju později

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: úte 22. úno 2011 22:11:08 
Offline

Registrován: čtv 22. říj 2009 11:04:03
Příspěvky: 138
Hm, takže říkáš, že problém je v tom, že při cedníkovém cezení vlastně ´tlakem hmoty´ (či jak bych to svým nefyzikálním rozumem nazval) přirazím mlato ke dnu a následně přes něj nic logicky neteče. Zatímco, pokud tomuto zabráním druhým kýblem, tak mlato postupně posedá na dno a při odtoku nevytváří takovou bariéru. No to zní docela přesvědčivě.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: úte 22. úno 2011 23:56:04 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Flames píše:
Hm, takže říkáš, že problém je v tom, že při cedníkovém cezení vlastně ´tlakem hmoty´ (či jak bych to svým nefyzikálním rozumem nazval) přirazím mlato ke dnu a následně přes něj nic logicky neteče. Zatímco, pokud tomuto zabráním druhým kýblem, tak mlato postupně posedá na dno a při odtoku nevytváří takovou bariéru. No to zní docela přesvědčivě.


Přesně tak. Až vystřízlivým, napíšu zbytek:-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 7:55:15 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
Já používám takovou tu klasickou kýblovou metodu, dva 10L kýble, jeden provrtaný v druhém výpustný kohout (podle Gorvinových stránek). Do kýble s děrovaným dnem jse, ještě přidal takové síto, koupil jsem to v železářství jako síto na mouku, z toho jsem právě oddělal to síto a namačkal na dno kýble.

Normálně mláto naběračkou nasypu do kýble, lehce zamačknu a pak naliji/nasypu mláta se sladinou co se do kýble vejde, navrch dám talířek, abych pokud možno nekalil, nebo prkýnko, to plave.

Teď ale to nejdůležitější, je potřeba aby se kaly usadily, takže to chvíli nechám odpočívat a pak začnu cedit, ale protože to stále teče kalné, tak to vracím zpět, a to tak dlouho až to začne být více čiré, takže to nedělám jak je doporučeno, odtočit pár litrů vrátit je a pak cedit, prostě otočím zhruba celý objem kýble zpět a až pak cedím do hrnce. že je to na dobré cestě poznám tak, že i při plně otevřeném kohoutu, to neteče tak moc rychle, prostě tak akorát.

Teď jsem dělal pšenici, cezení se zpomalilo dřív než při klasice, ale nakonec se to stabilizovalo tak, že jsem nemusel prošťouhávat, ještě pomohlo to, že jsem vrchní kýbl trošku nadzvedl a tím se odtok sladiny trochu zlepšil. Ale pozor, není zrovna moc chytrý pak ten kýbl zase zatlačit, vyteče to okolo, hlavně při zavřeným kohoutu :-)

Když jsem kdysi cedil poprvé, tak to byl horor, všude naděláno, trvalo to dlouho, teď už to tak strašný není..

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 9:17:59 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
Dělám to stejně jako Mosquit a dapr. Myslím, že klíčové je opatrně nandat první vrstvu na falešné dno, no a vlastně i zbytek nandavat opatrně aby se to přirozeně rozvrstvilo. V publikaci od autora - Vít Albl dokonce doporučují mezi falešné a skutečné dno nalít vodu aby ten tlak na síto nebyl příliš velký na začátku. To sice nedělám, protože mám sladinu víceméně čirou, ale logiku to má. Když se to zklidní (10-20minut) pak začít odpouštět spodem. Totéž dělám s vyslazováním. Doleju vodu nechámzklidnit (a vlastně vylouhovat) a pak stáčím. Zajímavé je, že - alespoň u mne - to nejdřív teče rychle a pak jako když utne ... zlom mezi teče a neteče je docela rychlý, žádné dlouhé dokapávání.

Každopádně oproti prvnímu pokusu s plenou a sítem to bylo jako zázrak.

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 9:32:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Vodu mezi dna taky dávám, +/- těch 78°C. Pak to nemusím zase tak opatrně nandávat :-)
Při vyslazování už prodlevu nedávám, začínám vyslazovat v okamžiku, kdy se objevují vrcholy mláta, tím to trochu "ředím" a ono to chvíli trvá, než to proteče dolů, tak se to vysladit stačí.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 10:23:46 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Podle mého soudu se ze zcezování dělá příliš velká věda a zbytečně se tak straší a odrazují nováčkové. Stačí jen řádná příprava, žádné plachetky a cedníky a je to v pohodě. Důležitý je, aby scezovačka pojala celý objem várky, tedy žádné 10l kýble.
Mám scezovačku za dvou 40 l věder, díry 2,5 mm vrtákem na rastru 1x1 cm. Díky konstrukci věder mám mezi dny 9 litrů mezeru. Dříve jsem ji vyplňoval vodou, ale zjistil jsem, že je to zbytečný. Zcela zbytečný je taky používání různých dřevěných talířků a podobných nesmyslů "aby se to nezvířilo". Proč by se to jako nemělo trochu zvířit? Vždyť je pod tím vysoká vrstva mláta přes kterou se to ještě pročistí.
Scezuji tedy tak, že napřed cedníkem vyberu cca polovinu mláta a vystelu s ním falešné dno. Pak opatrně nalévám zbytek díla. mezitím už trochu samovolně teče dolů, ale to mi nevadí. Asi tak 2 litry vrátím zpátky a pak už to teče celkem čistý. Nemám žádné problémy a to ani při weizenu, který vařím nejčastěji. Dokonce ani při použití 88% pšeničného sladu nebyly potíže. Pivo mám čisté jako kterýkoli jiný domovarník. Je ovšem pravda, že používám 1 - 2% kyselého sladu do sypání a to mohu každému jen doporučit, zakoupíte u mistra sládka. Na chuť to vliv nemá, ale scezování a další procesy jdou lépe. Nicméně prvních 7várek jsem dělal bez toho a scezování taky klapalo, jen trochu pomaleji. Obvykle mám scezeno a vyslazeno (dělám 30l várky) přibližně do hodiny a půl.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 13:51:10 
Offline

Registrován: čtv 22. říj 2009 11:04:03
Příspěvky: 138
Já se toho nebál, naopak sem si něco jen lehce přečetl, udělal si představu a začal dost od nuly. První cezení byla katastrofa, vlastně celé pivo šlo do kompostu, bylo to špinavé a už při kvasu to zkyslo, ale defacto jsem s tím počítal, že to tak dopadne a bylo jasné, že když se sladkou hmotou tak nakládám, že to neklapne. No potom pokus s dvěma kýbly, ale skrz neumětelství se mi stala ta příhoda ´pozor při nasazování´ a tak jsem se pustil slepou cestou do verze ´cednik´.

Viděl bych to na nádoby, mám dvě nebo tři, jednu vrtnu, do těch kýblů celou várku totiž nedám.

Fajne, dík všem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cezení (věčné téma)
PříspěvekNapsal: stř 23. úno 2011 14:10:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
30L nádoby v Bauhausu za 100Kč kus i s víkem v oddělení malování.

Akorát vyvrtat tolik dírek chvilku trvá... :)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 168 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz