VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 17. črc 2018 0:57:29
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: stř 20. zář 2017 17:22:48 
Offline

Registrován: pon 21. srp 2017 13:56:57
Příspěvky: 20
elekele píše:
glottis píše:
to je tohle? neco takoveho jsme zkousel taky a je to k prdu ... http://www.bahnik.cz/domaci-vareni-piva ... til-0-1bar

udelal jsme si toto a nemam s tim problem
http://www.tourdebier.cz/francek/hradici-ventil-3a/

radit asi nemam co :) jen kyvetu pekne vysanitovat at to neco nechyti. jinak se mi stala vec, ze se mi to jendou malem odtlakovalo. asi jak ta nadoba pracuje zaclo podchazet tesneni ve viku. ale podcenil jsme to a nenamazal vazelinou. priste to udelam a poradne zatahnu.


add1 ..Přesně ten, z Bahníka.

add2.. Už jsem koukal tvé fota :) ale na bahníku bylo už objednáno. Na předělávku se chystám (regulátor jsem podle fotky zakoupil). Jinak mám stejného výrobce NASky a vůbec nebydlím daleko od tebe :)

add3.. já taky nepodmazával :( ... ale koupil jsem si v lékárně lékařskou vazelínu - je to to levnější a je toho víc. Příště udělám.

Spíš nevím jak poznám kdy to dokvasí ... stahuju tlak na 0,5bar každý den a vidím, že když tlak druhý den naroste - tak to kvasí.
Tlak tam bude pořád i když to dokvasí ale to zjistím až po delší době. Ten hr. ventil už mám přitaženej protože ta hystereze je velká - podle toho co ukazovala ručka bych to nepoznal.
Foto stav dnes po 6 dni.
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: čtv 21. zář 2017 13:17:47 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
no vidis, to jsou nahody :)

musis odebrat vzorek a premerit hustomerem nebo refraktometrem. nebo ochutnas :) a nebo se na to vykaslat a na pankace to vzit az se to zacne cerit a kvasnice sedat. ono to z kvasnic stahnes tim ze das pryc tu sbernou nadrzku a pretacet to do kyvet muzes treba jeste za tyden. kdyz tam neni vzduch a je to pod tlakem tak to tak nehori. a nebo si poridit/udelat merak hustoty co se hodi dovnitr a data posila po wifi ven :) prodavaj se nejake komercni beerbugy a kdo vi co. celkem jendoduse se da udelat iSpindel https://github.com/universam1/iSpindel/ ... nevyjde to draze kdyz mas na to cas a chut. pri dalsi varce to budou testovat. mam to postavene, zkalibrovane a jsem dost zvedavej jak to pojede


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: čtv 21. zář 2017 20:24:36 
Offline

Registrován: pon 21. srp 2017 13:56:57
Příspěvky: 20
glottis píše:
no vidis, to jsou nahody :)

musis odebrat vzorek a premerit hustomerem nebo refraktometrem. nebo ochutnas :) a nebo se na to vykaslat a na pankace to vzit az se to zacne cerit a kvasnice sedat. ono to z kvasnic stahnes tim ze das pryc tu sbernou nadrzku a pretacet to do kyvet muzes treba jeste za tyden. kdyz tam neni vzduch a je to pod tlakem tak to tak nehori. a nebo si poridit/udelat merak hustoty co se hodi dovnitr a data posila po wifi ven :) prodavaj se nejake komercni beerbugy a kdo vi co. celkem jendoduse se da udelat iSpindel https://github.com/universam1/iSpindel/ ... nevyjde to draze kdyz mas na to cas a chut. pri dalsi varce to budou testovat. mam to postavene, zkalibrovane a jsem dost zvedavej jak to pojede


Díky za cenné rady ale dnes ráno jsem měřil a má to FG 1.010 (původní OG 1.040) ... sundal jsem kvasnice a dal nádobku s 35g CITRY (DRY HOPPING). Zajil jsem nádobku objemem válce, abych tam nevpustil vzduch, našrouboval a otevřel ventil.
Myslel jsem, že chmel vylítne nahoru ale on se začal na dně hned rozpadávat.

Takže pod tlakem to mám stále a nechám to tam 3 dny popř. ještě dochmelím.
Pak bych zchladil na 1-4C a stočil do kyvety (jak to mám už načtený)
Souhlas?
Co mě teda mate je ta hodnota FG1.010 ... jestli jsem něco neprošvihl. Ono o tlakovém kvašení jsem skoro nic nenašel.
Hodnota jak kdyby to bylo dokvašený ale je to nasycený (asi musí když je to pod tlakem).

Co se vzhledu týká, tak to pivko i ta pěna vypadá lépe než když jsem viděl fotky s atmosférickým kvašením sauruse. Některý vypadaly hrozně. To co mám doma je skoro jak mošt.

Jinak dnes jsem mu objednal bráchu abych si zkusil oba druhy kvašení najednou.

Na iSpindel se podívám, už jsem o tom něco početl.


Naposledy upravil elekele dne ned 24. zář 2017 14:03:59, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: pát 22. zář 2017 6:08:45 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
jestli jsi ty pelety zalil predtim pivem tak se asi fakt hned rozpadnou a ztesknou ... ja zase udelal blbost, ze jsem pred chmelenim nesebral jeste jednou kvasnice a cele se mi to tam ucpalo :D priste nejdriv seberu co nejvic kvasnic, pak pelety do suche nadobky, zafoukat co2 a pak nasroubit a otevrit. pri prvnim chmeleni, kdyz tam jeste kvasnice nebyli, mi to krasne vylitlo na hladinu a az pak padalo dolu.

jinak souhlas jak pises :) zachlazene to muzes nechat i delsi dobu, tim vic se ti to vyceri a do kyvety potece co nejcistsi pivo.

a ze je 1010 ... prokvasene to byt muze, proc by ne. ale jestli jsi kvasil na 0,5 baru v relativnim teple tak to asi bude sycene malo. mozna budes muset dosytit nucene nebo pridat cukr do kyvety a nechat to dojet jeste. ja to mel pri 23C a tlak 1,5baru a nebylo to uplne jak bych si predstavoval. tak jsem pak pri schlazeni dosytil nucene.

jestli provedes pokus kvaseni pod tlakem a bez tlaku tak na to jsem hodne zvedavej, jestli bude rozdil. ale jestli nechytis nejakou infekci tak bych cekal ze to bude skoro stejny a nejvic prace odvede to, ze to je konicka nadoba. jen si dej bacha na penu :) pod tlakem je ji tam minimum. bez tlaku to muze byt hrnecku var a asi bych se bal tam toho dat vic jak 20 litru. pod tlakem bych se nebal jit az k tem 35.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: pát 22. zář 2017 7:36:59 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 48
Bydliště: Pardubice
Docela se mě to líbí. Jen jeden dotaz, jak to čistíte?

Díky
Tom


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: pát 22. zář 2017 14:15:51 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
horem se do toho dostanes rukou/houbickou nebo nejakou stetkou mekkou (mohl by jsi to necim tvrdym poskrabat) - na mechanicke necistoty. ale kdyz jsem se na to nevykaslal a nenechal zaschnout vetsina sla vyplachnout sprchou a jen jsem vzal rukou horni cast, kde byla pena na stenach. sanitace pred kvasenim pomoci oxi


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: ned 24. zář 2017 16:04:46 
Offline

Registrován: pon 21. srp 2017 13:56:57
Příspěvky: 20
glottis píše:
jestli jsi ty pelety zalil predtim pivem tak se asi fakt hned rozpadnou a ztesknou ... ja zase udelal blbost, ze jsem pred chmelenim nesebral jeste jednou kvasnice a cele se mi to tam ucpalo :D priste nejdriv seberu co nejvic kvasnic, pak pelety do suche nadobky, zafoukat co2 a pak nasroubit a otevrit. pri prvnim chmeleni, kdyz tam jeste kvasnice nebyli, mi to krasne vylitlo na hladinu a az pak padalo dolu.

jinak souhlas jak pises :) zachlazene to muzes nechat i delsi dobu, tim vic se ti to vyceri a do kyvety potece co nejcistsi pivo.

a ze je 1010 ... prokvasene to byt muze, proc by ne. ale jestli jsi kvasil na 0,5 baru v relativnim teple tak to asi bude sycene malo. mozna budes muset dosytit nucene nebo pridat cukr do kyvety a nechat to dojet jeste. ja to mel pri 23C a tlak 1,5baru a nebylo to uplne jak bych si predstavoval. tak jsem pak pri schlazeni dosytil nucene.

jestli provedes pokus kvaseni pod tlakem a bez tlaku tak na to jsem hodne zvedavej, jestli bude rozdil. ale jestli nechytis nejakou infekci tak bych cekal ze to bude skoro stejny a nejvic prace odvede to, ze to je konicka nadoba. jen si dej bacha na penu :) pod tlakem je ji tam minimum. bez tlaku to muze byt hrnecku var a asi bych se bal tam toho dat vic jak 20 litru. pod tlakem bych se nebal jit az k tem 35.


Už tomu snad začínám rozumět :) Ten můj tlak 0,5bar byl pro nasycení opravdu nízký a skoro k ničemu. Příště zkusím 1,5bar abych se přiblížil hodnotě teoreticky správného nasycení a snad by to chtělo ještě více ale nerad bych zkoušel limity saura :)
Dnes jsem stočil malej soudek (5l) a začal hledat kolik dosytit surogací nebo kolik nuceně CO2. No a z tabulky v Pivařce a také z výpočtů už je mi lecos jasné. Protože ale nevím kolik přirozeného CO2 zůstalo v pivu (stále jsem pod tlakem cca 0,5bar), tak jsem byl s cukrem opatrný (dám cukr, protože je zrovna k dispozici). Dal jsem 3 lžičky (přes 18g) ... což odpovídalo 3,6g/l. Soudek nechám v lednici kde je cca 4°C a uvidím. Průběžně budu měřit tlak v soudku abych věděl co se tam děje popř. mohl včas odpustit tlak dřív než se nečekaně aktivuje přetlakový ventil. Na soudku mám také Ball Lock uzávěry.
Nasycení asi bude nějakou dobu trvat neb kvasinky budou asi pomalé ... tady si nejsem jist jestli tak nízká teplota proces zbytkových kvasinek nezastaví.

Další pokus bude s malou kyvetou, tu chci ale zkusit nasytit nuceně CO2 přes Sodastreamovou bombičku, kde mám k dispozici tlak na výstupu do max. 15Psi (cca 1bar) ... a už vidím, že pokud nastavím 1bar a budu se chtít dostat na střední hodnotu nasycení pro pivo typu ALE ... tak bych se měl pohybovat na teplotě ležení 5-10°C. Čili jestli budu mít v lednici se 4°C ... tak nastavím 0,8bar a bude to tak akorát. Při nižší teplotě se pivo lépe sytí. Zde se bude sytit buď s připojenou lahví CO2 (trvat bude déle než se to přes malou plochu prosytí).

Další možnost jak to urychlit, je dosytil to ručně s manipulací láhve (jak popisuje Grádyš na svých stránkých).

Ideální by bylo dosáhnout nasycení pomocí přirozeného kvašení.
A k tomu potřebuji dostatek tlaku ... tedy nepouštět si CO2 zbytečně ven (pak zůstane uvnitř). Nevím jestli nezkusit fermentasauruse i pro sek. dokvašování takže zatím ignoruji a předčasně stočím.
Tedy zkusím trefít okamžik, kdy ukončím fázi prim. kvašení a začnu stáčet resp. přejdu na sek. dokvašování v kyvetách, sudu či lahvích pomocí hlídání tlaků manometrem.
Výsledkem by mělo být dosáhnutí správného nasycení bez surogace nebo nuceného dosycení z láhve s CO2.

Doufám, že jsem to pochopil správně :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: ned 24. zář 2017 17:34:41 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
jestli mas moznost dosytit to nucene tak to udelaj. je jedno jak tam to co2 dostanes. staci nastavit tlak podle teploty lezeni a nechat to tam par dni napichnute. a nebo to urychlit a kvrdlat. ale jestli mas cas tak to napichni na co2, nastav tlak podle toho jakou chces hodnotu syceni a teploty a je to. a jinak si myslim ze pri 4C tam moc co2 nedostanes kvasenim. a nebo to bdue trvat dlouho. nech to aspon par dni v teplote primarniho kvaseni jestli u ztam cukr mas.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: ned 24. zář 2017 20:27:11 
Offline

Registrován: pon 21. srp 2017 13:56:57
Příspěvky: 20
Kdyby někoho zajímalo jak jsem dnes stáčel pivo z fermentasauruse do kyvety bez přístupu kyslíku :)


https://www.facebook.com/martin.dvorak. ... 3659529953


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fermentasaurus
PříspěvekNapsal: stř 27. zář 2017 12:46:48 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 162
ted jsem zakvasil stouta ... 33 litru tak sem na to zvedavej :) online data z toho iSpindelu jsou videt tady :D

https://app.ubidots.com/ubi/public/getd ... 2jnhxKXx8o


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz