VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 24. úno 2018 23:07:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pát 11. čer 2010 16:23:31 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 171
Bydliště: Slaný
franta píše:
Ahoj a usmívám se. Tenhle typ varné nádoby používáme s úspěchem již delší dobu.
Kdo se někdy podíval na http://www.svetpiva.cz a nebo http://www.hobby.framax.cz, tak určitě viděl, že nás používá tento elektrohrnec několik.
Doporučuji koupit ten nejlevnější, maximálně s temostatem. Výpouštěcí ventil není vůbec k ničemu. To je odzkoušeno. Má to malý průměr a tím pádem to nejde použít. Tam musí být výpust, alespoň 1/2 palce, jinak se to ucpává. Já sám lituji, že jsem tam nedal průměr 1 palec, zdálo se mi to blbé, ale bylo by to vhodnější.
Co se týká připalování. Odpovím takto. Všechny piko, mini a mikropivovary, včetně profesionálních, používají většinou elektrická topení. A všechny pivovary bez vyjímky používají míchání. A tak je to i v tomto případě, míchat se prostě musí. Vrtule je poháněna motorem ze stěrače, umístěna cca 1 cm nad dnem a bohatě to stačí. Připálení tam nevzniká.
.
Protože, ale míchání je hrozná práce, tak doporučuji podle mých stránek rovněž instalovat řízení varného procesu pomocí "PC". Potom už to nemá chybu.
.
Bohužel nevím, jestli bude koncem roku v Praze nějaké to setkání. Jestli ano, tak bych celé to svoje zařízení mohl dovést ukázat.

Tak ahoj Franta



Ahoj,

předpokládám, že v případě instalace výpusti, ke zmíněnému hrnci, o větším průměru se musí vyvrtat větší díra (sic!), nejsou s tím problémy technického rázu u tohoto hrnce? Případně jakým konkrétním nástrojem nejlépe vrtat?

díky

David

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pát 11. čer 2010 17:59:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 441
Bydliště: Záluží
Ahoj, mám dvě várnice na vaření. Taky jsem udělal větší výpustě 1" (coul) a stejnak to je to na rmutování málo. Ucpává se to. Na vyslazování a chmelovar už to logicky postačuje, ale šrotem se to ucpává. Tak to přelejvám a nebo kyblíkuju. Takže pokud výpusť, tak snad 1,5" a nebo radši 2" Toď má zkušenost. P.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: sob 12. čer 2010 14:25:28 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Ahoj a souhlasím s posledním příspěvkem. Předělal jsem uvedený hrnec z 1/2 palce na 1 1/4 palce a stejně je to málo. Při prvním rmutování, kdy ještě není slad tak rozvařený a tedy i změklý se to stejně ucpe. Bohužel k tomu nejde udělat větší průměr a to ze dvou důvodů:
- vypadá to hrozně - obrovský ventil u malého hrnce
- protože scezuji stejnou nádobou, t.j. v tomto hrnci, musel bych prodloužit opěrné nožičky pod scezovacím sítem. A tak prostě to první rmutování dělám vždy klasicky, plastový hrnek s objemem 1 litr a těch pár litrů prostě přeleji. Nevýhoda je v tom, že potom všechno lepí.

Jestli budu někdy dělat větší varnu, tak jedině průměry 2 a více palců.

Dotaz k tomu vrtání - musíš mít malý vrták (cca 3 mm) a pěkně pomalu odvrtat po obvodu. Potom pilníkem co nejpřesněji propilovat, aby vnější průměr trubky šel dost ztuha do toho otvoru. Musí to být co nejpřesnější, aby to šlo svařit. Upozorňuji nezkoušej to sám a už vůbec ne elektrodou, to spolehlivě propálíš. Ten plech hrnce je hodně slabý !!! Musí se to vařit tzv. TIGem. Jinak vypadá to, jako svařování autogenem, ale wolframovou elektrodou. Ničím jiným to nejde. A chce to zkušenosti, protože se svařuje slabý materiál hrnce na poměrně silný materiál trubky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: ned 13. čer 2010 23:01:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 441
Bydliště: Záluží
No, a nebo v nejhorším jde použít i kyselina fosforčná, cín a letovat, letovat, ltovat....... Taky to drží. A pokud seženeš cín pro potravinářský průmysl, tak tam je méně olova, ale jde to sním o něco hůř.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 16:43:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Zdravím, dalo by se jako varná nádoba použít tohle?

http://aukro.cz/item1148767706_nerezovy ... 10220.html

přemýšlím buď tohle, nebo vazna z Kegu..

díky za rychlou odpověď

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 17:11:10 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Tadytomas píše:
Zdravím, dalo by se jako varná nádoba použít tohle?

http://aukro.cz/item1148767706_nerezovy ... 10220.html

přemýšlím buď tohle, nebo vazna z Kegu..

díky za rychlou odpověď


S KEGem zkušenosti nemám. Co se týče to hrnce z aukra, tak kdyby ti tenhle unikl, nic se neděje, ten prodávající s nimi obchoduje ve velkém a jsou tam prakticky pořád. Jen se liší cena, za jakou to seženeš. Jinak je to hrnec z blíže nespecikované kvality nerezi, hodně tenký plech, tj vyšší riziko připalování a v případě, že budeš používat elektrický vařič, musíš počítat s tím, že se tenký plech po pár použití zkroutí a dosedací plocha nebude ideální.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 18:06:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Elektriku chci používat stoprocentně. Zvažuji, že půjdu do té stolitrové verze, tam by měla být tloušťka snad větší..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 18:39:09 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Tadytomas píše:
Elektriku chci používat stoprocentně. Zvažuji, že půjdu do té stolitrové verze, tam by měla být tloušťka snad větší..


Bohužel není, vše co prodává tento prodejce je z jednoho druhu plechu. Je ale fakt, že za tu cenu nový hrnec s poklicí, ze silnější a kvalitnější nerezi a sendvičovým dnem neseženeš, cena by byla cca pětinásobná. Nevím ale jaký elektrický ohřev chceš použít, třeba případná nerovnost nebude na závadu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 19:09:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
chtěl bych volit metodu jednotlivých plotýnek asi třech. Pokud bude problém s dnem, tak je tu vždycky možnost ho odžíznout a přivažit nějaké silnější a kvalitnější, nebo hrnec využívat pouze jako druhou nádobu na rmutování/cezení.

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou varnou nádobu?
PříspěvekNapsal: pon 19. črc 2010 19:20:24 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
Když použiješ 70 l hrnec a standardní elektrický sporák, tak rozteč plotýnek je větší než průměr hrnce. Ale třeba si "vařič" uděláš sám dle potřeby.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz