VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. říj 2017 11:38:02
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 14. pro 2016 19:50:14 
Offline

Registrován: úte 13. pro 2016 15:09:36
Příspěvky: 24
Po rychlém sečtení ceny materiálu z nerezu, který by musel být min. DN 17,2 kvůli T-kusům jsem se rozhodl pro měď :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2017 13:37:18 
Offline

Registrován: úte 14. úno 2017 22:46:47
Příspěvky: 3
Měl bych dotaz k velikosti této hračky. Budu vyrábět z měděných trubek, ale mám dva varné hrnce. Na měnší várky 33L a na větší 70L hrnec. Jeden s dnem asi 33cm, výška 33cm. Ta 70L má tuším 45x45cm. Co si myslíte o univerzální velikosti do dna cca 30cm a výšku hrnce těch 45-50cm? Nebo mám radši udělat pro každý hrnec zvlášť maximální velikosti?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2017 13:50:47 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 187
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
někde jsem viděl,že to řešili tím,že k základnímu /menšímu/ byla možnost připojit ještě větší /kruh nebo čtverec/ když jsi potřeboval.Pro ucpáni připojení použili silik.špunty a propoj.silik.hadičku cca 3 cm.Obrázek ale nemohu najít. ;)

_________________
polotmavý ležák-na čepu
zlaťák 4xchmelený12°-leží
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-na spilce


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: sob 08. dub 2017 12:23:37 
Offline

Registrován: sob 08. dub 2017 12:19:13
Příspěvky: 1
MichoCZ píše:
Měl bych dotaz k velikosti této hračky. Budu vyrábět z měděných trubek, ale mám dva varné hrnce. Na měnší várky 33L a na větší 70L hrnec. Jeden s dnem asi 33cm, výška 33cm. Ta 70L má tuším 45x45cm. Co si myslíte o univerzální velikosti do dna cca 30cm a výšku hrnce těch 45-50cm? Nebo mám radši udělat pro každý hrnec zvlášť maximální velikosti?


A co udělat manifold jen na větší hrnec, a když budeš vařit v menším, tak to potom na scezování přeleješ do toho většího, ne? Je pravda, že ho budeš muset navíc vyndat a pak umejt :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. kvě 2017 23:04:39 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
Chci se vás jen zeptat, uvažuju taky že si udělám ten měděný manifold, ale jak funguje přesně vyslazování? Přeci se leje vyslazovací voda přímo na rmut a tím se ještě proplachuje, tento manifold jen zcedí a co pak? Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 09. kvě 2017 13:55:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
HJanda píše:
Chci se vás jen zeptat, uvažuju taky že si udělám ten měděný manifold, ale jak funguje přesně vyslazování? Přeci se leje vyslazovací voda přímo na rmut a tím se ještě proplachuje, tento manifold jen zcedí a co pak? Díky


vazne nerozumim tomu jak to myslis - ale to je fuk:-)...kazdopadne JAK se doctes treba zde (odstavec Postup scezování pomocí manifoldu):
https://www.alkoholium.cz/uvarte-si-s-n ... e-sladine/

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 13. čer 2017 9:09:12 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
Díky za odkaz, tam jsem to pochopil. Měl jsem na mysli jak se vyslazuje u tohoto způsobu, jestli prostě jak vše vyteče se jen naleje vyslazovací voda nebo jak, už tomu rozumím, že jak bude třeba 2-3cm sladiny nad trubkou, dám nějaký talířek a přes něj naleju vyslazovací vodu.

Spíše se chci zeptat na jednu zásadní věc. Je vůbec ten manifold k něčemu užitečný při vícekrokové infuzi nebo dokonce dekokci? Nebo se hodí jen na jednokrokovou infuzi?

Protože takto to dělám tak, že rmut se sladinou předělám do zcedovacího dvojkýble a zněj to cedím rovnou do varného hrnce kde už zahřívám na chmelovar.
Tak bych to zcedil stejně do toho dvojkýble, kde bych teda neměl to druhé dno v tomto případě (takže jednokýbl) a z toho přímo do varného hrnce, nějak tam postrádám úsporu času nebo práce?

Díky za objasnění :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 13. čer 2017 9:37:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
ted nechapu zas trochu ja:-))...zpusob zcezovani (jalovy dno vs. manofold) a zpusob rmutovani (dekokce vs. infuze) spolu nemaj prachvubec zadnou souvislost preci...
pro me ma pouziti manifoldu casovou vyhodu znacnou: po odrmutovani ho vlozim do rmutovaciho hrnce, pockam 20 minut na usazeni mlata, pak behem 20minut zcedim 36L kristalove ciry sladiny primo do druhyho hrnce, kde bude probihat chmelovar...
zadny zbrundani, prelejvani rmutu...cira sladina...a to zcezeno+vyslazeno rychlosti cca 2L za minutu...

"Dámy a pánové, nechci se vás dotknout – kdo z vás tohle s dvoukyblem má?“:-)

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 13. čer 2017 10:34:40 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
Způsob vaření nemá s scezováním nic společného, to máš pravdu, jen jsem se snažil najít uplatnení manifoldu. Protože pokud bych vařil jednokrokovou infuzí v nějaké nádobě (viděl jsem i způsob v chladícím boxu) a poté bych měl volná varný hrnec, OK. Ale v případě, že dělám vše v jednom hrnci, tak to asi smysl postrádá, přelívat to do "jakékoliv" pomocné nádoby (ať už fermetační nádoba atd) a poté zpět do umytého hrnce. Je to tak?

Pokud jsem to dobře pochopil, tak ty v jednom rmutuješ a druhý máš jen na chmelovar? To pak smysl dává a jak píšeš ty, jen zcedím do čistého a už vařím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 13. čer 2017 12:38:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
nicméně pro manifold vidim stále kladný body: v rychlosti scezování a taky v tom, že přepouštět hadičkou sladinu mi přijde šetrnější/pohodlnější než přelévat/překydávat z nádoby do nádoby celej rmut...

nicméně každýmu vyhovuje něco jinýho - já rozhodně nechci dělat nějakou agitaci:-)

jinak jj, mam dva hrnce...resp. tři...
jeden plní roli rmutovací pánve, druhej mladinový pánve + vířivý kádě a třetí boileru na vyslazovací vodu...je to pohodlnější, než když jsem s vařenim začínal a měl hrnec jen jeden....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz