VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 25. čer 2017 6:33:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 25. lis 2015 14:12:10 
Offline

Registrován: pát 13. úno 2015 14:03:18
Příspěvky: 13
Bydliště: Blansko
Ahoj, používal jsem dvoukýblovou scezovačku, nyní manifold z nerez opletu. Přemýšlím o starších příspěvcích, kde se píše o nutnosti regulovat průtok při zcezování manifoldem. Je to opravdu tak? Přemýšlím takto:
Mám-li dvoukýbl, tak tam ano. Vyslazovací voda mlátem protíká a pokud proteče rychle, nemá čas rozpustit cukry z mláta a je slabá výtěžnost.
Pokud mám manifold, když odrmutuju, scedím všechno co jde. Potom doliju vyslazovací vodu, zamíchám a po čase 10 min(?) scedím tak rychle, jak to teče. Opakuju postup dle potřeby. V tomto případě nemá rychlost zcezování vliv na výsledek.

Jak to vidíte, mýlím se v něčem?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 06. pro 2015 10:28:23 
Offline

Registrován: stř 19. srp 2015 8:51:42
Příspěvky: 59
Ahoj,

stavím manifold z měděných trubek, už jen vyřezat drážky.
Vrátím se ke konstrukci, jak se to tu probíralo. Zajímaly by mě zkušenosti s odstupem, jak byste to udělali teď.

- Prořezáváte drážky flexou 1 mm (ve skutečnosti je to asi víc)? Nebo je lepší do trubek vyvrtat dírky vrtačkou?
- Nemá někdo nějakou fintu jak odstranit otřepy uvnitř trubek po proříznutí?
- Skutečně je nutné to spájet, aby se to nerozpadlo?

Dík.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 06. pro 2015 20:44:49 
Offline

Registrován: pon 31. bře 2014 14:53:34
Příspěvky: 10
Bydliště: Český ráj
Rámeček z měděných trubiček není potřeba pájet. Já jsem to jen sestavil a spoje jsem "zajistil" klepnutím důlčíkem. Drží to dobře. Protože zatím nemám v hrnci udělaný vypouštěcí ventil, tak mám na rámeček jen připevněnou hadičku a tou vedu sladinu přes okraj hrnce a pak dolů. Na konci hadičky mám kohout.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 06. pro 2015 21:24:38 
Offline

Registrován: čtv 11. čer 2015 18:31:48
Příspěvky: 22
bubu píše:
Rámeček z měděných trubiček není potřeba pájet. Já jsem to jen sestavil a spoje jsem "zajistil" klepnutím důlčíkem. Drží to dobře. Protože zatím nemám v hrnci udělaný vypouštěcí ventil, tak mám na rámeček jen připevněnou hadičku a tou vedu sladinu přes okraj hrnce a pak dolů. Na konci hadičky mám kohout.



Nebo tam dej nejt a nech to bejt :P

bude to taky stačit, neb přisávání nebude na závadu (spíš naopak)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 06. pro 2015 21:38:50 
Offline

Registrován: stř 19. srp 2015 8:51:42
Příspěvky: 59
Dík za odpovědi.
Ty trubky drží na such bez pájení spolu celkem pevně, zmátlo mě, že někdo tu psal, že se to v horké vodě rozpadne. Dám tam nějakoj šteft...
Zajímají mě spíš ty drážky, na dno používají otvory 2mm. Tady nevím, zda tu flexu, nebo vrtat a jaký průměr. Díval jsem se na zahraniční fóra a je to různé.
Co doporučíte?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 25. dub 2016 14:40:53 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 56
Ahoj,
přemýšlím o tomto "zlepšováku" a mám v plánu použít měděné trubky s kolínky (spájené cínovou pastou), ale chtěl bych se zeptat, jaký průměr měděné trubky byste doporučovali? Je to asi jedno.
Díky moc


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 01. kvě 2016 11:30:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 60
Todáš píše:
Ahoj,
přemýšlím o tomto "zlepšováku" a mám v plánu použít měděné trubky s kolínky (spájené cínovou pastou), ale chtěl bych se zeptat, jaký průměr měděné trubky byste doporučovali? Je to asi jedno.
Díky moc


mam 15mm a v pohode...pajeno mekkou pajkou sn97cu3 a prislusnou pastou...hlavne ne pajku s olovem...
foto: https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 6337384074

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pát 10. čer 2016 7:15:26 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 56
No, nakonec jsem to ničím nepájel. Půjčil jsem si "svakávač" na měděné trubky. Bude nějaký rozdíl, když dírky vyvrtám a nebo proříznu flexou? Spíše bych se přikláněl na to vrtání (namáhavější, ale bojím se, že, když to vezmu flexou, tak budu muset zajet relativně hluboko a relativně "oslabím" tu trubku.Děkuji za názor


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pát 10. čer 2016 8:00:28 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 135
Bydliště: Brno
Oslabení trubky se neboj, není takřka vůbec mechanicky namáhaná. Je pravda, že já jsem nedělal zářezy kolmo na trubku, ale pod úhlem cca 45° - jednak aby byly delší a tudíž měly při stejném počtu větší plochu, jednak kvůli zachování větší pevnosti. Ale dělal jsem to s vědomím, že je to spíše jen pro lepší pocit, praktický efekt asi bude docela zanedbatelný.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pát 10. čer 2016 8:07:22 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 56
Problém je, že průměr není 15 mm, ale jen 10mm. Člověk, který nakupoval, koupil tento průměr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz