VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 20. dub 2018 4:05:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 11:12:11 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Nedalo mi nepochváliť sa svojím novým systémom na cedenie diela.
Oproti bežnej verzii v samostatnej nádobe je vylepšený o ponorný systém, takže cedím priamo z rmutovacej/varnej nádoby.
Predtým som používal vedrá s dvojitým dnom s objemom 20l, ktorý mi už nestačil. Pri tomto systéme mi odpadá nutnosť prehadzovať dielo do scedzovacej nádoby, nie som nijako objemovo limitovaný, ubudli mi dve nádoby na umývanie a skladovanie.
Efektivita sa zachovala, resp. o niečo málo zväčšila, no konkrétne číslo vám povedať neviem nakoľko mám chaos v tom, z ktorých hodnôt sa to počíta.
Otestované na jednej várke Witu, 50% pšeničných vločiek a 3% ovsených vločiek, pričom sladina bola dokonale číra už po prvých troch litroch (s dvojitým dnom som prelieval prvých 7-10 litrov pri čisto jačmenných pivách a ani posledné výstrelky neboli úplne čisté).
Prietok som musel uškrtiť na 0,5l/min pretože som nestíhal dohrievať vysladzovaciu vodu, skúšobne som však zistil maximálny prietok okolo 3l/min pri zachovaní úplne čírej sladiny (efektivita by už ale asi podstatne klesla), čo mi pri takom množstve pšenice pripadalo až neuveriteľné.
Vyrobené zo zbytkových materiálov z dielne za cenu ventilu, hadičky a hodiny práce.
Příloha:
fotka (9).JPG
fotka (9).JPG [ 306.32 KiB | Zobrazeno 11432 krát ]
Příloha:
fotka (10).JPG
fotka (10).JPG [ 314.06 KiB | Zobrazeno 11432 krát ]
Příloha:
fotka (11).JPG
fotka (11).JPG [ 237.11 KiB | Zobrazeno 11432 krát ]
Příloha:
fotka (12).JPG
fotka (12).JPG [ 228.97 KiB | Zobrazeno 11432 krát ]


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 20:31:47 
Offline

Registrován: sob 10. lis 2012 18:22:10
Příspěvky: 136
Tak totok je opravdu zajimavý způsob zcezování! Pokud to opravdu funguje a výtěžnost je na urovni dvojnádobové zcezovačky tak to je spíš geniální zvláště pro mě když mám 70l varnu a 30l zcezovačku,... :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: ned 07. črc 2013 21:01:23 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Funguje to skutočne zázračne a výťažnosť mi pripadala veľmi dobrá. Posledný výstrelok (do želaného objemu sladiny, nie nad) bol 0,5 °Brix, takže mi, chudákovi, neostalo ani na množenie kvasiniek. Ak sa chystáte na upgrade scedzovacej aparatúry (ako som sa chystal ja) tak určite pouvažujte o tomto riešení, ak nemáte možnosť ohýbať/zvárať nerez tak sa to dá vpohode aj z medi. Ja som mal 20l scedzovačku ale (horko-ťažko) stačila na 23l várky, no teraz budem môcť naplno využiť potenciál mojej 63l varny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 11:05:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. srp 2010 8:33:55
Příspěvky: 206
Bydliště: Jihlava
vypadá to pěkně, ale je mi pár věcí nejasných :

1. předpokládám , že se ty trubky normálně ponoří do rmutu
2. jak uděláš aby se sladina přetáčela? (je to dost horký na to, aby se to odsávalo hubou jako u vína nebo medoviny )
3. jaký tam máš cca trubičky a jak velký jsou ty drážky?


dík za info


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 11:11:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
ad bod 2 - tak to by takovy problem byt nemel - das hadici nahoru, pomalu nacucavas, a kdyz se to blizi ke konci hadice (= k ustum, = k ventilu), tak zavres ventil.

Hadici das dolu do nadoby a ventil pustis...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 15:55:02 
Offline

Registrován: ned 10. čer 2012 10:16:20
Příspěvky: 48
Bobr píše:
vypadá to pěkně, ale je mi pár věcí nejasných :

1. předpokládám , že se ty trubky normálně ponoří do rmutu
2. jak uděláš aby se sladina přetáčela? (je to dost horký na to, aby se to odsávalo hubou jako u vína nebo medoviny )
3. jaký tam máš cca trubičky a jak velký jsou ty drážky?


dík za info


1. presne tak, mal som hustý rmut a aj tak to nekládlo žiaden odpor
2. ako hovorí mosquit, hadičku mám dlhú ale aj tak mám železnú hubu, sifónom ťahám aj po chmeľovare a bežne sa mi stane že sa trochu napijem
3. trubky sú 14x1,5 takže 11mm vnútorný priemer, drážky sú každého 1,5cm rezané flexou s 1mm rezným kotúčom približne do hĺbky 1/3 trubky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: pon 08. črc 2013 16:58:35 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
nad takýmto niečim som presne uvažoval, len som sa bal nefunkčnosti. takže idem do toho :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: úte 09. črc 2013 22:24:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Tak mi to nedalo a musel jsem to vyzkoušet.
Vařil jsem dneska pšenici 50/50 s plzeňákem a během rmutování jsem narychlo pospojoval pár plastových trubek na vodu,zespod nařezal do půlky pilkou na železo.
No musím říct,že to opravdu funguje a cedí to perfektně a hlavně rychle.
Myslel jsem ,že to vyzkouším a stejně nakonec přeliju na falešné dno z děrovaného plechu(klasická scezovačka),ale nebylo vůbec třeba.
Teklo to opravdu po cca 4 litrech čiré a ani ta pšenice tomu nijak nevadila.
Problém byl s nasátím,nasadil jsem hadičku a hubou to nešlo,tak jsem přes hadičku nalil cca 0,5 l vody zavřel kohout,sundal hadičku,otevřel a teklo to :-)
Jen mláto po scezení zůstává víc mokré.
Asi by to chtělo připojit na výpustný kohout scezovačky zevnitř,to jsem pro jednodušší montáž zatím nedělal.
Pšeničné vařeno infuzí.celkem 7,5kg sladů,38 litrů 11% mladiny.
Asi tento prototyp vyměním za nerez,nebo tu měď a začnu tento systém také občas používat.


Přílohy:
Poznámka: čirá sladina
090720131418.jpg
090720131418.jpg [ 66.05 KiB | Zobrazeno 11221 krát ]
Poznámka: trubkový filtr
090720131416.jpg
090720131416.jpg [ 102.59 KiB | Zobrazeno 11221 krát ]
Poznámka: trubkový filtr
090720131417.jpg
090720131417.jpg [ 92.49 KiB | Zobrazeno 11221 krát ]

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 9:51:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 27. črc 2011 8:00:06
Příspěvky: 90
Bydliště: Tábor
Líbí se mi ten plastový typ... Nezdeformujou se ty trubky v té horké sladině? Zvlášť když je dole topení, necháváš to trochu vychladnout?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Manifold, zaoceánsky spôsob cedenia
PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 10:48:58 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
scedzovanie by malo prebiehat pri cca 80stupnov, kvoli taninom.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz