VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 26. čer 2017 2:59:42
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: čtv 04. kvě 2017 20:17:13 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
Zdravím vás, jak řešíte stáčení horké sladiny do zcedovací nádoby? Nebo potom po chmelovaru?? Měl jsem doposud klasickou hadici potravinářskou, ale ta není do varné teploty, tak se bojím aby v těch teplotách nevylučovala nějaké látky.

Byl jsem v obchodě s hadicemi (výrobce) a tam mají buďto tyto potravinářské, které jsou sice atestované pro potraviny, ale jen do 30C, ne do varu, nebo mají pak hadice, které vydrží 100C, ale nejsou potravinářské. Kombinace, aby splňovala obojí, taková hadice stojí 500Kč/metr!!

Jak to řešíte vy nebo máte zkrátka potravinářskou a neřešíte to na tu chvíli? Přeci jen stáčení trvá cca 5min. Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: čtv 04. kvě 2017 21:44:04 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 127
silicon?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: čtv 04. kvě 2017 22:29:02 
Offline

Registrován: pát 23. pro 2016 9:54:32
Příspěvky: 4
https://www.gumex.cz/hadicka-ze-silikon ... 14107.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 7:35:35 
Offline

Registrován: čtv 20. srp 2015 22:36:49
Příspěvky: 11
Ahoj,
já ke své spokojenosti používám tyto silikonové hadice: http://www.gms.cz/cz/vyrobek/10178-drinktec-silikon
Petr


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 11:28:49 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
No jo, ale to je zase cena 200-250 za metr, potřebuju totiž 20mm průměr, abych nasadil na ventil, na tom hrnci je takový blbý ventil. Koupil jsem nějakou potravinářskou a risku to, hlavní je, že je potravinářská a těch 70-80C by mohla zvládnout, více sladina nemá a chmalovar začnu stáčet mírně schlazený.

Jen se bojím, že pivo tím nějak zkazím a hadice zatím dost smrdí, nechám ji tak hodinu proplachovat, smrdí, ale je potravinářská tak snad vyčuchne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 12:05:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 328
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
HJanda píše:
No jo, ale to je zase cena 200-250 za metr, potřebuju totiž 20mm průměr, abych nasadil na ventil, na tom hrnci je takový blbý ventil. Koupil jsem nějakou potravinářskou a risku to, hlavní je, že je potravinářská a těch 70-80C by mohla zvládnout, více sladina nemá a chmalovar začnu stáčet mírně schlazený.

Jen se bojím, že pivo tím nějak zkazím a hadice zatím dost smrdí, nechám ji tak hodinu proplachovat, smrdí, ale je potravinářská tak snad vyčuchne.



Sice strašně smrdí a pokazí mi mnohahodinovou práci, ale zato ušetřím stovku a to mi přijde jako dobrá výměna.

Nebo že by ne?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 12:22:00 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 60
Samozřejmě, že pokud bude smrdět i potom, tak bohužel a nepoužiju ji. Bylo to myšleno tak, že buďto vyvětrá, vyvařím ji a bude OK nebo ji vyhodím :-) Ale nevěřím, že všichni co kupují levné zavařovací hrnce mají hadice za 1000 Kč a více na stáčení :-)

Kdybyhc nepotřeboval ten blbý průměr 20mm+ tak bych použil klasickou hadici potravinářskou...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 12:30:39 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 127
HJanda píše:
No jo, ale to je zase cena 200-250 za metr, potřebuju totiž 20mm průměr, abych nasadil na ventil, na tom hrnci je takový blbý ventil. Koupil jsem nějakou potravinářskou a risku to, hlavní je, že je potravinářská a těch 70-80C by mohla zvládnout, více sladina nemá a chmalovar začnu stáčet mírně schlazený.

Jen se bojím, že pivo tím nějak zkazím a hadice zatím dost smrdí, nechám ji tak hodinu proplachovat, smrdí, ale je potravinářská tak snad vyčuchne.



a to te hadice potrebujes 5 metru? jestli smrdi uz ted tak bych z toho nepil ani studenou vodu natoz tim hnat horkou mladinu. to si radsi kup kvalitni zahradni hadici treba od kerchru (nesmrdi ani nova a to to je na zavlazovani) a bude to asi lepsi nez nejaka smradlava "potravinarska" hadice pravdepodobne z polska :) nevim ale kvalitni potravinarsky plast proste nema co smrdet at je to hadice nebo konev na vodu. poradna hadice se ti vrati po prvnim vyliti varky na kanal


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: pát 05. kvě 2017 16:30:26 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 135
Bydliště: Brno
A co dát na ventil nějakou redukci a použít silikonovou hadici normálního průměru? :?:
Ona ta teplotní mez u potravinářských hadic má svůj důvod. I když to nebude smrdět, nebudeš mít jistotu, že se z toho neuvolňují nějaké fujtajbly.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou hadici na stáčení horké sladiny?
PříspěvekNapsal: úte 09. kvě 2017 14:11:25 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 22
Já používám tohle... https://www.obi.cz/zahradni-hadice/cira ... /p/3445541 sice píšou do 60st, ale 80st zvládá v pohodě. V popisu není zmíněna potravinářská kvalita, ale piktogram přímo na hadici je.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz