VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 22. bře 2019 9:04:06
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 12:43:28 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Rád bych se zeptal na možná triviální věc, jak doplňujete CO2 do sudu je-li pivo málo sycené? Vím, že tam stačí dofouknout z bomby, ale jde mi o to, zda dojde k saturaci dejme tomu během hodiny nebo je třeba delší čas?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 13:41:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2855
Bydliště: Zeleneč
Toto bude určitě souviset s teplotou, už tu někde bylo zmíněno, že při teplotách blízko nuly se CO2 do piva ochotně dostává.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pát 09. bře 2012 13:50:41 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Potřeboval bych zkušenosti někoho, kdo to dělá. např. když dofouknu sud při 15°C na tlak dle tabulky, mohu se spolehnout, že za 2 dny bude pivo nasycené dle předpokladu? Podařilo se mi teď udělat hned 3 várky nedosycené a zachraňuji na akci:-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: sob 10. bře 2012 13:05:01 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Já tohle experimentálně zkoušel při pořízení výčepu. Petainer 20 litrů s vodou, připojená bomba s nastaveným redukčákem na 1 bar, teplota prostředí asi 17 stupňů. Nechal jsem to tam přes noc a ráno z toho bylo vcelku příjemně nasycená minerálka :) Počítám, že pokud to správně připojíš, aby to probublávalo odspodu, tak za dva dny bude bez problémů hotovo. Zvlášt při nižší teplotě.

Američani často dělají nucené sycení i tím způsobem, že připojí COčko k bečce a pak 5 minut silně třepou. Je to sice z mého pohledu trochu drsný způsob zacházení s pivem ale v případě potřeby by se to taky dalo použít.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: sob 10. bře 2012 14:24:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2855
Bydliště: Zeleneč
opravdu připojit vzduch na jehlu? Co pak tedy připojit na "vzduchový" konec?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: sob 10. bře 2012 14:38:03 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Připojil jsem CO2 do čepovacího výstupu a vstup pro tlačné médium nechal zavřený.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pon 12. bře 2012 8:45:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
Už je asi pozdě na odpověď, ale ...
Běžně to dělám tak že sud normálně narazím, nafouknu na 3 bary a trochu zatřesu. Případně ještě jednou opakuji. Vše se děje při teplotě okolo 14°C
Je dobré pak nechat sud co možná nejdéle (den dva) v klidu, bublinky takto vzniklé jsou droboučké a pivo je jak smetana. Postupem času se CO2 shlukne do větších stabilnějších bublin.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pon 12. bře 2012 8:51:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2855
Bydliště: Zeleneč
Můžeš to trochu rozepsat? Nafoukneš na 3 bary, zatřeseš, a zase odfoukneš? Nebo to tak necháš natlakovaný několik dní?

A po nafouknutí / před zatřesením už to odrazíš, nebo je to naražené (a tedy dotlakovávané) po celou dobu?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: pon 12. bře 2012 10:31:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 9:48:13
Příspěvky: 101
Bydliště: Loděnice
Natlakuj, nech dva dny stát, a pak změř tlak, bude menší. Taky zachraňuju pozdě stočená z prim.kvašení. Akorát to mám v 5°C a tlak dávám na 2 atm. Popřípadě pak ještě opakuji dotlakování.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Doplnění CO2 do sudu
PříspěvekNapsal: stř 14. bře 2012 16:30:13 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Zkušenosti z hospody s komerčním pivem, tam je sud naražen i tři dny v místnosti 18st. natlakovanej na 2,5-3atm u tmavého a nenasytí se. Je už vysoká teplota. Doma s komerčním při teplotě 8st.C když jsem narazil sud v lednici s pípou na dveřích a nechal na redukčáku tlaku 1atm s otevřenou bombou tak po dvou dnech je šlehačka, ale pozor po 36 hodinách ještě normál. Takhle v lednici s pípou mám na redukčáku jen 0,3atm aby se pivo nepřesycovalo a je jedno jestli jde o komerční a nebo domácí pivo.
Takže když mám málo nasycený sud domácího piva tak fouknu 2 atm maximálně 3atm podle volného objemu a odpojím bombu a v ležácké lednici 3-5st.C mám za 24 hodin dosyceno. Tlakuju normálně nad hladinu. Vždy den před akcí vyndám opatrně sud z ležácké lednice nasadím krátkou pípu, natočím kontrolní vzorek a podle toho dosytím nebo když je občas přesyceno naopak opakovaně odpusím přetlak- ale opakovaně on se musí vždy CO2 uvolnit z piva do volného prostoru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz