VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 17. říj 2021 9:42:12
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: ned 13. pro 2015 20:18:41 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Stene píše:
Když tedy nechávám ležet při 2°C, budu udržovat cca 0,6 baru.. Stačí sytost 4,75g/l? Všude se doporučuje nechávat na nasycení 6g/l.

V tom grafu se jedná o 4,75g CO2/l nezaměňuješ to s cukrem?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: pon 14. pro 2015 18:00:18 
Offline

Registrován: stř 20. kvě 2015 13:45:10
Příspěvky: 100
No, jistě že jo.. Ještě, že máš takový postřeh :-)

Budu se tedy držet na tom grafu fialové čáry a bude to nasycené dobře, je to tak?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: úte 15. pro 2015 9:18:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Je to tak. Pro piva s vyšším chtěným nasycením (třeba weizen) jen vezmeš jinou čáru...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: ned 25. zář 2016 10:17:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. čer 2013 12:37:47
Příspěvky: 92
Bydliště: Londyn
Mám takový dotaz ohledně tlaku v ležáckých KEG sudech. Jaký je doporučovaný tlak? Já to dělám tak že asi týden nechávám pivo zrát v otevřené nádobě, když mi množství cukru klesne na 1,015 tak to stočím do KEGu, nechám ještě týden v té samé místnosti (12 stupňů) a pak sud přesunu do druhé místnosti kde mám 6 stupňů. Tam to zraje další dva týdny. Tlak se snažím udržovat na 1 bar. I když to dělám vždy stejně, tak někdy je pivo krásné, samo nasycené ideálně s hezkou hustou pěnou, ale jindy mi ze sudu teče jen pěna. A i když pak snížím tlak tak už nedosáhnu té kvalitu. Pivo bývá málo nasycené a hodně pění. Takže jaký je ideální tlak v sudu? A jak je možné že v hospodách mají tlakové systémy nastavené zpravidla na 1,7 bar a více? Myslel jsem že pak by se ty piva pořád víc a víc přesycovala a pěnila.
Děkuju za rady


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: ned 25. zář 2016 15:10:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Doporučovaný tlak: o 6 příspěvků nahoru :!:

Jak ten tlak udržuješ? Pořád odfukuješ? Když stočíš brzy, pivo se přesytí, a pak to z něj při nízké teplotě dostat je horší - musíš odfukovat třeba každých pár minut

Srovnání s hospodou není na místě, protože tam - pokud tlačí CO2 - tak to vypijí během dne, dvou, a do té doby se to moc nedosytí
Pokud čepují déle, používají většinou Biogon nebo podobnou směs s dusíkem.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: ned 25. zář 2016 17:02:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. čer 2013 12:37:47
Příspěvky: 92
Bydliště: Londyn
Tlak udržují budíkem, mám ho napojeny na sud na vzduchový výstup. Konstantně mi to ufukuje při 1 baru. Ale asi to tedy snížím na 0,7. Hlavně mě zajímá proč je někdy pivo krásné nasycené v těle, běhá v něm hodně bublinek a při stáčení málo pění a naopak jindy je pivo ploché, málo bublinek v něm a hodně pění. Při stejné sestavě, CO2 a pipa. Jinak tady v UK se využívá v hospodách na vytláčení pouze CO2, bigon tu neznají. A 50l keg bývá naražený asi týden.... To že někde skladují sudy ve 25 stupních už je jen poznámka. Pak tu má být nějaká kvalita.. Heineken to vydrží


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: pon 26. zář 2016 12:21:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2871
Bydliště: Zeleneč
Jo, při skladování sudu při 25°C to klidně můžou tlačit tím CO2, protože při takové teplotě se CO2 do piva jen tak nevstřebá. V jejcih případě to je tedy spíš výhoda :-)

Když ti pivo pění a je "ploché", bez "řízu", tak to je právě přesycené, a tím že pění, tak všechno CO2 uteče při čepování. Pak je bez řízu.

Asi bych se zaměřil na funkčnost toho přetlakového ventilu; při 1 baru a té teplotě by to nijak extra pěnit nemělo (možná první pivo, dvě).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: pon 06. zář 2021 17:43:47 
Offline

Registrován: úte 25. dub 2017 13:50:24
Příspěvky: 5
Ahoj, mám takový poměrně začátečnický dotaz, ale do teď jsem vařil do lahví a tak jsem tolik taktování neřešil. Vařím svrchňáky a vždy jsem používal nucené syceni, za pomoci maltózy, kdy jsem po nalahvováni nechal nejprve týden při teplotě kvašení a pak na alespoň 2 týdny stáhnul do nižší teploty pro ležení. Teď když jsem pořídil sud chci postupovat podobně, akorát s tím rozdílem, že si budu hlídat tlak a případně odpouštět. Chci se tedy zeptáte, za zhruba jak dlouho od stočeni je vůbec nějaký tlak měřitelný? Vzhledem ke zkušenostem pouze s láhvemi nedokážu odhadnout, jak rychle dokáží kvasinky na sekundáru začít tlakovat a začínám mít obavu jesli mi to někde neuchází :-(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: úte 07. zář 2021 7:06:52 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 77
V prvom rade - spravna terminologia. Nutene sytenie znamena sytenie pripojenim CO2 flase, ktora pivo nutene nasiti. Ty sytis prirodzene oxidom uhlicitym, co vyprodukuju kvasinky kvasenim dextrozy (alebo maltozy teda v tvojom pripade).

A teraz k otazke - ak chces obdobnu techniku pouzit aj pri sudoch, odporucam zaobstarat si manometer idealne v kombinacii s hradiacim ventilom. Hradiaci ventil sa ti postara o spravny tlak a manometer ti ukaze, ze hradiaci ventil pracuje spravne. Podla vypoctu potom nastavit spravny tlak pre danu teplotu (leziacku, nie pri ktorej kvasilo) a dalej postupujes rovnako, ako pri flasiach (az na to, ze ked sa tlak priblizi hodnote nastavenej hradiacim ventilom, hned to presunies do chladnejsieho prostredia). Tu mozem odporucit pohrat sa aj s myslienkou sytit zbytkovym extraktom. Kedze budes mat hradiaci ventil, ktory ti postrazi tlak, tak sa nemusis bat, ze je tam extraktu privela (v tomto pripade radsej viac, ako menej, inak nebude pivo nasytene dostatocne).

Ak vsak pouzivas cukor a pouzijes rovnaky pomer, ako vo flasiach (napr. 6g na liter), nemusis sa prakticky o nic starat. Nasyti sa ti to takmer rovnako, ako vo flasiach. Flase tiez neotvaras, aby si upustil tlak (ak to nestocis prilis skoro). Tu ale stale plati odporucanie kupit aspon manometer, aby si mal istotu, ze je tlak spravny.

Nemam sice skusenosti, ale tlak by podla mojho nazoru mohol zacat rast uz po par hodinach. Samozrejme ide o rozsah, aky ma tvoj manometer. Ked zacina na 1 bare, tak si chvilku pockas :) Ak upodozrievas unik CO2, najlepsie je vo vode rozmiesat trosku saponatu a tou vodou potriet vsetky spoje. Ak uvidis bublinky, mas tam unik. Ak bublinky nebudu, nemal by byt ani unik.

Pocitaj tiez s tym, ze touto technikou sa ti mnozia kvasinky a sud vyprazdnujes zo spodu a nie z hora, ako pri flasiach. Prve pivo bude po usadeni kvasiniek preto strasne kalne (vysajes odspodu kvasinky). Neboj sa, prve vylej a dalsie by uz mali byt v pohode.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: tlak vlezackych sudech
PříspěvekNapsal: stř 15. zář 2021 13:42:16 
Offline

Registrován: sob 12. led 2019 18:23:54
Příspěvky: 22
Natlakuj sud rovnou z lahve, pak sundej narážeč a hned uvidíš zda sud těsní.

Na e-shopu bahnik mají hradicí ventil BlowTie 2 včetně manometru za 400 Kč. Mám dva a zatím spokojenost.

Pokud budeš ležet v sudu, tak je dobré pivo po cca. 2-3 týdnech přetáhnou pomocí protitlaku do druhého čistého sudu. Zbavíš se tak usazených mrtvých kvasnic a pivo má lepší chuť a vůni.

Pivovary, co mají CK tanky, kvasnice pravidelně odstřelují kohoutem, co je ve spod. Ty co CK nemají, přetahují pivo z jednoho ležáckéko tanku do druhého.
Zabrání se tím vadě piva, takzvané autolýze kvasnic .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz