VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Jednoduchá varna z hrnce plyn/elektřina
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=25&t=3312
Stránka 1 z 1

Autor:  Píťa [ pon 11. čer 2018 7:56:45 ]
Předmět příspěvku:  Jednoduchá varna z hrnce plyn/elektřina

Ahoj,

chci se podělit o návod na výrobu varného hrnce, otestovaného několika desítkami várek. Podobný koncept používám několik let, k mé plné spokojenosti.

Základ tvoří hrnec dle Vaší volby, já používám objem 30l, vhodný ná várky kolem 20l. Na elektrickou desku desku je vhodné sendvičové dno, na plyn je to jedno.

Obrázek

V poměru cena výkon je výborný Bayou Classic Brew Thermometer kolem $30. Já momentálně používám levný čínský z Aliexpressu, přesnost ujde a zatím drží.

Obrázek

Veškeré nerezové díly mám též z Aliexpressu/Ebay, v kamenných obchodech těžko sehnatelné a za výrazně vyšší ceny.

Ventil - 1/2" Female Thread 2 Way 201 Stainless Steel DN15 two pieces Ball Valve Full Port

Obrázek

1/2" šroubení 1/2" to 1/2" BSP Male Thread Equal Pipe Fitting 304 Stainless Steel Hose Straight Connector

Obrázek

Hadičník 1/2" - 20mm 12mm*1/2'' BSP Male Thread 304 Stainless Steel Pipe Fitting x Barb Hose Tail Reducer Pagoda Joint Coupling Connector

Obrázek

Silikonové O-kroužky 1/2" (4PACK) 1/2'' BSP O Ring Weldless Homebrew Kettle Brewing Silicon

Obrázek

Matka 1/2" s přesazením - 1/2" Lock Nut Stainless Steel 304 O-Ring Groove Pipe Fitting Lock Nut BSPT NEW

Obrázek


Roztrojka 1/2" - Tee Type 3 Way 201 Stainless Steel Tube Pipe Fitting Connector 1/2" to 1/2" to 1/2" Female BSP Thread

Obrázek

Nerezový oplet je z hadice od hajzlu, stačí uříznout šroubení a vytáhnout vnitřní hadici.

Obrázek

Obrázek


Díry jsou vyvrtané stromečkem na průměr 20,2222mm. Nejprve předvrtat 5mm vrtákem, ideálně kobaltovým, ale HSS to taky zvládne. Při vrtání mazat olejem a se stromečkem pomalu, ale se nerez nepřehřál a nezakalil. Výška děr ode dna, měřeno na střed díry: ventil 35 mm, teploměr 140 mm. Ventil umisťuji výše, aby mi po chmelovaru nenasával kaly. Teploměr co nejníže, aby byl pod hladinou při ohřívání vody na vystírku, při menších várkách. Aby vše těsnilo, je třeba na závit použít teflonovou pásku v nemalém množství, plus matky utáhnout co to jde (při utahování teploměru nedržte samotné tělo teploměru, ale použijte klíč nasazený na vnější matku). Vím že kombinuji BSP, NSP, BSPT dohromady, nicméně v této konfiguraci to funguje.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Vaření probíhá následovně. Nasadím oplet, napustím vodu. Nedělám vyslazovaní, takže napouštím o to více vody. Občas použiji grain bag, mláto se potom jednodušeji vyjme. Rmutuji na +- 67C, 30-60 min dle jodové zkoušky. Průběžně promíchávám. Při scezování nasadím na hadičník silikonovou hadici. Prvních pár litrů vrátím, potom teče čirá sladina. Až mám scezený finální objem + odpar, vyjmu pytel s mlátem, umyji hrnec a vrátím sladinu na chmelovar, 60 minut. Po chmelovaru roztočím sladinu, nechám usadit kaly 10 minut a převedu do kvasné nádoby. Mladinu chladím měděným šnekem, asi 10 minut na zákvasnou teplotu.

Celkově mi várka trvá kolem 4 hodin, přičemž se dá zkrátit zaizolováním hrnce a použitím druhého hrnce při scezování, ve kterém rovnou zahřívám sladinu do varu.

Petr

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/