VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 13:51:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Návrh mé nové (Grádyšovy) varny
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2015 16:52:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Tak jsem se konečně dokopal k tomu, abych zhruba popsal princip fungování mé zamýšlené nové varny (ne k vlastní stavbě, nejásejme předčasně). Což jsem měl samozřejmě udělat hned na začátku, ne až v situaci, kdy mám spoustu součástek nakoupených.

Pokud by to někoho zajímalo, tak článek je na mém webu.

Případnou konstruktivní kritiku vítám.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2015 18:35:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Mne sa to lubi, mas to dobre premyslene.
Mozno by som este skusil namiesto deskoveho chladica nejako pouzit tu spiralu v hrnci cislo 1.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2015 20:42:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
vankus píše:
Mne sa to lubi, mas to dobre premyslene.
Mozno by som este skusil namiesto deskoveho chladica nejako pouzit tu spiralu v hrnci cislo 1.



Ale jak? Ta spirála je/bude relativně pevně přišroubená kompresními spojkami. Takže nějaké vyndávání a opětovné přišroubovávání během vaření do hrnce 1 je technicky a hlavně pro mě psychicky nepřijatelné. Takže jedině hrnec 1 nějak napouštět studenou vodou, ale zase by jí asi muselo být hodně a beztak by se musela nějak řešit její výměna, až by se mladinou ohřála.
Já ti nevím - ušetřil bych "pár" korun za chladič (který už mám beztak koupený :) ) a vznikly by mi z toho mraky problémů navíc...

Musel bych se nad tím víc zamyslet, ale vzhledem k tomu, že už chladič mám, tak to asi nemá cenu :)

Ale díky za nápad.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2015 21:18:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Ja som to skor myslel tak, ze do hrnca cislo 1 precerpas mladinu z hrnca cislo 3 po chmelovare a do spiraly pustis studenu vodu.
Ale je pravda ze efektivnost takeho chladenia by bola nizsia a trvalo by asi dlhsie nez u doskoveho chladica.

Ale to bola len taka uvaha, navyse bezpredmetna kedze uz mas chladic.

Daj potom fotky ked to budes mat hotove, nech mozem zavidiet ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: pát 27. úno 2015 21:20:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
vankus píše:
Ja som to skor myslel tak, ze do hrnca cislo 1 precerpas mladinu z hrnca cislo 3 po chmelovare a do spiraly pustis studenu vodu.


Aha - no vidíš, tak to by určitě šlo. Tohle řešení mě nenapadlo... Tak příště :)

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 9:37:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 434
Bydliště: Záluží
Ahoj. Přijde mi to moc komplikované. Největší zdroj problémů bych vyděl při rmutování.
Spirála v hrnci 1 musí být dostacecne dimenzována abys dokázal zvedat teploty v hrnci 2 v rozumných časech. Také velikost průtoku bude ovlivňovat rychlost ohřevu. Při pomalém průtoku se ve spirále může teplota sladiny zvyšovat rychleji než 1°C/min ( špatné zcukřování) a při rychlém průtoku se může utahovat mláto na sítě a nepoteče to.
Ale to je jen můj názor a ten není důležitý.
Já bych to dělal jinak.
Samostatná nádoba na vyslazovací vodu s el. patronkou. Další hrnec s přímím ohřevem na rmutování a čerpadlem točit dílo aby se nepřipálilo a tento hrnec použít i na chmelovar.
3 hrnec se sítem jako scezovačku, popř. odkládací nádobu.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: sob 28. úno 2015 15:04:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
restart píše:
Ahoj. Přijde mi to moc komplikované. Největší zdroj problémů bych vyděl při rmutování.
Spirála v hrnci 1 musí být dostacecne dimenzována abys dokázal zvedat teploty v hrnci 2 v rozumných časech. Také velikost průtoku bude ovlivňovat rychlost ohřevu. Při pomalém průtoku se ve spirále může teplota sladiny zvyšovat rychleji než 1°C/min ( špatné zcukřování) a při rychlém průtoku se může utahovat mláto na sítě a nepoteče to.
Ale to je jen můj názor a ten není důležitý.
Já bych to dělal jinak.
Samostatná nádoba na vyslazovací vodu s el. patronkou. Další hrnec s přímím ohřevem na rmutování a čerpadlem točit dílo aby se nepřipálilo a tento hrnec použít i na chmelovar.
3 hrnec se sítem jako scezovačku, popř. odkládací nádobu.


V každém případě díky za názor, ale (... vždycky je nějaké "ale", že?)
Nejsem si úplně jistej, jestli se pohybujeme na stejné vlnové délce. Mám pocit, že přesně takhle jsem o tom přemýšlel já, když jsem uvažoval - jak už jsem psal v úvodu článku na mém webu - v termínech "rmutů" a "dekokcí" a spol. Z desítek tisíc různých důvodů jsem se nakonec rozhodnul pro infuzní varnu (čímž rozhodně nechci říct, že "dekokční" by se mi nelíbila víc). Takže pojmy typu "nárůst teploty o 1°C/min" mě až tak moc netrápí (ale je to i v této varně řešitelné pomocí elektroniky) (a výkon na to má - použiju topná tělesa o výkonu 5.5KW).
Co ale rozhodně nemůžu při mé konfiguraci použít (podle mého názoru), je přímý ohřev rmutovací nádoby, jelikož by se mi to připalovalo. Míchání čerpadlem jsem původně bral do úvahy, ale potom bych nemohl použít půlpalcové trubky a čerpadla vhodná pouze na "řídkou" kapalinu. A v okamžiku, když bych dokázal svépomocí do hrnce namontovat (minimálně!) palcové trubky a čerpadla vhodná pro husté! rmuty, už bych v podstatě měl zaděláno na dekokční pivovar (což by bylo rozhodně bezva).

Takže znovu opakuji - z mnoha různých důvodů (neumím svářet nerez, nenašel jsem nikoho, kdo by svářel nerez, ...) jsem se po dlouhém vnitřním boji rozhodnul pro infuzní varnu a pro vaření ejlů. Naprostou většinu ejlů si dokážu představit s jednostupňovou infuzí. Když budu potřebovat vařit infuzí krokovou, budu teplotu zvyšovat buďto manuálně (naprosto tupě každou minutu zvýším teplotu v hrnci 1 o jeden stupeň), nebo v případě potřeby před digitální ovladač teploty teploty předřadím ještě nějaký počítač. Například RaspberryPi, který by kromě absolutní teploty dokázal řídit i teplotní křivku.

Ale ještě jednou - děkuji za zpětnou vazbu, "opozičními" názory nepohrdám a než je zamítnu :) , zamyslím se nad nimi.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: ned 01. bře 2015 8:31:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 434
Bydliště: Záluží
Inu, každý strůjce svého pivovaru..... :D

Tak doufám, že se pak s výsledkem podělíš......

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: ned 01. bře 2015 20:31:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Mě se tohle líbí. Pro vaření ejlů.

Pár dotazů:
* během rmutování (i bez zvyšování teploty) se tedy nepočítá s mícháním? Ono mechanický pohyb taky pomáhá. My při vaření ve velkém při rmutování mícháme. Pokud by se míchalo, není riziko propadu něčeho skrz síto?
* je k tomu už vymyšlený nějaký sofistikovaný systém sanitace, typu "zahřeju v chmelovarovém hrnci sanitaci, tady to najednou propojím, propláchnu tudy a tudy, a tím mám vysanitováno všechno včetně čerpadel a chladiče" ? To by se mi líbilo.
* jaká se použijí čerpadla? Ona ta sladinka nebude úplně čistá ze začátku (při rmutování).
* v těch spirálách (kterýma pak teče rmut) zůstane mezi várkama voda z výplachu, nebo se to z toho nějak vypláchne, nebo to vytéká samospádem?

a pár postřehů:
* u některých speciálních piv (Imperial XX, weizen, ...) je zajímavé zkoušet různé rmutování než jen (vícestupňovou) infuzi (vícenásobná vystírka, např.). V tomhle to nejspíš nepůjde.
* po několika letech ejlového vaření se pomalu začínám vracet ke spodňákům. Už jsem to podobně před pár lety zažil s Weiznama, ze kterých jsem byl unešený (jako konzument) a pak mě to přešlo. Teď se to projevuje i s ejlama. Asi by mi vadilo do budoucna mít varnu bez potenciálu dekokce... Jen osobní postřeh.

Pro zajímavost, na kolik to v jakém objemu vyjde (nepočítaje práci a "vychytávky") ?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Návrh mé nové varny
PříspěvekNapsal: pon 02. bře 2015 9:33:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mosquit píše:
* během rmutování (i bez zvyšování teploty) se tedy nepočítá s mícháním? Ono mechanický pohyb taky pomáhá. My při vaření ve velkém při rmutování mícháme. Pokud by se míchalo, není riziko propadu něčeho skrz síto?

Míchání tam žádné nebude. Pokud se nepočítá vystírání (Říká se tomu "vystírka" i v případě, když se slad sype do řekněme pětašedesátistupňové vody?), kdy slad sypaný do horké vody musím rozmíchat ručně.


Mosquit píše:
* je k tomu už vymyšlený nějaký sofistikovaný systém sanitace, typu "zahřeju v chmelovarovém hrnci sanitaci, tady to najednou propojím, propláchnu tudy a tudy, a tím mám vysanitováno všechno včetně čerpadel a chladiče" ? To by se mi líbilo.

Přiznám se, že s nějakou "profi" sanitací zatím nepočítám. Říkal jsem si, že prostě v hrnci na vodu (vulgo nádoba č. 1) ohřeju vodu, kterou přečerpám do scezovací nadoby, potom do varné nádoby a nakonec chladičem ven. Všechny tři hrnce bych předtím ojel mechanicky nějakou drátěnkou.
V mé současné "varně" to dělám podobně a zatím jsem s tím neměl žádný problém.
Je pravda, že tady to asi bude složitější vzhledem k "uzavřeným" částem (chladič, spirála, čerpadla, hadice, ...).
OK, díky, popřemýšlím (ale asi se případně budu muset spokojit jen se Savem nebo něčím, které proženu celou varnou a teprve potom to propláchnu vodou).


Mosquit píše:
* jaká se použijí čerpadla? Ona ta sladinka nebude úplně čistá ze začátku (při rmutování).

Původně jsem přemýšlel o pumpách March, ale pak jsem začal skrblit a pořídil jsem alternativu jménem Chugger-SS Center (Ta dvě eSka v názvu nemají nic společného s Schutzstaffel).
Obojí (March i Chugger) jsou pumpy přesně pro tento typ použití.


Mosquit píše:
* v těch spirálách (kterýma pak teče rmut) zůstane mezi várkama voda z výplachu, nebo se to z toho nějak vypláchne, nebo to vytéká samospádem?

Kal ve své originální varně na profukování používá nějaký kufříkový kompresor, nebo snad silnější vysavač, nebo co to je. Já ještě uvidím, jestli to vyteče samo, nebo jestli si nějaký kompresor pořídím také (on by se mi doma hodil na víc věcí).


Mosquit píše:
a pár postřehů:
* u některých speciálních piv (Imperial XX, weizen, ...) je zajímavé zkoušet různé rmutování než jen (vícestupňovou) infuzi (vícenásobná vystírka, např.). V tomhle to nejspíš nepůjde.
* po několika letech ejlového vaření se pomalu začínám vracet ke spodňákům. Už jsem to podobně před pár lety zažil s Weiznama, ze kterých jsem byl unešený (jako konzument) a pak mě to přešlo. Teď se to projevuje i s ejlama. Asi by mi vadilo do budoucna mít varnu bez potenciálu dekokce... Jen osobní postřeh.

Tak tohodle jsem si s bolestnou jasností vědom. Nemůžu ani říct "možná budu chtít v budoucnosti vařit dekokcí". Pravda je taková že "vím, že budu chtít vařit dekokcí". Ale holt jsem musel udělat nějaké rozhodnutí (ovlivněné spoustou faktorů) a teď už se nad ním nehodlám rmoutit.
Když na mě padne splín (vzhledem k současnému světovému vývoji bych se měl možná už naučit říkat "chandra"), utěšuji se sněním o budoucím vlastním "komerčním" pivovárku (už mi skoro nic nechybí - jenom vhodné místo a peníze).


Mosquit píše:
Pro zajímavost, na kolik to v jakém objemu vyjde (nepočítaje práci a "vychytávky") ?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz