VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. led 2017 13:46:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: čtv 23. srp 2012 12:07:25 
Offline

Registrován: pon 14. lis 2011 7:57:16
Příspěvky: 75
Zdar,
Po přečtení mnoha diskuzí a shlédnutí několika návrhů pivovarů v rámci domácích potřeb navrhuji, jestli se společně podělíme o informace. Mohli bychom poskytnout nákresy, umístění kohoutů apod. V diskuzích se o tom tak nějak píše, ale nic kloudného z toho nevypadne.

Můj případ:
• Pivovar s vyráženým objemem mladiny 50 l
• Ohřev PB
• Čerpání pomocí oběhového čerpadla.
• Varné nádoby KEG sudy

Dovedu si představit jak to bude finálně vypadat, ale laboruji právě s umístěním kohoutů. Jejich prostřednictvím mi bude čerpadlo rmut míchat.
Proč čerpadlo? Protože se to běžně používá. A nejsem elektrikář, abych si to přes motorek ze stěračů nastavil.

Často čtu, že se pivovarníci chtějí vyhnout čerpadlu. Nechápu proč. Vždyť postavit konstrukci, kdy je to řízení samospádem je mnohem dražší. Jen odpadá to, že musím čistit čerpadlo. Jenže i ty trubky se musí vyčistit.

Jak bude čerpadlo regulováno?
Jedná se o čerpadlo bronzové http://www.vkcerpadla.cz/potravinarska-cerpadla.htm Robinha (které např. používá Bishi). Pohon vrtačkou, regulace otáček jsou často již na vrtačce a zapnutí či vypnutí bude přes elektrické spinací hodiny http://www.elektro-paloucek.cz/elektrom ... cyber-tm-6

Náklady, že to musíte koupit:
• 2x KEG 2000 Kč
• Čerpadlo 1000 Kč (když se tam dá těsnění z vitonu, vydrží to cca 120°C, mam zjištěno od dodavatele.
• Konstrukce z Jakl tyčí cca 1000 Kč
• Hořák MEVA Zeus cca 700 Kč (ale můžete vykuchat starý sporák ve sběrných dvorech, tam jich kvanta a hořáky máte)
• Výpustné Kohouty 1000 Kč
• Vaření a jiné práce s nerezem 1000 Kč
• Scezovací síto do KEG 1300 Kč (ale lze mít i plastovou szecovačku). Szezovací plech, profesionální můžu na požádání zajistit.
• Nádobu pod szecovačku-zde teče szezovaná mladina a čerpá se čerpadlem do varny. 500 Kč.
• PB lahev cca 500 Kč
• Nějaká izolace varny 500 Kč

CELKEM 9500 Kč

Podle mě se to dá v klidu do 10000 Kč postavit. Je vidět, že vše je běžně dostupné. Pivovar kvalitní, jednoduchý a hlavně poloautomatický – stará dobrá ruční práce. Určitě nechci mít vše napojené na PC a regulovat si to. To mi přijde pěkné, ale zbytečně drahé, komplikované (pokud nemám možnosti a znalosti).

Jestli máte zájem, pojďme si vyměnit informace a popřemýšlet nad tím, jak.

Když vidím, že některé pivovary zde uváděné se prodávají za x desítek tisíc Kč. Tak se mi tomu ani nechce věřit. A mnou realizovaný pivovar bude stát pár tisíc.

Jediné co řeším je umístění spodního kohoutu ve varně kvůli míchání obtokovým čerpadlem.

Co vy na to?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: čtv 23. srp 2012 12:40:59 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Souhlas s většinou co jsi napsal. Čerpadlo sice stojí nějaké peníze ale ve výsledku je to vlastně hrozně praktická věc. Mám však trochu problém s níže uvedeným:

OMBR píše:
• Ohřev PB

Je to sice levná možnost ale má to nějaké nevýhody:
a) spaliny musí někam proudit takže je třeba si dávat pozor na odvětrání místnosti + ZEUS docela smrdí ze začátku používání :-D
b) nesnadná regulace (pokud si člověk nekoupí plynový regulační set z Honeywellu za pár tisícovek) -- tohle u elektřiny odpadá
c) musím myslet na množství plynu v bombě a průběžně bombu vážit abych měl jistotu, že mi to nechcípne v půlce vaření nebo mít dvě bomby

OMBR píše:
Určitě nechci mít vše napojené na PC a regulovat si to. To mi přijde pěkné, ale zbytečně drahé, komplikované (pokud nemám možnosti a znalosti).

To se vztahuje k plynu -- když už bych dělal upgrade domovaru, tak budu chtít určitě automatickou regulaci teploty. Nastavím a dál se nestarám. Nemyslím tím nutně PC, osobně mám taky raději "hardwarové" čudlíky místo klikání na myšku. Protože stát furt u plynu a hlídat, zda jsem nepřešvihl teplotu nebo už mi to moc nechládne, je docela vopruz. Takhle si koupím za 30 dolarů na eBayi regulátor, relé za dalších $10, k tomu za pár tisícovek plochá topná tělesa (záleží na objemu varny) a mám vystaráno. Zapojení je triviální i pro někoho, kdo nikdy nic v oboru elektro nedělal.

Tyhle věci však asi závisí spíš na osobních preferencích. Já mám plyn rád ale z praktických důvodů bych upgrade dělal na elektřinu.

Jako součást varny beru i chlazení, které jsi v příspěvku nezmínil. Takže asi ponorný šnek nebo protiproud? Spilku a ležení, to už si každý snadno vyřeší sám dle možností svého bytu :-)

P.S.: V 50L KEGu se 50L mladiny vaří dost blbě :-) Viděl bych to spíš tak na 40 jak to má Marek Havlas v Ujkovicích.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: čtv 23. srp 2012 15:25:00 
Offline

Registrován: úte 08. úno 2011 18:31:00
Příspěvky: 73
:roll:


Naposledy upravil alofok dne ned 29. lis 2015 19:01:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: pát 24. srp 2012 11:47:28 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Pokud mám dosavadní srovnání, mám asi nejjednodušší pivovar.

Varná nádoba: Nerez hrnec od Berglandu 50 l a 30 l na dekokci (není nutný)
Ohřev: plyn, Mega Zeus
Míchání: ruční, dřevěnou kopistí (míchám jen při zapnutém hořáku)
Izolace: není třeba, ať je to hezký
Přelévání: ruční, trvá chvilku
Scezovačka: dvě plastová vědra na 40 l, ručně vrtané díry 2,5 mm, rastr 5x5 mm.
Cena: do 8000 kč
Objem várky: 33 l
Spokojenost: maximální


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: úte 02. črc 2013 9:35:23 
Offline

Registrován: úte 02. črc 2013 9:33:40
Příspěvky: 1
zdarec, myslíte že se dá použít na míchání klasické oběhové čerpadlo? http://aukro.cz/nove-obehove-cerpadlo-o ... 25340.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: úte 02. črc 2013 16:44:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 428
Bydliště: Záluží
NE, tohle se hned ucpe........

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: pát 25. říj 2013 16:53:41 
Offline

Registrován: čtv 20. zář 2012 8:27:21
Příspěvky: 9
Bydliště: Havlíčkův Brod
Zdar,

myslím, že bych po roce fungování mohl přispět se svojí trochou do mlýna.

Postavili jsme spádový pivovar z 15,5gal kegů (Sudex).

Ten sud vpravo na stoličce s hořákem je varna, horní sud vlevo je pomocná nádoba, která jezdí na lanovém navijáku nahoru a dolů, slouží jako rmutovací nádoba i jako scezovačka, pod ní je na podlaze sud, který slouží jako spilka. Nad varnou je zavařovací hrnec na ohřev vody pro vyslazování.

Po roce vaření spokojenost s několika drobnými výhradami:
- niply pro vypouštěcí ventily jsou navařeny na boku sudu v nejnižším možném místě, ale prohnuté dno sudu znemožňuje vypuštění do sucha. Při přepouštění mezi nádobami i po naklonění je tedy občas nutné vybrat cca 2litry ze dna.
- musíme zvětšit míchadlo, máme jen vrtuli na dně, poháněnou motorkem ze stěračů, ta ovšem nestačí utočit celé dílo v celé výšce hlavně při infúzi, musíme pomáhat vařečkou
- v současné době máme ve varně digitální teploměr, po roce čidlo nevypadá zrovna moc zdravě, chmelovar mu asi nedělá moc dobře. Budeme muset vyměnit za klasický teploměr z boku v jímce

Tak asi tak


Přílohy:
pivovar.jpg
pivovar.jpg [ 67.04 KiB | Zobrazeno 2665 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: sob 26. říj 2013 11:40:01 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 557
Bydliště: Machová
Skvělé, nad tímto fakt uvažuju..........

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Zlaťák 11° - zraje
Slaďák 13° - zraje
Stojanův Stout 14° - zraje
Hofburg 11° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: stř 26. říj 2016 17:45:33 
Offline

Registrován: ned 22. lis 2015 21:59:47
Příspěvky: 10
Ahoj, přemýšlíme nad zvětšením pivovárku, na objem cca 60-70 litrů. Pro infuzní vaření, dvě nádoby.
Jaké jsou možnosti pro přečerpání rmutu z jednoho hrnce do druhého, kde by bylo zcezovací dno, bez použití čerpadla? Hádám jedině jako spádový pivovar?
Ruční přelévání bych asi po první várce vzdal, ale když koukám na různé hrnce s už přivařeným kohoutem, našel jsem jen s 1/2" výpustí, což je pro rmut málo. Nezbyde nic jiného, než vyvrtat větší díru a dát větší kohout?
Dalo by se rmutovat v hrnci s už instalovaným děrovaným dnem, neucpe se to? Nebo jedině místo dna použít manifold?
Nechci se pouštět do ničeho složitého a automatizovaného, dá se při tomhle objemu vůbec ještě zachovat "jednoduchost" ruční práce, jako při vaření třeba 20L várek?
Díky za podněty


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Navrhněme si vlastní, funkční a jednoduchý pivovar
PříspěvekNapsal: ned 30. říj 2016 20:14:40 
Offline

Registrován: úte 21. čer 2011 6:24:55
Příspěvky: 22
Inu, nemyslim, ze by se az tak navysovala pracnost.
Mam varnu 50l, cedim manifoldem, prelevam do chmelovarneho hrnce rucne. Pouzivam na to dva
10l nerez kyble. Kdyz chci slabsi pivo, 10-12ku vycezuju 70l -80l (chmelovarny hrnec ma 100l) a neni to
nic dramatickeho.
Prosel jsem scezovanim od dvou kyblu pres sitove a derovane dno k manifoldu. Zatim se jevi jako
nejpohodlnejsi.
Obvykle varim na dva rmuty, ve dne varny mam kohout 5/6' a stejne se obcas ucpe.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: aula a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz