VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. led 2017 1:23:20
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 8:07:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Tak jsem pořídil nerez, moc oceli tam teda není, hrnec je lehkej jako pírko. Při infuzi se mi ovšem připálila sladina ve 4ech bodech, asi jsem měl při ohřevu zběsileji míchat, to se mi na plynu nestávalo. Teď to musím nějak očistit, doufám, že se to bude takhle připalovat i při chmelovaru. :-(

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 8:28:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. srp 2010 8:33:55
Příspěvky: 202
Bydliště: Jihlava
při cmelovaru by se to nemělo připalovat - je tam jen voda (včetně látek vytažených látkovou přeměnou ze sladu) a chmel


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 8:33:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2756
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ano je potřeba často míchat, jinak se to připaluje.
Proto jsem si taky pořídil míchadlo :-)

Při chmelovaru už opravdu žádné potíže nejsou.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 9:18:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
To doufám, je tam totiž ještě pořád dost cukrů. Jinak hrnec jsem omotal ISOVER izolací, tak se snad dostanu k varu dřív než za 3 hodiny. Tloušťku jsem nepodcenil, takže při delším varu pár litrů vody byla teplota na povrchu izolace kolem 303,15K.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 10:32:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2756
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
V kterem odvetvi se pohybujes, ze udavas hodnoty v Kelvinech? :-)
Hodnota je to ale krasna, jak jsem psal, ja po pouziti asi 3mm polystyrenu s alobalem na tom neudrzim ruku pri chmelovaru.

K varu driv nez za 3 hodiny - to je mysleno od jake teploty? Nebo uplne od zacatku vareni?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: stř 13. dub 2011 20:24:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 01. srp 2010 8:33:55
Příspěvky: 202
Bydliště: Jihlava
PIvo píše:
Tloušťku jsem nepodcenil, takže při delším varu pár litrů vody byla teplota na povrchu izolace kolem 303,15K.


jakj tlustou máš tu izolaci = 30°je hezký výsledek ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: čtv 14. dub 2011 9:06:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já se pohybuju tam, kde je potřeba a příležitost. :-)
3 hodiny byla nadsázka. Ohříval jsem z nízké teploty, musel jsem sladinu nechat den odpočinout v chládku kvůli spánku.
Tloušťka izolace je 50 mm.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: pon 21. bře 2016 19:43:21 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 52
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Tak se chystám přejít z koncentrátů na suroviny a nemůžu vymyslet jak - na čem/v čem budu vařit.
Hrnec BIELMEIER není dobrá volba kvůli připalování, SILVERCREST v bleděmodrém to samý (podle diskuze)
Tak snad PROFESOR ? Ale podle "Zavařovací hrnec - smalt nebo nerez?" taky nic moc
Do plynu se mi moc nechce . . . . .

asi bych bral něco na dávku 20L . . . ?

Tak hoši raďte, ať rozšířím vaše řady, zásoby dochází ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: pon 21. bře 2016 22:29:18 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 48
Myslím, že mezi připalováním a značkou zavařovacího hrnce žádná souvislost nebude, konstrukce je u všech plus/minus stejná. To hlavní je míchání, s motorkem poháněným míchadlem se ti nic nepřipálí. Při výběru hrnce bych rozhodně doporučil nerez - už jen proto, aby se k němu dal přivařit dostatečně veliký výpustný ventil (hrnec s kohoutkem z výroby určitě nekupuj, bude se ucpávat). Vyhni se taky hrnci s termostatem, ten je pro náš účel k ničemu, stejně budeš jen zapínat/vypínat ohřev podle nějakého externího teploměru. Hrnec dobře zaizoluj a odstraň tepelnou pojistku (vypíná ohřev a přerušuje var), pak ti bude sloužit ke spokojenosti. Návody jak sestavit míchadlo nebo odstranit pojistku najdeš tady na fóru, všechno se tu probíralo.

P.S.: Můj hrnec je Rommelsbacher :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Varný kotel
PříspěvekNapsal: pát 07. říj 2016 11:03:59 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 23
Tak tak, zavarovaci hrnec s termostatem mi prisel ke rmutovani prakticky nepouzitelny. Pokud je tepelne cidlo dole, tak jakmile sedne slad tak teplota vysvihne. Musis stejne pouzit jiny teplomer a nemas moznost regulovat vykon / jen binarne / zap. vyp. Na druhou stranu pro pripravu vody na vyslazeni, je to zavarovak s termostatem pecka.

Mam indukcni varnou desku, ktera na plnej vykon ma 2500W a vykon se da krokovat, takze stejne jak dobry horak. S 30L varem zadny problem. Jinak poridil jsem si smalovany hrnec v orionu - https://www.oriongroup.cz/cs-cz/hrnec-s ... lem-111896 - a zatim parada. Me pulhodinove prodlevy na cukrotvornych teplotach zvlada v pohode. Staci dat poklici, pripadne jeste pres ne dat deku a vice nez o stupen to neklesne. Jinak by to taky stacilo davat behem prodlevy do trouby (ktera umi jen 50st.), ale kdo se s tim ma tahat. Tepelne ztraty behem chmelovaru mi nikdy neprisly hodne reseni, pokud mam silny var.

Janek: Ale ty uz ted stejne jako ja koketujes s Grainfatherem, ze :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz