VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. led 2017 1:14:57
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2016 20:58:09 
Offline

Registrován: stř 19. kvě 2010 11:47:30
Příspěvky: 13
Bydliště: Bohumín
Zdravím,

mohl by mi někdo poradit s ideální velikostí scezovačky. Vařím kolem 20l v jedné várce.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2016 21:52:42 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
V tomto objemu asi není nejdůležitější parametr "ideální velikost" ale spíš zda bude vyhovovat to co se povede sehnat/vyrobit. Myslím, že nádoba okolo 20l by mohla pro výrobu běžných stupňovitostí stačit. Záleží zda to má být jednoůčelová nádoba a nebo to bude sloužit i jako vířivka atd.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: ned 24. dub 2016 15:33:03 
Offline

Registrován: stř 19. kvě 2010 11:47:30
Příspěvky: 13
Bydliště: Bohumín
Podle mě je. Původně jsem měl klasické děrované kýble. Když jsem scezoval pivo z velké části tvořené plzeňským sladem, respektive jakýmkoliv jiným světlý sladem, tak to ještě šlo. Stačilo přidat trochu barevného sladu a scezování se strašně táhlo.

Chtěl bych se dostat na nějakou ideální vrstvu mláta, tak aby scezování se zbytečně neprodlužovalo, ale aby to fungovalo. Bohužel si už nepamatuji, když jsem to řešil se sládkem z jednoho minipivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: ned 24. dub 2016 15:34:58 
Offline

Registrován: stř 19. kvě 2010 11:47:30
Příspěvky: 13
Bydliště: Bohumín
Jinak mám připravený děrované plech a řeším průměr hrnce do kterého děrovaný plech vložit. Mám teď 20l, ale průměr se mi zdá malý a nechci mít zbytečně velkou vrstvu mláta.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: pon 25. dub 2016 16:35:53 
Offline

Registrován: stř 02. bře 2011 20:51:55
Příspěvky: 262
Bydliště: Smržice (Haná)
Obecně by měla být nádoba spíš širší než vyšší, tak aby nebyla vrstva mláta příliš zatížena a mláto se nezhutňovalo. Dále je třeba řešit průtok, příliš silný průtok způsobuje podtlak pod sítem a mláto se přisává a opět se zhoršuje průchodnost. Jen dotaz, jak dlouho trvá stékání předku a vyslazování v té "nevyhovující" variantě?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2016 14:01:27 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 23
Na varky od 15-25 l jsem pouzival klasickou dvoukyblovou metodu, scezovacku vyrobenou z 'bauhaus/horbnach' kyble (ja mam od ogara http://www.domovarnik.cz/Scezovaci-nadoba-d49.htm) zastrcenou do spilky ze stejneho kyble a nikdy jsem s vyslazovanim nemel problem, ten prumer je tak akorat. Pokud tam budes mit krapet vice psenice (bez pluch) ci barevneho sladu, a melo by to jit hur - staci kompenzovat pohankovymi slupkami.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Velikost scezovačky
PříspěvekNapsal: ned 16. říj 2016 10:54:42 
Offline

Registrován: pát 03. čer 2016 18:45:08
Příspěvky: 6
Na toto množství používám cestovní lednici ve které je manifloid (oplet z nerezu) a kulový kohout.
Bez problémové scezování i černých piv. Rychlé a efektivní.

Manifloid tu je někde x-krát popsán dej hledat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz