VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 3:04:37
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: úte 06. pro 2016 7:27:55 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
Ja myslim ze by to slo. Spis bych ani nevytahoval ten kos a vzal rmut rovnou i s trochou te sladiny. Zbylemu sladu by urcite neprospelo byt 'vytazen', zbytecne by chladl. A rozumnou naberaci nadobou to pujde rovnou , pokud tretis 'tretinu'. A pokud ne, tak asi tak neva, zvlast pokad toho bude min - tak GF tu teplotu rychle dorovna nahoru.

Jestli se do toho pustis, dej vedet jak to dopadlo - zvlaste po chutove strance - vazene by me to zajimalo. Sic stale popravde netusim proc by se s dnesnimi kvalitnimi slady v domacich podminkach mel nekdo trapit s dekokci - zvlast kdyz ma takovy cupr pristroj na vicekrokovou infuzi jako je GF :) (a ne jen kempingovej cooler) (ano ano, vim vim, vhodnejsi chut pro cesky lezak, pokad to neni v dom. podminkach krapet na hranici sugesce ;) )


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: úte 06. pro 2016 12:43:34 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 22
Ahoj, předem bych chtěl poděkovat vemec za odpověď.
Je to tak, podle jejich vzorce to moc nesedí. V neděli jsem vařil další várku a pro 5kg sladu (plzeň, mnichov): vystírka do 17,5l a pro vyslazení do celkového množství 29l sladiny bylo použito cca 20l vody. Po chmelovaru bylo cca 24,5l což znamená odpoar 4,5l takže to máme taky stejné. Po schlazení jsem naměřil 13,8 brix.
Naskytl se ale při infuzi jiný problém viz: http://jyxo.info/uploads/B1/b17718a64f9 ... 6cffec.jpg.
Sladina špatně cirkulovala, přepadová trubka byla plná a nemohlo docházet ke správné cirkulaci. Pumpa pracovala, ale přišlo mi, že průtok nebyl tak velký jako jindy (to samé platilo při chlazení mladiny). Při vyšších teplotách se to občas trochu zlepšilo, přepadová trubka byla do cca 3/4 plná a k malé cirkulaci docházelo. Napadá vás čím to může být a co to ve výsledku může udělat s pivem?
Postup byl asi takový: 17,5l vody při 50°C, pomalu jsem přidal 5kg sladu s průběžným mícháním. Poté bylo přidáno vrchní síto a přepadový trychtýř a zapnul jsem pumpu. Po cca 20s běhu jsem lehce zatlačil na trychtýř tak aby začalo docházet k přepadu. Chvíli to cirkulovalo jak mělo ale po pár minutách nastal již výše zmíněný problém (foto je už z výšších telot, tuším 73°C).
Kde vidíte problém? Můžete mi někdo napsat váš postup? Za jak dlouho vám dojde k přepadu? Pomáháte tomu nějak?

Znovu děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pát 09. pro 2016 13:50:26 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
Nemas zac :) ... Ajaj, to nevypada dobre. Nikdy se mi snad nestalo ze by se ucpala prepadova trubka... To bude zrejme spatne pruchozi recirkulacni trubkou. Hlavni vec, psal jsem to v te sve slohovce :) - vyndal jsi z regulacniho ventilu to kulickove tesneni s pruzinkou? To ma velkou tendenci se ucpavat... Mel jsem s tim problemy pri uplne prvnim vareni, a jak jsem to dal pryc, tak zadny problem. Ta vec je tam vazne k nicemu a jenom se to ucpava. Pokud davas pozor, aby byl kohout zavreny napr pri chmelovaru, tak zadny problem.
Silna recirkulace je podle me zaklad u GF, nikdy bych to neomezoval uz kvuli pripalum, klidne at toho jde hodne prepadem. Kohout je tam ciste pro regulaci pri chlazeni, pokud mas malej proud ci moc teplou kohoutkovou vodu.

Jeste bych doporucil na to sito nejak zvlast netlacit... Dat akorat na uroven hladiny a dobry. Slad moc nekomprimovat, musi byt schopen poustet kontinualne sladinu. To u vyslazovani naopak tim sitem zmacknu slad 'co-to-jde' aby bylo vyslazovani co mozna nejdelsi (30m+) -> dostanes z toho vice.

Jinak ja vystiram klasicky pri 40ti stupnich, dobre zamicham, necham 10m byt, zase zamicham a pak teprv nasadim vrchni sito zapnu pumpu a jdu na 50. Tech 40 by melo vezt k lepsi 'tekutosti' sladu. Ale to samozrejme neni tvuj duvod nyni. 'Amici' to bezne sypou do finalni teploty (~67), hodinu jedou a hotovo... (dosahujou asi horsi konverze atd. ale jsou tak zvykli z tech cooleru apod.)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pon 12. pro 2016 13:51:37 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 22
Ahoj, při včerejší várce se mi hned na začátku (opět 50°C) stalo to samé znova, nicméně stalo se to hned poté co jsem zvedl poklici a položil ji na tu cirkulační trubku, ta se trochu pohnula a přepadová trubka se zase začala plnit. Trochu jsem zahýbal s cirkulační trubkou (dole u pumpy) a bylo to zase dobrý. Zkusil jsem znovu zahýbat a udělalo to opět to samé, takže to vypadá možná na nějakou netěsnost či něco podobného. Od té doby jsem s tím nepohnul a po celou dobu to cirkulovalo naprosto v pořádku. Zkusím se na to podívat teď v týdnu, večer se mi už nechtělo. Ohledně pružiny s kuličkou, zkoušel jsem první várky s a bez a neviděl jsem rozdíl tak jsem ji tam vrátil, nicméně příště pojedu bez ní.
Mám ještě dva dotazy.
Včera po schlazení mladiny a mě čekala v bojleru opravdu velká, tlustá a tvrdá připálenina. Máte stejný problém? Není to vždy, ale u víc jak poloviny várek jsem ji měl. Jak se připáleniny zbavujete? Mě do teď stačil cif a drátěnka na nerez, včera ale ani ťuk. Nechal jsem vrstvu cifu učinkovat přes den a dnes večer vyzkouším, ale mám obavy, že tentokrát cif nepomůže.
Druhý dotaz se opět týká doby než začne docházet k přepadu v hned úvodní fázi "rmutování". Já když položím vrchní síto na hladinu, nasadím "trychtýř" a zapnu pumpu, tak k přepadu nezačne docházet ani za 20 min. Na videích na netu často na trychtýř zatlačí až do zhruba úrovně hladiny. Ale ty jsi mi výše psal netlačit. Můžeš mi prosím popsat přesně tvůj postup (Čekáš na přepad bez pomoci? Za jak dlouho od zapnutí pumpy k předu dojde?)

Znovu, mnohokrát díky...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pon 12. pro 2016 16:42:33 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
1) Nu, pripaleniny taky mam, ale kdyz to vezmu dratenkou tak to jde. Zasadne tedy ovsem ihned po konci chlazeni, dokad je to jeste mokre a teple. Kdyz pred a behem chmelovaru obcas skrabnu dno varekou (opatrne kvuli filtru), tak je to pak o dost lepsi. Jeste se mi nestalo, ze by to neslo dratenkou, kazdopadne. Pokud se vsak stane, dej tam roztok cleaneru 48 (nebo perkarbonat - chemipro oxi...) a melo by to pak jit - tvrdi vyrobce.

2) Stejne jak ve videu na youtube. Tzn. na uroven hladiny, jak leze prvni pena sitem, staci, vice netlacit. Pokad to mas nejak vylozene nad hladinou, pak samozrejme bude trvat dlouho nez vyroste hladina az k prepadu. Jeste jedna vec, ktera muze souviset s 1) - ohrev zapinam vzdy teprv az potom co to zacne prepadavat. Aby byl na dne plny proud a bylo co nejlepe chlazeno. Dost 'prilepenin' totiz jinak vznika uz behem rmutovani tim, ze cukry 'prikaramelizuji' na dne (2000w mod - jednou me to seplo pojistku :)). Jinak, pokud by hladina vubec nerostla pri plnem toku pumpou, tak to znamena, ze to vali ciste sladem a k prepadu vubec nemusi dojit, coz asi neni naskodu - ale nestalo se mi. Prepad nasleduje tak minutu po zapnuti pumpy v mem pripade po vystirce na 40st.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 15. úno 2017 9:54:33 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 15:25:23
Příspěvky: 5
Zdar dílu.
Jsem rád, že jsem tu našel tohle téma a po přeštení mi to hodně dalo. Je super dělit se o zážitky a rady i neúspěchy...
Mé prvotní zážitky s GF - snad ostatní upozorní na problémy... a všichni to pak vylepšíme...
Jako laik a začátečník jsem se dostal k vaření s GF. Uvařil první várku - zároveň ji zrušil - bo mi sepla tepelná pojistka a já se k ní nedostal. Smůla čistě uživatelská končící žízní.
Při druhé várce vše OK, ale včera jsem ochutnával teprve po 30 denním ležení a pivo má sice úžasnou barvu i pěnu (opravdu mě to nadchlo a v tomhle směru vše srovnatelné s Plzní), ale chuť hrůza - nemá pořádné tělo a bojím se, že ten druhý chuťový ocas je připálenina - což se u GF - dík nepřístupu pod spodní síto nedá zabránit - zvlášť u vícestupňové infuze. Přitom chuť mladiny byla vyníkající.
Prostě se obávám, že ta chuť připálenin do piva jde, a to i v případě, že se dno GF připálí jen malinko. Možná jsem ale zanedbal chmelovar, který bych doporučil trvale promíchávat - za účelem odpaření a vytěkání hnusu brokolice :-)
Je fakt, že s GF je vaření uživatelsky příjemné, ale nejsem si jist, že infuze - a to i při užití sladů mající vliv na plnost chuti - je chuťově srovnatelná s dekokčním rmutováním. GF je určitě super na ALE, IPA atd, ale pro nás ležákofilní žíznivce ...... inu budu dále bojovat, řekl jsem si.
Minulý týden jsem udělal další várku, tak jsem zvědavý, jak to bude... (Mladina chutnala trochu hůře než v předchozím případě - byl ale jiný recept, tak se obávám, že zas bude pivo neplné chutě) Opět totiž připálení a pády teplot dík tepelné pojistce - řeším to tak, že GF umístím na špalky, abych se k pojistce dostal hned po vytažení vidlice ze zásuvky a nemusel GF naklánět či rozebírat koš. Plánuji si udělat stoličku cca 30 cm vysokou s otvorem pro ruku.... doporučuji.
Doufám, že se mi podaří dosáhnout dobré plnosti piva, že jde jen o začátečnické porodní bolesti...
Má někdo podobné chuťové zkušenosti....


Uvažuji o dekokci s GF, tak až to vše pořádně promyslím a zkusím, podám zprávu a výsledku...


Dej Bůh štěstí


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 15. úno 2017 15:27:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 22. říj 2010 12:55:12
Příspěvky: 207
Bydliště: Bratislava
Pre všetkých, ktorí by chceli Grainfather (GF), ale nemajú na neho, je tu jeho lacnejší klon http://www.svojepivo.sk/Bulldog-Brewer-d878.htm . Skúšal som oba, každý má svoje muchy. Bulldog - brewer (BB) vyzerá na prvý pohľad lacno : Tenší plech, menšie čerpadlo, labilnejšie spoje, vedenie od čerpadla nie nerezovou trubkou, ale silikónovou hadičkou. GF má v cene protoprúdový chladič, BB iba nerezovú špirálu. Napriek tomu, BB má jednu dosť veľkú výhodu. Tým že mladina po chmeľovare nie je tlačená čerpadlom ako u GF ale ide pomaly samospádom z kohútika, je úplne číra. A samozrejme - stojí polovicu. Ak by mal niekto záujem urobiť porovnanie, v Bratislave ich mám oba.

_________________
http://www.svojepivo.sk


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2017 10:48:21 
Offline

Registrován: pát 28. srp 2015 7:33:44
Příspěvky: 4
Já jsem sice vařil v GF zatím jen jednou (vícestupňová infuze), ale žádné připalování se nekonalo. Teplota nad a pod košem byly v rozmezí 1°C. Chmelovar jsem míchal jen cca 5 min na začátku (během míchání jsem ještě míchadlem čistil dno).
Možná, že připalování je následek příliš jemně našrotovaného sladu, příp. hodně stlačeného sladu horním sítem a sladina pak špatně protéká....
Slad jsem šrotoval na dvouválcovém šrotovníku (aliexpress) a mezera mezi válci byla cca 1mm.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2017 12:44:42 
Offline

Registrován: čtv 12. led 2017 15:25:23
Příspěvky: 5
segl píše:
Já jsem sice vařil v GF zatím jen jednou (vícestupňová infuze), ale žádné připalování se nekonalo. Teplota nad a pod košem byly v rozmezí 1°C. Chmelovar jsem míchal jen cca 5 min na začátku (během míchání jsem ještě míchadlem čistil dno).
Možná, že připalování je následek příliš jemně našrotovaného sladu, příp. hodně stlačeného sladu horním sítem a sladina pak špatně protéká....
Slad jsem šrotoval na dvouválcovém šrotovníku (aliexpress) a mezera mezi válci byla cca 1mm.



Tenhle postřeh jsem zapomněl zmínit. Také mě napadlo, že to může být "moukou" já nechal šrotovat v pivoteka.cz - rad bych pravě do budoucna dělal ještě prosejtování od mouky - ale netuším, jak moc zas přijdu o to drahocenné z endospermu:) - úbytek na sladu...

šrotovník ještě nemám, tak jsem to nechal na profesionálním e-shopu....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2017 12:58:19 
Offline

Registrován: pát 30. pro 2016 12:28:19
Příspěvky: 6
Já jsem zakoupil GF po asi 2 měsíčním studiu všech možných stránek a raději jsem volil jistotu. Toho Bulldoga jsem se prostě bál a nechtěl jsem si pak rvát vlasy, i když to možná byl zbytečný strach.

Každopádně tento víkend se chystám na první várku, všechny suroviny mám ze Sladovny v Kounicích, tak snad bude namleto dobře, v chodbičce, kde byla i moje objednávka, bylo dalších asi 20 kupiček pro domovařiče :)

Držte palce, pak sem umístím své dojmy, asi to bude napoprvé trochu porod, i když přípravu jsem se snažil nepodcenit a v knihách a na netu jsem se něco naležel :D

_________________
Domácí mikropivovar "84"
Zdiby


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Yahoo [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz