Zdar dílu.
Jsem rád, že jsem tu našel tohle téma a po přeštení mi to hodně dalo. Je super dělit se o zážitky a rady i neúspěchy...
Mé prvotní zážitky s GF - snad ostatní upozorní na problémy... a všichni to pak vylepšíme...
Jako laik a začátečník jsem se dostal k vaření s GF. Uvařil první várku - zároveň ji zrušil - bo mi sepla tepelná pojistka a já se k ní nedostal. Smůla čistě uživatelská končící žízní.
Při druhé várce vše OK, ale včera jsem ochutnával teprve po 30 denním ležení a pivo má sice úžasnou barvu i pěnu (opravdu mě to nadchlo a v tomhle směru vše srovnatelné s Plzní), ale chuť hrůza - nemá pořádné tělo a bojím se, že ten druhý chuťový ocas je připálenina - což se u GF - dík nepřístupu pod spodní síto nedá zabránit - zvlášť u vícestupňové infuze. Přitom chuť mladiny byla vyníkající.
Prostě se obávám, že ta chuť připálenin do piva jde, a to i v případě, že se dno GF připálí jen malinko. Možná jsem ale zanedbal chmelovar, který bych doporučil trvale promíchávat - za účelem odpaření a vytěkání hnusu brokolice

Je fakt, že s GF je vaření uživatelsky příjemné, ale nejsem si jist, že infuze - a to i při užití sladů mající vliv na plnost chuti - je chuťově srovnatelná s dekokčním rmutováním. GF je určitě super na ALE, IPA atd, ale pro nás ležákofilní žíznivce ...... inu budu dále bojovat, řekl jsem si.
Minulý týden jsem udělal další várku, tak jsem zvědavý, jak to bude... (Mladina chutnala trochu hůře než v předchozím případě - byl ale jiný recept, tak se obávám, že zas bude pivo neplné chutě) Opět totiž připálení a pády teplot dík tepelné pojistce - řeším to tak, že GF umístím na špalky, abych se k pojistce dostal hned po vytažení vidlice ze zásuvky a nemusel GF naklánět či rozebírat koš. Plánuji si udělat stoličku cca 30 cm vysokou s otvorem pro ruku.... doporučuji.
Doufám, že se mi podaří dosáhnout dobré plnosti piva, že jde jen o začátečnické porodní bolesti...
Má někdo podobné chuťové zkušenosti....
Uvažuji o dekokci s GF, tak až to vše pořádně promyslím a zkusím, podám zprávu a výsledku...
Dej Bůh štěstí