VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. dub 2017 12:54:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 29. říj 2016 4:39:52 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 53
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Pro všechny příznivce GF kteří si na jejich stránkách ještě nezažádali o zasílání novinek:
http://us8.campaign-archive1.com/?u=ccb ... b86f4ec7a8

zhruba jednou za týden chodí zajímavé povídání, třeba toto:
http://us8.campaign-archive2.com/?u=ccb ... 99f71d017a


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 02. lis 2016 8:32:02 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 21
Ahoj, mám dotaz ohledně zvyšování teplot při infůzi. Bylo mi řečeno, že by do teplot kolem 70°c mělo probíhat zvyšování při nastaveném výkonu na MASH tedy 500w kvůli připálení. Nevím ale zdá se mi že třeba z 37°C na 70°C bych při tomto výkonu bych se vůbec nedostal popř. dostal ale za x hodin. Do teď jsem to dělal tak, že při zvyšování teplot jsem sepnul NORMAL na cca 5min a pak to vrátil na MASH a dojelo to na potřebnou teplotu. Je ale pravda že jsem měl pokaždé připáleniny které jsem musel drhnout drátěnkou. Jak to děláte vy? Ještě jsem se chtěl optat jaký máte odpar při chmelovaru 90min. Moc díky...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 02. lis 2016 21:27:09 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 53
Bydliště: Slaný a kousek vedle
No, ja ti odpar nereknu za 90min ale za 60 je to asi 1,5 l. Bay voko.

Ohledne teplot: taky se mi zda, ze na dalsi teplotu leze az dost pomalu, ze by mohl jet rychleji, podle predepsanych: co stupen to minuta. Ale mas pravdu ze mu to jde pomalu, coz snad neni na zavadu, ale na druhou stranu, kdo ma na to nervy ;)

Pripalovani: mam tam na konci vareni taky neco jako pripaleniny ale ne pripaleniny ale pripeceniny. Po vareni trochu oskrabu tvrdym kartacem, takova stetka na nadobi, natocim vodu a pridam GF cistic, necham pri asi 60st 20min behat dokola a po vyliti ta pripecenina jde temer sama dolu.

Toz tak ogari


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: sob 05. lis 2016 11:20:25 
Offline

Registrován: sob 01. říj 2016 9:21:44
Příspěvky: 12
Bydliště: Nymbursko
Odpar při chmelovaru-90min,cca 2-2,5litru.Připáleniny minimální,na dně zůstane jen vrstvička,které jde v pohodě houbičkou dolů.Rychlost ohřevu se mi zdá v pohodě-neni to rychlovarná konvice :P


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 10:42:28 
Offline

Registrován: sob 01. říj 2016 9:21:44
Příspěvky: 12
Bydliště: Nymbursko
Jen tak mimochodem-dneska vařím,mám nastavené teploty,GF hřeje a najednou to uvnitř začne probublávat a ohřev se zarazí-po nějaké době začne chladnout :shock: Zkouším-přepínam a nic :? Asi tepelka-ale jak jí rozchodit-po hodině :roll: jsem si v návodu všimnul reset tlačítka-plnej pivovar naklonit a na dolní straně-malej váleček zamačknout-a dobrý :) To jen aby někdo něměl mrákoty jako já :lol: Tak ať se daří.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 23. lis 2016 8:39:42 
Offline

Registrován: pát 28. srp 2015 7:33:44
Příspěvky: 4
Ahoj, mám dotaz. Zkoušel jste někdo s Grainfatherem vařit dekokci ? Vím, že je dělanej na infuzi, ale za zeptání nic nedám.
Třeba by šlo oddělit rmut (jen čistou tekutinu, slad je mezi síty) a ohřívat v jiné nádobě a pak vrátit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 23. lis 2016 8:47:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
segl píše:
Ahoj, mám dotaz. Zkoušel jste někdo s Grainfatherem vařit dekokci ? Vím, že je dělanej na infuzi, ale za zeptání nic nedám.
Třeba by šlo oddělit rmut (jen čistou tekutinu, slad je mezi síty) a ohřívat v jiné nádobě a pak vrátit.


U dekokce se ale právě musí povařit ten slad...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: stř 23. lis 2016 15:47:09 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 21
Ahoj, měl bych na vás ještě jeden dotaz ohledně scezování a vyslazování. Např. pokud chci použít 4,7kg sladu, vychází mi to podle GF vzorce na cca 16,5 l vody na vystírku a cca 15,5 l vody na vyslazení to mi přijde ale hodně málo. Já jsem si tedy spočítal, že budu potřebovat 4,7kg sladu na cca 28 l sladiny aby byla mladina o 12°. Můžu to tedy udělat tak, že vystírku budu mít podle vzorce tedy těch cca 16,5 l a vyslazovat budu tolik, než bude v bojleru těch požadovaných cca 28l? V tom případě si myslím, že by bylo větší množství vyslazovací vody než vody pro vystírku, vadí to? Já doteď vařil tak, že jsem ignoroval ten vzorec a pro stejné množství sladu jsem použil cca 20l vody pro vystírku a cca 16l pro vyslazení a bylo z toho cca 28l sladiny s vyslednou stupňovitostí mladiny 12°. Jde mi o to jakou z výše uvedených variant je lepší použít. Má ten vzorec pro vystírku v případě použití GF nějaký vliv? Jak to děláte vy? Snad jsem se do toho moc nezamotal.
Díky moc za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pát 25. lis 2016 11:05:51 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 23
Zdar. Rekl bych, ze vzorec pro vystirku ma svuj duvod. Dela to vcelku husty rmut, ktery je zrejme v recirkulacnim systemu vhodnejsi. Samozrejme vice u vetsich kilazi sladu, kdy se ho musis drzet, aby se tam rmut vubec vlezl :) Ja pridavam vetsinou tak max litr. Pokud pouzivas nejaky software na vypocty (brewtarget), a chces 28L sladiny, tak proste vyslazuj tak dlouho nez budes mit 28L. Ja to tak delam a hustota vychazi vcelku presne. Jedina promenna je pak efektivita konverze ktera se pohybuje vetsinou v 85-90%.

Baterkou svitim skvirou vedle kose se sladem dovnitr, a na stupnici je jakz takz videt. Mam pak o cca 5l mene finalni mladiny (31->26 litru v mem pripade). Kdyz jsem daval vodu podle vzorce na vyslazovani od GF, mel jsem sladiny strasne malo, vubec to nesedelo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: pát 02. pro 2016 18:50:34 
Offline

Registrován: pát 02. pro 2016 18:43:58
Příspěvky: 1
fotozapisnik.eu píše:
segl píše:
Ahoj, mám dotaz. Zkoušel jste někdo s Grainfatherem vařit dekokci ? Vím, že je dělanej na infuzi, ale za zeptání nic nedám.
Třeba by šlo oddělit rmut (jen čistou tekutinu, slad je mezi síty) a ohřívat v jiné nádobě a pak vrátit.


U dekokce se ale právě musí povařit ten slad...



A co přerušit čerpání, zaslepit přepad, aby se slad nedostal na dno varné nádoby, pak vyjmout horní síto a oddělit potřebné množství rmutu do pomocné varné nádoby (hrnce) a pak rmut zas vrátit do GF???


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz