VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. lis 2017 8:12:35
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 12:05:29 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 45
Bydliště: Pardubice
Taky s tím nemám problém.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 14:44:29 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 45
Bydliště: Pardubice
Vláďa píše:
No ale chmelovar snad vařit musí nebo ne?
Nebo lze použít jen přednastavené programy a vlastí vůle při vaření je vyloučena?

Tak jsem se zeptal primo v Speidelu a tohle me odpovedeli:

The Kochmaischeverfahren is well known by us.
But we can not suggest the Braumeister for it.
Because our idea by designing the Braumeister
was that we want it without dribbling.
And this is with the Kochmaischeverfahren nearly
not possible.
Sorry for that.
 
The pump stops at about 88°C, that there will be
damage with cohesion.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2013 7:19:03 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
No.. za ty peníze je to pěknej krám.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2013 9:29:33 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
no nemusis ani pohnut prstom :) ked ho mas... ale to by cloveka uz ani nemuselo tak bavit, je to iny pocit ked to clovek od 9tej do 3tej miesa, hodinu to zcedzuje, vysladzuje. Ale zas ked clovek nema cas oddrbat cely den, tak je to stale lepsia investicia ako Beermachine, co je vlastne kurva draha mala nadoba na kvasenie.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 11. dub 2013 10:26:32 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Podle mě je výhodná až ta 200 litrová verze. Za 300 000 kč asi nejlevnější profi varna.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: pon 19. srp 2013 19:09:58 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Vláďo, souhlas, ale jako mašinka na doma je braumeister (20L, 50L) na české poměry drahý, zejm v poměru k množství vyrobeného piva :-(. Ale jako inspirace OK. Jednohrncová dekokce jakéhokoliv typu v tom jistě půjde. Infuze normálně. Toto uspořádání varny klade menší nároky na čerpadlo (nepřijde do styku se rmutem).

Co bych dělal já při vaření s tím jinak oproti ukázkovým videím, to je postup při scezování. Mě se to zdá moc rychlé a násilné. Po odrmutování bych vypl čerpadlo, nechal udržovat na 76-78°C. Nechal usadit mláto ve střední nádobě cca 30min, poté pomalu povolil přítlačnou matku - spodem se začnou vyrovnávat hladiny uvnitř a vně "vnitřního scezovacího hrnce.." Ten bych poté pomalu zvedal zavěšený na nějakém ručním zvedáku (viz 200L verze), až by se začalo obnažovat mláto, "prokopal" bych to a klasicky natřikrát vysladil.

Další připomínky mám technické:
a) Dle mě je špatně, že má vnitřní hrnec po obvodu horního okraje "rantl", při cirkulaci přetékající sladina při rmutování z něj stéká tak nešikovně, že se zákonitě - což je nežádoucí - musí provzdušňovat a oxiduje.
Totéž provzdušňování a oxidace se děje při scezování při vyzdvižení vnitřního hrnce vysoko nad hladinu jak ukazují videa.
b) topná spirála přímo v pivě - to mi jaksi nejde pod nos, ale pokud se nenapéká, tak asi budiž, no ...
c) oběhové čerpadlo na pitnou vodu má odolnost do 95°C (vortex apod). Odepínají jej z činnosti tedy určitě záměrně. Při této teplotě už ale míchání není nutné. Velké braumeistery ale mají již profi nerezová čerpadla
d) kdo chce při vaření relativní pohodlí, dá se koupit nastavitelný řídící systém za 350,-ZL z Polska, spíná až 8kW viz:
http://www.homebrewing.pl/sterownik-piw ... p-402.html
resp:
http://bolecki.pl/spz.php

tak Dej Bůh štěstí !!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: čtv 19. pro 2013 20:03:41 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
Rád se podělím o svoje zkušenosti s BM.
Vlastním BM 20L asi 2 roky.

Mašinku jsem koupil v USA za 2000 dolarů, což je levnější než v CZ, ale souhlasím je to trochu drahý špás..
Kvalita je skělá odvařil jsem na něm asi 60 várek bez poruchy.
Dobrý postřeh Radka Tamary o stékání s vnitřní nádoby. Dokonce jsem odšrouboval vrchní kolíčky, které drží nádobu při zcezování - to
proto, že rmut teče a šplouchá kolem nich. Když se odšrubuje, tak rmut stéká po stěně bez šplouchání.
Dost jsem oxidaci při rmutování studoval, ale co jsem zjistil, je že je to minimální problém v porovnání s ostatními fázemi výroby.
Intensita varu na spodně kvašené piva je ale nízká - používám přídatnou spirálu při otevřeném varu.
Jinak BM slouží velmi dobře

petr


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: pát 20. pro 2013 21:01:18 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 45
Bydliště: Pardubice
bach píše:
Rád se podělím o svoje zkušenosti s BM.

Intensita varu na spodně kvašené piva je ale nízká - používám přídatnou spirálu při otevřeném varu.
Jinak BM slouží velmi dobře

petr


Zdravim,
Chtel bych se zeptat, jakou spirálu používáte. Já jsem nádobu zaizoloval (vata s hliníkem) ale pořád to není ono. Asi by pomohl kryt, ale ten co prodávají mi připadá zbytečně drahý. Jinak souhlasím s tím, že to je perfektní, i když trochu dražší mašinka.

Díky

Tomáš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: úte 07. led 2014 20:42:54 
Offline

Registrován: čtv 09. srp 2012 18:51:41
Příspěvky: 23
Bydliště: Minneapolis
Ahoj,

pouzivam tuto spiralu, ale lze vyrobit - na internetu je spousta navodu na "bucket water heater"

http://www.amazon.com/Allied-Precision- ... ter+heater

Upresnuji - hlavni duvod pro extra spiralu je odpareni DMS, tam kde se pouziva plzensky slad.
Ejly varim 60 min a s DMS jsem problemy nikdy nemel.


Petr


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BRAUMEISTER - podělte se o zkušenosti
PříspěvekNapsal: ned 17. kvě 2015 5:48:57 
Offline

Registrován: pon 09. bře 2015 10:46:48
Příspěvky: 9
Není zde v Čechách nějaký majitel Braumeisteru 50l? Rád bych to viděl na vlastní oči. Sice za to chtějí nekřesťanské peníze, ale ta kompaktnost a automatizace ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz