VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. črc 2018 14:11:14
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: úte 25. črc 2017 8:49:47 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 24
Ahoj, prosím vás, na jaký výkon máte nastavený GF při rmutování pro zvyšování teploty? Z mé zkušenosti se při maximálním výkonu dno nádoby značně připaluje, ale při 500W zase stoupá teplota pomalu (1°C za cca 3min) a to zřejmě nebude úplně dobře. Používám většinou 1 st infúzi, ale teď se chystám na pšenku a pojedu od 50 do 78°C. Máte někdo prosím nějaké doporučení popř. zkušenosti. Předem děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 10. srp 2017 15:12:33 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
Ad. dekokce - varil jsem nedavno, dvojitou, a slo to relativne v pohode. Proste to otevres, naberackou vyberes husty rmut a jedes v jinem hrnci zatimco zbytek ceka v GF (klidne se zaplou recirkulaci). Myslim ale, ze pro GF je idealni udelat 'falesnou' dekokci (https://fotozapisnik.eu/gradys/piva/1189/megal a viewtopic.php?t=986). Takhle totiz v druhe nadobe jenom varis slad a nedelas teplotni prodlevy, coz je o dost jednodussi (neresis ext. teplomer, nerovnomernosti teplot atd.). Pokud by ses bal 'prestreleni' pri navratu jedineho rmutu k ridkemu dilu, muzes predtim rmut ochladit trochou studene vody.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 10. srp 2017 15:29:56 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
K pripaleni - ja zvedam na 2000W, s obcasnymi prestavkami, aby to neslo zas moc rychle. 500W totiz casto skutecne nestaci, zvlast pri vetsim mnozstvi sladu a dosahovani vyssi cukrotvorne teploty.

Taky jsem si zazil par hnusnych pripalu. Co pomohlo:

1) Nevystirat do ~40, ale az do ~53-55, a to i u lezaku klidne. Moderni slady to zvladnou.

2) Vycistit pred vyslazenim GF. Vetsina pripalu vznikne uz behem rmutovani, behem chmelovaru se to pripadne jen zhorsi

- Tzn. - vezmu kos se sladem pryc (do kvasne treba). Zbytek sladiny v GF dam taky pryc a GF vycistim. Pak je mozno dat kos se sladem zpatky, do polohy k vyslazovani - a jako prvni do nej poslat extra nachytanou (a nejspis dost spinavou) sladinu. Ta se diky tomu taky pekne profiltruje. Pak pokracovat vodou jako normalne.

- Tento zpusob krom toho, ze vycistime GF pred chmelovarem, vede ke znacne cirejsi sladine - coz znacne omezi dalsi pripal tvorici se az behem chmelovaru. Neco tam nakonec bude, ale pujde to skoro samo houbickou. BTW., slad mam nasrotovany zcela normalne (od Ogara) a pokud se drzim 1) a 2) tak je to bez problemu.

Taky je mozno vysladit pres klasicky dvojkybl (kos se sladem se proste da cely do dvojkyblu) - pak je mozno sladinu vracet zpet, dokud neni uplne cista, coz posledni dobou delam nejcasteji. Navic jde sladina ze zcezeni do GF hadici, ne po kapkach - coz redukuje oxidaci + muzu jednoduse merit hustotu vystrelku, abych tam nepoustel patoky (coz se teda vetsinou stejne nedeje).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz