VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 13. pro 2017 23:18:24
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: úte 25. črc 2017 8:49:47 
Offline

Registrován: pon 24. říj 2016 9:17:57
Příspěvky: 23
Ahoj, prosím vás, na jaký výkon máte nastavený GF při rmutování pro zvyšování teploty? Z mé zkušenosti se při maximálním výkonu dno nádoby značně připaluje, ale při 500W zase stoupá teplota pomalu (1°C za cca 3min) a to zřejmě nebude úplně dobře. Používám většinou 1 st infúzi, ale teď se chystám na pšenku a pojedu od 50 do 78°C. Máte někdo prosím nějaké doporučení popř. zkušenosti. Předem děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 10. srp 2017 15:12:33 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
Ad. dekokce - varil jsem nedavno, dvojitou, a slo to relativne v pohode. Proste to otevres, naberackou vyberes husty rmut a jedes v jinem hrnci zatimco zbytek ceka v GF (klidne se zaplou recirkulaci). Myslim ale, ze pro GF je idealni udelat 'falesnou' dekokci (https://fotozapisnik.eu/gradys/piva/1189/megal a viewtopic.php?t=986). Takhle totiz v druhe nadobe jenom varis slad a nedelas teplotni prodlevy, coz je o dost jednodussi (neresis ext. teplomer, nerovnomernosti teplot atd.). Pokud by ses bal 'prestreleni' pri navratu jedineho rmutu k ridkemu dilu, muzes predtim rmut ochladit trochou studene vody.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grainfather
PříspěvekNapsal: čtv 10. srp 2017 15:29:56 
Offline

Registrován: ned 30. lis 2014 17:55:56
Příspěvky: 26
K pripaleni - ja zvedam na 2000W, s obcasnymi prestavkami, aby to neslo zas moc rychle. 500W totiz casto skutecne nestaci, zvlast pri vetsim mnozstvi sladu a dosahovani vyssi cukrotvorne teploty.

Taky jsem si zazil par hnusnych pripalu. Co pomohlo:

1) Nevystirat do ~40, ale az do ~53-55, a to i u lezaku klidne. Moderni slady to zvladnou.

2) Vycistit pred vyslazenim GF. Vetsina pripalu vznikne uz behem rmutovani, behem chmelovaru se to pripadne jen zhorsi

- Tzn. - vezmu kos se sladem pryc (do kvasne treba). Zbytek sladiny v GF dam taky pryc a GF vycistim. Pak je mozno dat kos se sladem zpatky, do polohy k vyslazovani - a jako prvni do nej poslat extra nachytanou (a nejspis dost spinavou) sladinu. Ta se diky tomu taky pekne profiltruje. Pak pokracovat vodou jako normalne.

- Tento zpusob krom toho, ze vycistime GF pred chmelovarem, vede ke znacne cirejsi sladine - coz znacne omezi dalsi pripal tvorici se az behem chmelovaru. Neco tam nakonec bude, ale pujde to skoro samo houbickou. BTW., slad mam nasrotovany zcela normalne (od Ogara) a pokud se drzim 1) a 2) tak je to bez problemu.

Taky je mozno vysladit pres klasicky dvojkybl (kos se sladem se proste da cely do dvojkyblu) - pak je mozno sladinu vracet zpet, dokud neni uplne cista, coz posledni dobou delam nejcasteji. Navic jde sladina ze zcezeni do GF hadici, ne po kapkach - coz redukuje oxidaci + muzu jednoduse merit hustotu vystrelku, abych tam nepoustel patoky (coz se teda vetsinou stejne nedeje).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Alexa [Bot], Bing [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz