VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kdy stočit?
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=84
Stránka 1 z 16

Autor:  pindulinopivo [ úte 18. bře 2008 23:49:31 ]
Předmět příspěvku:  Kdy stočit?

Ahoj všem
Píšete tady o hustoměru,že má být 1008 při stáčení a přidává se drops nebo se doslazuje.
Já osobně nám sacharoměr/cukroměr/ a první pivo co sem vařil klasicky ,sem vyčet z různejch receptů že mám stočit když je obsah zbytkovýho cukru 5,3.Tak to jsem zkusil-a první týden nic,bylo to v tý petce pořád mňeký,no ale po měsíci a půl byli flašky jak kameň a pěna celkem fajn.Teď kvůli pracnosti sem zkusil sladovej extrakt a dělám tu Medovou ...náctku? mám už 30 lahváčů od Bernarda tak to zase skusím stočit při 5,3 a pak vám dám vědět jesi bílím sklep nebo je to ok!Ten Sacharoměr stál neco přes kilo tak to je pohoda.A když bouchnu tak přikůpim hustoměr. Tak lidičky Dej Bůh Šťestí!!!!
Tak se omlouvám,sekce: Kdy stočit už tu je ale nevím jak to tam odsud předělat.Jedině mi může pomoct ADMIN ať nevypadám jak debil!!!

Autor:  Honza Urban [ stř 19. bře 2008 11:37:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Já osobně mám někde nějakou systematickou chybu a ještě jsem nikdy nedosáhl hustoty pod 1,010. Takže sice měřím, ale když se mě 14 dnů nezmění hustota, tak stočím. (Mám ještě jeden orientační bod. Když se začne mladé pivo jasnit.) Ještě mě žádná flaška nebouchla. Platí to pro vrchní kvašení.

Autor:  Šimek Jiří [ stř 19. bře 2008 13:16:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Mně po prvotní fermentaci taky nikdy hustota pod 1010 neklesla. Jenže já doslazuju pro druhotné kvašení, kdežto ten prvotní dotaz asi byl "kdy stočit pivo abych nemusel doslazovat", odhaduju podle toho uváděného množství cukru 5,3% před stáčením jak psal pindulinopivo, což by měl být asi cukr pro druhotnou fermentaci. Těch 5,3% cukru odpovídá hodnotě na hustoměru cca 1020.

Exploze se bát nemusíš, při přetlakování se porcelánová zátka nadzvedne a pivo si "odfoukne", exploze flašek od Bernarda nehrozí.

Autor:  Jeron [ ned 28. pro 2008 12:28:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Poradíte mi někdo nějakej vztah nebo přepočet mezi tím co naměřím sacharometrem a hustoměrem? Mám sacharometr se stupnicí 1-10 a chtěl bych ho používat místo hustoměru... ale nevím čím se řídit vím jen že cukr kolem 5-ti je ideální na na druhou fermentaci bez přidání dalšího...

Autor:  Pivnik [ ned 28. pro 2008 16:45:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Stupnice 1-10? Hmmm.
Doporucuju koupit hustomer na mereni piva popr. s nejakym porovnat a udelat si novy hodnoty.

Good luck!

Autor:  Šimek Jiří [ pon 29. pro 2008 8:02:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Jeron: 1-10 znamená 1% - 10% cukru v roztoku. Pro stáčení bez přidání cukru pro sekundární fermentaci mám vyzkoušeno 4,0% (metoda pokus-omyl pro koncentrát VUPS, stupňovitost do 15° a kvasnice S-23), když stočíš při 5,0% tak to musíš do 3 týdnů - 1 měsíce všechno vypít, jinak z toho bude šampus.

Přepočet je 1000 + 4 * %

Když naměříš 3% tak je to 1000 + 4 * 3 = 1012, pro 4% je to 1000 + 4 * 4 = 1016, pro 5% je to 1000 + 4 * 5 = 1020 atd.

Autor:  muli [ pon 29. pro 2008 11:09:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Kalkulačka pro převod hustoty OG na %: http://www.myhomebrew.com/sg0.html

Autor:  Jeron [ pon 29. pro 2008 11:15:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Děkuju za rady!

Autor:  Jeron [ sob 10. led 2009 10:16:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Můžu mít ze zvědavosti hloupej dotaz? Spodní kvasnice Saflager S-23 se během primární fermentace usadí na dně nádoby v husté gelové formě, když potom stočíme pivo zůstanou jako přilepené naopak je skoro problem je bez nástroje rozmíchat, dá to hodně práce, co tedy změní zbytek cukrů při sekundární fermentaci na CO2 když téměř všechny kvasnice zůstanou usazené pevně na dně fermentační nádoby a nedostanou se do stočeného piva? To se některé v pivu neusazují? :-)

Autor:  zizla [ sob 10. led 2009 11:03:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

ono jich v tom stáčeném pivu zbyde ještě docela dost...

Stránka 1 z 16 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/