VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. zář 2019 15:06:20
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty
PříspěvekNapsal: stř 30. led 2019 1:31:53 
Offline

Registrován: stř 30. led 2019 1:22:40
Příspěvky: 3
Budu vařit první ležák (kvasnice mám z nedalekého pivovaru) a chtěl bych si pouze ověřit, že chápu správně postup kvašení/dokvašení/ležení:

1. nechám kvasit při ca 9 stupních několik dnů dokud nebude cukernatost 4-5%
2. stočím do lahví, kvůli zbytkovému cukru nechám stále při 9 stupních ještě ca 3-5 dnů dokvasit, aby pivo získalo na řízu
3. snížím teplotu na 2 stupně a nechám ležet alespoň měsíc

Předpokládám, že pokud po stočení do lahví stáhnu teplotu na 2 stupně, tak kvasinky přestanou pracovat (nebo hodně zpomalí) a pivo se mi nenasyti CO2. Je to tak? Tu teplotu z 9 na 2 stupně mám stáhnout nějak pomalu (třeba 1 stupen/hod) nebo lze skokově?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty
PříspěvekNapsal: stř 30. led 2019 15:31:00 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
tak jak píšeš-bod 1 OK-ja stáčím 12 při 4,5
2 OK- jen bych doporučil stočit i do pet /třeba do dvou tmavých/aby jsi viděl jak se sytí /začnou tvrdnout/já nechám mnohdy i týden až je pet tvrdá
3-OK-ten měsíc je akorát,některé pivka vyšší stupn.chtějí dýl,ale to z nás málokdo vydrží

Teplotu můžeš snížit skokově,prostě jak uznáš že je nasyceno,tak to dej do 2 st.to stejně bude trvat nějaký den než to bude mít ty 2.při 2 st.kvasnice sednou nadno i se zbytky chmele a pivo by se mělo čeřit a chutově dozrávat-prostě kvasnice leží v nečinosti-a ted jen degustovat-degustovat a degustovat

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty
PříspěvekNapsal: stř 30. led 2019 16:37:31 
Offline

Registrován: stř 30. led 2019 1:22:40
Příspěvky: 3
Díky ;) ještě snad jedna otázka - poznáš nějak z pěny, že už je čas stáčet nebo prostě ráno/večer zkusíš cukroměrem cukernatost?
Kdesi jsem četl názor, že když do pěny vzniknuvší kvašením foukneš a ta se rozestoupí a už se nevrátí, tak je ideální cukernatost (právě mezi 4-5 %) na stočení. Zdá se mi to jako blbost, ale zeptal jsem se ..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty
PříspěvekNapsal: stř 30. led 2019 19:47:30 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 249
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
jelikož u spodně kvašených piv sbírám pěnu jak ztmavne a pak už je mnohem měnší tak tuto metodu neprovádím,ale také jsem o tom čet a kdysi jsem to dělal a fachčí to.Já vždy měřím z pravidla 2 x a tefím se do stáčení a taky mě zajímá hustota pro výpočet alkoh.

_________________
Všecova desétka -pije
Víde 13 leží



Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec . 17
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černok. žejd. 17
American Amber Ale -bronz-Černok. žejdl 18
Český prém.sv.lež.- bronz-Černok.žejd.18
Vánoční-bronz-Kostel.chmel.18


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz