VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 01. říj 2020 3:03:51
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nedostatečné prokvašení
PříspěvekNapsal: sob 04. dub 2020 10:44:54 
Offline

Registrován: čtv 26. zář 2019 9:46:00
Příspěvky: 4
Ahoj.
Po 3 týdnech kvašení (EPM 13%) při 11°C mám stále ZE=4,2% po přepočtu RE=5,8%. To se mi zdá moc. Nechal jsem to ještě další týden, ale už se to nehnulo. Čím to může být způsobeno? Málo kvasinek?
Tak moc mi to nevadí, pivo bude sladší. Ale bojím se, aby mi nevybouchlo při druhotném kvašení, když ještě přidám dextrózu.
Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nedostatečné prokvašení
PříspěvekNapsal: pon 06. dub 2020 7:29:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2870
Bydliště: Zeleneč
Zdánlivý extrakt 4,2% u třináctky není zase tak málo. Nepíšeš nic o složení sladů ani o způsobu rmutování, takže těžko usuzovat, kolik zkvasitelných cukrů tam asi tak může být... ;)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nedostatečné prokvašení
PříspěvekNapsal: pon 06. dub 2020 14:07:24 
Offline

Registrován: čtv 26. zář 2019 9:46:00
Příspěvky: 4
Rmutování - vícekroková infuze, Slady: plzeňský - 94%, melanoidní - 6%
Objem mladiny 22l a použil jsem jedno balení Saflager S23


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nedostatečné prokvašení
PříspěvekNapsal: pon 06. dub 2020 19:35:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2870
Bydliště: Zeleneč
Nepíšeš nic o teplotě kvašení, ale pokud ses držel nějakých rozumných ležákových teplot, tak je to brutální underpitching.

Dávkování: 80-120g/hl při teplotě 12-15°C, při teplotách pod 12°C je nutno dávku zvýšit na 200-300g/hl při 9°C ...

Ano, nízké prokvašení by bylo logickým důsledkem.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nedostatečné prokvašení
PříspěvekNapsal: pon 06. dub 2020 21:30:50 
Offline

Registrován: čtv 26. zář 2019 9:46:00
Příspěvky: 4
Děkuji. Napadlo mě to, pozdě. Budiž mi to alespoň poučením do příště.
Jinak o teplotě jsem psal hned na začátku.
Citace:
Po 3 týdnech kvašení (EPM 13%) při 11°C


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz