VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 20. zář 2020 18:08:51
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 154 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2011 20:23:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2870
Bydliště: Zeleneč
franta píše:
..Je to přesně vyzkoušené na celém světě. Funguje to v sudech i lahvích!!!!


Jenže bohužel to funguje jen na určité druhy piva. Jakmile se snažíš uvařit silnější pivo, stouta, nebo jednoduše použiješ jiné kvasnice, FG se změní, a stočení při 4.2 nemusí stačit.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Belma
IPA 16 Most
Ležák třírmut ŽPČ 12
Ležák třírmut Shine 12
Tmavý ležák 12
Espresso stout 16
Berliner weisse 7
Berliner weisse 7 blackberry



Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2011 21:57:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Je to stejnej princip jako hustoměr jen je tam jiná stupnice. Je třeba uvařit recept vícekrát a ze zkušeností pak určit při jaké hustotě stáčet. Záleží na postupu - slady, rmutování, kvasnice.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 20. lis 2011 18:16:43 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Pořád budu tvrdít, že to funguje všude stejně.
Já jsem takhle vařil 24ku a protože to neustále kvasilo a kvasilo, tak už jsem to nevydržel a vrazil to do soudků a PET (V té době to mělo ještě cca 7,5% cukru). Dokvašovalo to ještě půl roku a výsledek byl jasný už předem. Z PET i ze soudků se valila jen hustá (jako Velvet) pěna a pěna. Bylo to, jako v pohádce "Hrnečku vař".
Je nutno prostě dodržet tyhle postupy a samozřejmě pro daná piva vyzkoušet. Typoval bych, že pro 90% piv ty hodnoty okolo 4,5% cukru naprosto vyhovují.
.
U toho sycení je u spodně kvašených ještě jeden malý fígl. Nech to pivo nejméně týden ležet při teplotě, při které to kvasilo na spilce. Tím není přerušená činnost kvasnic a ony si spokojeně papinkají cukr. Já osobně zkouším PET na stisk a když se mi zdají dost natlakované, tak je dám do lednice a potom regulací ještě týden postupně snižuji teplotu, aby si kvasnice zvykly a nedostaly šok. Potom už to nechám ležet - tedy jak dlouho to vydržím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 10:03:46 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Schválně teď ověřím experimentálně tvůj názor na stočení při 4,5 % :-) Stáčel jsem včera něco jako wiener bock (OG 16,2 Plato) při 5,5 protože níž už to nešlo, dva dny stejná hustota a od poslední změny se snížila jen o 0,1 % což je na hranici přesnosti odečítání. Schválně po měsíci napíšu, na kolik se to natlakovalo.

Osobně považuji odhad správného data stočení za největší potíž domovarnictví. Pokud nemáš ke kvasnicím katalogové listy (což já třeba ke kvasnicím z Bernardu nemám), neznáš dosažitelný stupeň prokvašení, toleranci na alkohol (uvažuji zde 75 % a střední toleranci) a nemáš spočítáno, kolik je v mladině zkvasitelných cukrů, tak nemůžeš přesně určit, kdy stočit. Další věc je chyba daná rostoucím podílem alkoholu v mladině, který výsledky taktéž deformuje (nemáte někdo korekční tabulku?).

Obecně souhlasím, že pravý čas je pro světlou dvanáctku při "kvasnicích českého typu" a spodním kvašením někde mezi 4,0 až 4,5 -- jaký je však čas třeba pro 18 Plato weizenbock v nejhorším případě pro tekuté kvasnice, o kterých nic nevím "ale známému dělají dobrou pšenici"?

Uzavřel bych to asi tím, že nejužitečnější jsou zde zkušenosti na vlastním vybavení s vlastní mladinou (opět, každý má nějakou přesnost měření teplot, parametry ohřívání, kvalitu docukření při scezování a podobně). Paušalizovat si to netroufám.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 10:09:03 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
gum píše:
Uzavřel bych to asi tím, že nejužitečnější jsou zde zkušenosti na vlastním vybavení s vlastní mladinou (opět, každý má nějakou přesnost měření teplot, parametry ohřívání, kvalitu docukření při scezování a podobně). Paušalizovat si to netroufám.

přesně tak,přesně tak. ;)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 12:50:03 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Taktéž zcela souhlasím. Franto, myslím, že máš zkušenosti pouze s jedním druhem piva a to se nedá zobecňovat. Sám jsem se tak nejednou spálil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 14:34:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
naprostej souhlas, stáčel jsem ALE při 5,5° a dotlakoval se velice málo OG 13,5°. Příště se s těma kvasniceme nebudu bát jít klidně na 6°

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 21:29:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 226
to gum:
Pokud chceš znát skutečné procento zbývajícího cukru v mladém pivu tak můžeš použít toto:

http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/ ... se_1.5.xls

(jinak se normálně uvádějí hodnoty zdánlivého procenta)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 22:28:24 
Offline

Registrován: stř 02. lis 2011 20:49:35
Příspěvky: 112
Bydliště: Žichlínek
ahojky měl bych otázečku čím doslazujete pivo před ležením když klesne cukr pod 4,5% ?? dnesk sem stočil do 5l soudku jelikoš se hladina kohybuje kolem 4,5-5% ale lahve od bernarda budu mít až zejtra a myslím že zítra už bude pod 4,5 % tak aby se to nasitilo a měl to nějakou pěnu děkuji


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 22. lis 2011 22:41:19 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
maltoza, dextroza, cukor, dropsy.. poprípade aj med ale na ten bacha


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 154 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz