VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kdy stočit?
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=84
Stránka 15 z 16

Autor:  Rainier Wolfcastle [ úte 25. pro 2018 8:16:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

kolikátky kvasnice nevím. Od sládka jen vím, že se jedná o spodní z Litovle. Dal jsem 130ml na 19l mladiny. Byly 4 dny v lednici.

Autor:  Rainier Wolfcastle [ pon 28. led 2019 18:15:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Tak mi to nedalo a uvařil jsem další várku. Už tři dny stojím na hodnotě 4,6%. Opět jsem použil spodní kvasnice z litovelského pivovaru. Obě várky mi hraničně vychází na zdánlivé prokvašení 65%. Absolutně nevím v čem dělám problém. Jodovou zkoušku jsem dělal, mladinu dostatečně provzdušnil, dbal na hygienu a kvasím při stabilní teplotě 7,6-8,5 stupnu.
Byl bych vděčný za každou radu. Při 4,6% se mi moc nelíbí přidávat dextozu... Co by jste mi poradili? Mám zkusit ještě přidat kvasnice (přijde mi ale že jsem jich dal akorát) nebo zvýšit teplotu? Případně vidíte někde chybu?

Vzhledem k tomu, že mi zde nejdou vkládat fotky, tak jsem celý průběh dal na tento odkaz na google disk

https://photos.app.goo.gl/gHAKs5Yp1MbpufGQ7

Autor:  narab [ pon 28. led 2019 18:35:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

za mě-kdybych to chtěl nechat prokvasit,asi bych zvedl teplotu na 10-11 st.,ale těch 4,6 je v poho na stáčení bez dextrozy,do budoucna si zjisti při jaké teplotě kvasí oni,já vaířím většinou spodní kvaš.pivka a v pivovaru co beru kvasn.kvasí na 9-11st. tak já taky na není problém.Kvasnice bych už nepřidával.

Autor:  Rainier Wolfcastle [ pon 28. led 2019 18:45:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Teplotu nezvednu na 10-11 protoze kvasim ve sklepe. Muz zvednout na 15 ve druhem sklepe :D v pivovaru kde jsem bral kvasi pri 7.
Myslis ze se to nasyti kdyz uz se to tri dny nehybe? V cem muzu delat chybu ze dosahuju tak male prokvasitelnosti? Dle vypoctu na toto mnozstvi varky melo byt dostatecnych cca 175ml kvasnic. Ja dal 200ml. Mel jsem je doma 48h v lednici, predtim nacepovane do sterilni sklenky...

Autor:  krajiccz [ stř 20. úno 2019 4:40:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Rainier Wolfcastle píše:
...Při 4,6% se mi moc nelíbí přidávat dextozu...

https://photos.app.goo.gl/gHAKs5Yp1MbpufGQ7

Já bych měl dva dotazy: Proč tam chceš mermomocí přidávat dextrozu???
A druhý dotaz: To je moc pěkná tabulka, na té fotce, kdepak si k ní přišel, to by se mi také líbilo ;) podělíš se?

Autor:  Matt_Stifler [ ned 21. dub 2019 18:35:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Ahoj,
předem upozorňuji, že jsem ÚPLNÝ ZAČÁTEČNÍK.

mám jednu otázku:
Líbí se mi způsob stočení do lahví při 4% zbytkového cukru (měrná hustota cca 1.030). Při druhotné fermentaci se ty 4% cukru změní na alkohol? nebo to bude jenom část?

Není mi to jasné, protože pokud bych dělal desítku (4% alkoholu) pak bych ji (teoreticky) musel dát po přidání kvasnic rovnou do lahví, bez hlavního kvašení.

Díky za odpovědi.

Autor:  narab [ pon 22. dub 2019 17:49:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

1030 je hodně na stáčení do skla,jestli jsem to dobře pochopil,na spilku při destce by mladina měla mít cca 1040 no a po vykvašení stačet chceš při 4 tak 1016 anebo nechat vykvasit úplně cca 1010 a přidat 3gr/půllitr dextrozy a stočit do skla.Ono stupn.piva urcuješ podle toho jak to uvaříš ,né s jakým mn.cukru by ti to mělo zůstat před kvaš.nevím jak bych to jinak napsal

Autor:  Matt_Stifler [ pon 22. dub 2019 19:16:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Aha, očividně jsem si trochu pomíchal hodnoty mezi zbytkovým cukrem a hustotou. A stočil jsem to s 9% cukru.
No nic stejně se ta první várka nevedla už od začátku.

Stočil jsem to do PET tak snad to do zítra nevybouchne.

Autor:  narab [ úte 23. dub 2019 18:27:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

asi z toho bude šampus,jestli to bude hodně tvrdnout tak to upouštěj z pet,ale i tak je to strašně hodně

Autor:  Matt_Stifler [ úte 23. dub 2019 19:58:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kdy stočit?

Zatím to s tlakem není tak hrozné.

Ještě se chci zeptat, bude tlak narůstat i při ležení v lednici? Teď to ještě stojí ve sklepě, ale po týdnu se lahve mají přemístit do nižší teploty. Pak by se fermentace měla zastavit, ne?

Stránka 15 z 16 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/