VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 19. úno 2020 21:38:11
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: sob 10. led 2009 13:36:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Oni teda na tom dně byly doslova přilepený, stočil jsem veškerej obsah s nahýbáním barelu téměř opravdu do poslední kapky aniž by si kvasnice vůbec všimly že stáčím :D
Jak byly nalepené na dně bylo těžké je promíchat, nechtěl jsem tam už zasahovat dalším nástrojem, jen jsem přidal aspoň malinko převařené vychládlé vody co mi zbyla v konvici, ale přesto jsem s nima v tom barelu bojovat dlouho než se mi povedlo je ode dna odlepit, ulamovaly se po kusech a postupně rozmíchavaly.
Taky jich mám plnou sklenici i když už se usadily, tak doufám že ve stočeném pivu zbylo opravdu něco co mi z těch 4% cukru co zůstal po první fermentaci nasytí pivo.

Obrázek

Zároveň prosím někoho o radu kolik toho potom použít do další várky (na 20l)? Příjde mi že toho asi bude hodně i na dvě dávky, tak případně bych se s někým z Brna rozdělil pokud měl zájem a pokud budou živé. Kvasil jsem po celou dobu při 11-13C takže k degeneraci by dojít nemělo, ale je to bez záruky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: sob 10. led 2009 20:27:29 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
myslím,že když z toho vezmeš tak pět polévkových lžic,tak je to bohatě dostačující:) ;)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 11. led 2009 12:59:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
:lol: ja se na to mnozstvi poprve nezeptal a dal tam vsechno - to byl ficak jak blazen. Tech 5 polivkovych lzic urcite staci.
Schvalne si vsimni az budes stacet tu dalsi varku, jak ty kvasnice degeneruji - uz nebudou tak pevne drzet na dne (pujdou lip rozmichat) - u treti varky uz to bylo dost videt.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 11. led 2009 13:42:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Lukas píše:
:lol: ja se na to mnozstvi poprve nezeptal a dal tam vsechno - to byl ficak jak blazen. Tech 5 polivkovych lzic urcite staci.
Schvalne si vsimni az budes stacet tu dalsi varku, jak ty kvasnice degeneruji - uz nebudou tak pevne drzet na dne (pujdou lip rozmichat) - u treti varky uz to bylo dost videt.


No na to jsem právě zvedavej, někdo tady psal že tyhle kvasnice v zimě používal bez problému 8x a klíčem je prý mimo jiné aby teplota při primární fermentaci nešla přes 15C, při vyšší mají údajně degenerovat. Já teplotu hlídal neustále takže jsem kvasil po celou dobu při 11-13C proto jsem zvědavej jestli uvidím nějaký známky degenerace...

Vtomhle článku Současnost a perspektivní trendy výroby piva z mladinových koncentrátů http://www.varimpivo.kvalitne.cz/viewtopic.php?f=17&t=150 jsem se dočetl:
Oddělené kvasnice se promyjí vodou a opět použijí pro další kvasný cyklus v množství 500 ml kvasnic na 100 l piva, což by vycházelo na cca 100ml na 20l mladiny, takže asi dvojnásobná dávka než zmíněných 5 polévkových lžic.

Zkusím ale tedy raději jen těch 5 lžic.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 11. led 2009 18:45:22 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
já sem dal tak nějak tech pět lžic podruhý a do týdne to bylo prokvašený jakej to byl fičák.... :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 20. led 2009 23:37:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
tomino píše:
já sem dal tak nějak tech pět lžic podruhý a do týdne to bylo prokvašený jakej to byl fičák.... :D



Já taky ale příště dám asi jen ty 3 lžíce aby to šlo přece jen trošku pomaleji, byl jsem zvyklej nespěchat a deku stahovat tak po 3-5-ti dnech, dal jsem cca 5 lžic, deka se udělala hned přes noc a třetí den už jsem po ní skoro marně pátral, chytl jsem ji akorát když už se propadala, naštěstí to "zlé hnědé" ještě zůstalo na vrstvě co zbyla, tak jsem to snad min. z velké části nebo úplně sejmul. Asi dám spíš přednost klidnýmu 14-ti dennímu fermentačnímu cyklu :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: stř 21. led 2009 8:21:48 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Jeron píše:
tomino píše:
já sem dal tak nějak tech pět lžic podruhý a do týdne to bylo jsem po ní skoro marně pátral, chytl jsem ji akorát když už se propadala, naštěstí to "zlé hnědé" ještě zůstalo na vrstvě co zbyla, tak jsem to snad min. z velké části nebo úplně sejmul.

jo u mě to bylo taky tak,naštěstí to ještě plavalo na hladině :roll:

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 14:24:02 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Opravdu mají S - 23 zůstat přilepené na dně? Mně tam ležely stejně jako každé jiné, no tedy s konzistencí odpovídající mozku, ale o gelu nemůže být řeči. Známý dopadl úplně stejně (měl kvasnice ze stejné zásilky), tak nevím jestli je někde chyba nebo to tak může být? Šlo o první použití při 10°C. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 11. lis 2010 18:15:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 472
Bydliště: Záluží
Kdy stočit? .... Bylo to tu již několikrát psáno, že stáčíte při 4 až 4,5% zbyt. cukru. Ale jak měříte? Taky to odlejváte např do odmě.r válce a zahřát na 20°C? A co bublinky? Důkladně je vytřepáváte? Já jo, a stáčím při 3,2 - 3,6% A je to OK. Když jsem stáčel při 4 a více%, tak to pivo pak "šimralo" na jazyku. Bylo více nasicený.
A nebo hustoměr dáváte rovnou do spilky? A jak je to pak s teplotou, když hustoměr je kalibrován většinou na 20°C ?

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 11. lis 2010 19:06:22 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 350
Cukroměr (stupnice 0-30) dávám rovnou do spilky, stáčím při 4-4,5 (šestnáctky a silnější při 5,5-6) a teplotu neřeším, pivovarský hustoměry mají na teplotu korekční tabulku, mezi 10 a 20 stupni celsia je korekce jen několik málo desetinek.
Pro domácí účely se tím nemá cenu zabývat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz