VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. dub 2018 22:11:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 6:47:40 
Offline

Registrován: pon 16. lis 2015 18:49:36
Příspěvky: 41
mam otazku ohladom diacetylovej pauze. kvasi mi leziak pri 10C, ktory chcem sudovat (a nutene sytit) priblizne pri cukornatosti cca.3,5-3,8 a chcem nastavit aj dvojdnovu diacetylovu pauzu pri cca. 16C. neviete zhruba pri akej cukornatosti by som mohol zacat zvysovat teplotu, aby som sa za tie dva dni dostal na tych 3,5? predpokladam, ze pri vyssej teplote sa aj kvasnice rozbehnu a pivo bude kvasit o nieco rychlejsie. snad je moja teoria spravna. dopredu dakujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 11:06:19 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Já bych se na diacetylovou pauzu s prominutím vyprdl, být tebou. Pokud jsi vše udělal jak si měl, necháš dostatečně dlouho ležet, neměl bys mít problém......Nějak si to ani nedokážu představit, jak ybs to prováděl, jednak neuhlídáš pokles cukru, druhak ti začnou vznikat estery.....jedině to nechat prokvasit úplně, pak zahřát a stočit s přídavkem cukru nebo nuceně dosytit......

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 12:55:24 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 130
mrkni si toto: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Fermenting_Lagers

v tych grafoch v druhej polovici mas fermentacne profily spolu s profilom diacetylu. Od toho sa odpichni, ci potrebujes robit diacetyl rest. Ak to dosycujes CO2kou, tak chod podla D grafu. Je tam sice stacanie uvedene na 7 den, ale mozes aj ten 14 den. Dovtedy sa urcite autolyza kvasiniek nekona. ja by som to postupne schladil - od 12 dna (ak chces znovu pouzit kvasinky - aby nechytili teplotny sok z okamziteho schladenia) a okolo toho 14 dna dal lezat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 19:46:48 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 262
Souhlasím, také bych diacetylovou pauzu nedělal, na tom grafu D je krásně vidět, že je to zbytečné. Navíc při vyšší teplotě začnou kvasinky produkovat estery, což je u ležáku zásadní vada.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 20:23:23 
Offline

Registrován: pon 16. lis 2015 18:49:36
Příspěvky: 41
vdaka za nazory. tak sa nato teda vybodnem a necham pomaly dokvasit na pozadovanu cukornatost a potom stocim do kyviet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 20:54:08 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 130
este na upresnenie: kvasinky produkuju estery v najvacsej miere pocas lag fazy a pocas rastovej (exponencialnej) fazy. Takze nie je pravda, ze po skonceni primarneho kvasenia zdvihnutim teploty (diacetyl rest), zvysim produkciu esterov. To by sme si ten lezak tou diacetyl pauzou akurat tak pokazili. Btw. neviete, preco ti amici (mam dojem, ze ta diacetyl pauza prisla spoza oceanu-opravte ma ak sa mylim) ten diacetyl takto odstranuju? Kvoli rychlejsiemu dozretiu piva? Nema to potom vplyv na senzoricke vlastnosti piva oproti tradicnemu fermentacnemu profilu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pát 24. úno 2017 9:50:02 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 130
taka intuitivna odpoved ma napada, ze diacetyl rest ide asi ruku v ruke spolu s nutenym dosycovanim CO2kou pripadne surogovanim za ucelom tvorby CO2, cize novsimi technologickymi postupmi. Lebo ak sa po ukonceni kvasenia zdvihne este teplota (diacetyl rest), tak nam pivo prekvasi na SG blizku FG a nema uz potencial sa nasytit CO2kou prirodzene. A kedze novsie techn.postupy su dnes poruke (nutene sytenie, surogacia cukrom) a su lacne (v domovaricstve), tak ta diacetyl pauza je taky urychlovac vyzretia lagru minimalne co sa odburania diacetylu tyka. Otazna je potom vsak ta senzorika. a to netusim aky je v tom rozdiel oproti tradicnemu fermentacnemu profilu (graf A z predchadzajuceho odkazu)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: stř 10. kvě 2017 9:37:58 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 206
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,chtěl bych se zeptat /nikdy jsem nevařil tak silné pivo/ kdy stočit -černá 19 spodní kvašení poč.hust-
1079 vařeno 29.4.dnes 1024 ,kvasí při 9 st.Skoro už žádná deka.Za 2 dny klesla hust. o 2 st.díky

_________________
zlaťák 4xchmelený12°-pije

Bock 16-pijem
Černá svině-pijem


MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz