VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 27. kvě 2017 20:34:14
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: úte 18. bře 2008 23:49:31 
Offline

Registrován: pát 07. bře 2008 10:17:42
Příspěvky: 10
Ahoj všem
Píšete tady o hustoměru,že má být 1008 při stáčení a přidává se drops nebo se doslazuje.
Já osobně nám sacharoměr/cukroměr/ a první pivo co sem vařil klasicky ,sem vyčet z různejch receptů že mám stočit když je obsah zbytkovýho cukru 5,3.Tak to jsem zkusil-a první týden nic,bylo to v tý petce pořád mňeký,no ale po měsíci a půl byli flašky jak kameň a pěna celkem fajn.Teď kvůli pracnosti sem zkusil sladovej extrakt a dělám tu Medovou ...náctku? mám už 30 lahváčů od Bernarda tak to zase skusím stočit při 5,3 a pak vám dám vědět jesi bílím sklep nebo je to ok!Ten Sacharoměr stál neco přes kilo tak to je pohoda.A když bouchnu tak přikůpim hustoměr. Tak lidičky Dej Bůh Šťestí!!!!
Tak se omlouvám,sekce: Kdy stočit už tu je ale nevím jak to tam odsud předělat.Jedině mi může pomoct ADMIN ať nevypadám jak debil!!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2008 11:37:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
Já osobně mám někde nějakou systematickou chybu a ještě jsem nikdy nedosáhl hustoty pod 1,010. Takže sice měřím, ale když se mě 14 dnů nezmění hustota, tak stočím. (Mám ještě jeden orientační bod. Když se začne mladé pivo jasnit.) Ještě mě žádná flaška nebouchla. Platí to pro vrchní kvašení.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: stř 19. bře 2008 13:16:09 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Mně po prvotní fermentaci taky nikdy hustota pod 1010 neklesla. Jenže já doslazuju pro druhotné kvašení, kdežto ten prvotní dotaz asi byl "kdy stočit pivo abych nemusel doslazovat", odhaduju podle toho uváděného množství cukru 5,3% před stáčením jak psal pindulinopivo, což by měl být asi cukr pro druhotnou fermentaci. Těch 5,3% cukru odpovídá hodnotě na hustoměru cca 1020.

Exploze se bát nemusíš, při přetlakování se porcelánová zátka nadzvedne a pivo si "odfoukne", exploze flašek od Bernarda nehrozí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 28. pro 2008 12:28:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Poradíte mi někdo nějakej vztah nebo přepočet mezi tím co naměřím sacharometrem a hustoměrem? Mám sacharometr se stupnicí 1-10 a chtěl bych ho používat místo hustoměru... ale nevím čím se řídit vím jen že cukr kolem 5-ti je ideální na na druhou fermentaci bez přidání dalšího...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: ned 28. pro 2008 16:45:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. lis 2008 9:27:44
Příspěvky: 85
Bydliště: Brno
Stupnice 1-10? Hmmm.
Doporucuju koupit hustomer na mereni piva popr. s nejakym porovnat a udelat si novy hodnoty.

Good luck!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pon 29. pro 2008 8:02:57 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Jeron: 1-10 znamená 1% - 10% cukru v roztoku. Pro stáčení bez přidání cukru pro sekundární fermentaci mám vyzkoušeno 4,0% (metoda pokus-omyl pro koncentrát VUPS, stupňovitost do 15° a kvasnice S-23), když stočíš při 5,0% tak to musíš do 3 týdnů - 1 měsíce všechno vypít, jinak z toho bude šampus.

Přepočet je 1000 + 4 * %

Když naměříš 3% tak je to 1000 + 4 * 3 = 1012, pro 4% je to 1000 + 4 * 4 = 1016, pro 5% je to 1000 + 4 * 5 = 1020 atd.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pon 29. pro 2008 11:09:14 
Offline

Registrován: ned 08. čer 2008 20:20:17
Příspěvky: 17
Kalkulačka pro převod hustoty OG na %: http://www.myhomebrew.com/sg0.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: pon 29. pro 2008 11:15:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Děkuju za rady!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: sob 10. led 2009 10:16:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 03. pro 2008 14:42:25
Příspěvky: 130
Můžu mít ze zvědavosti hloupej dotaz? Spodní kvasnice Saflager S-23 se během primární fermentace usadí na dně nádoby v husté gelové formě, když potom stočíme pivo zůstanou jako přilepené naopak je skoro problem je bez nástroje rozmíchat, dá to hodně práce, co tedy změní zbytek cukrů při sekundární fermentaci na CO2 když téměř všechny kvasnice zůstanou usazené pevně na dně fermentační nádoby a nedostanou se do stočeného piva? To se některé v pivu neusazují? :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kdy stočit?
PříspěvekNapsal: sob 10. led 2009 11:03:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
ono jich v tom stáčeném pivu zbyde ještě docela dost...

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 138 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz