VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kvašení/dokvašení/ležení - teploty
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=3408
Stránka 1 z 1

Autor:  Palan [ stř 30. led 2019 1:31:53 ]
Předmět příspěvku:  Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

Budu vařit první ležák (kvasnice mám z nedalekého pivovaru) a chtěl bych si pouze ověřit, že chápu správně postup kvašení/dokvašení/ležení:

1. nechám kvasit při ca 9 stupních několik dnů dokud nebude cukernatost 4-5%
2. stočím do lahví, kvůli zbytkovému cukru nechám stále při 9 stupních ještě ca 3-5 dnů dokvasit, aby pivo získalo na řízu
3. snížím teplotu na 2 stupně a nechám ležet alespoň měsíc

Předpokládám, že pokud po stočení do lahví stáhnu teplotu na 2 stupně, tak kvasinky přestanou pracovat (nebo hodně zpomalí) a pivo se mi nenasyti CO2. Je to tak? Tu teplotu z 9 na 2 stupně mám stáhnout nějak pomalu (třeba 1 stupen/hod) nebo lze skokově?

Autor:  narab [ stř 30. led 2019 15:31:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

tak jak píšeš-bod 1 OK-ja stáčím 12 při 4,5
2 OK- jen bych doporučil stočit i do pet /třeba do dvou tmavých/aby jsi viděl jak se sytí /začnou tvrdnout/já nechám mnohdy i týden až je pet tvrdá
3-OK-ten měsíc je akorát,některé pivka vyšší stupn.chtějí dýl,ale to z nás málokdo vydrží

Teplotu můžeš snížit skokově,prostě jak uznáš že je nasyceno,tak to dej do 2 st.to stejně bude trvat nějaký den než to bude mít ty 2.při 2 st.kvasnice sednou nadno i se zbytky chmele a pivo by se mělo čeřit a chutově dozrávat-prostě kvasnice leží v nečinosti-a ted jen degustovat-degustovat a degustovat

Autor:  Palan [ stř 30. led 2019 16:37:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

Díky ;) ještě snad jedna otázka - poznáš nějak z pěny, že už je čas stáčet nebo prostě ráno/večer zkusíš cukroměrem cukernatost?
Kdesi jsem četl názor, že když do pěny vzniknuvší kvašením foukneš a ta se rozestoupí a už se nevrátí, tak je ideální cukernatost (právě mezi 4-5 %) na stočení. Zdá se mi to jako blbost, ale zeptal jsem se ..

Autor:  narab [ stř 30. led 2019 19:47:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

jelikož u spodně kvašených piv sbírám pěnu jak ztmavne a pak už je mnohem měnší tak tuto metodu neprovádím,ale také jsem o tom čet a kdysi jsem to dělal a fachčí to.Já vždy měřím z pravidla 2 x a tefím se do stáčení a taky mě zajímá hustota pro výpočet alkoh.

Autor:  lukas332 [ úte 03. pro 2019 20:51:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

Dobrý den chtěl bych se zeptat jak dlouho mohu max nechat ležet pivo spodně kvašené při 7 stupních.
Děkuji

Autor:  Mattias [ stř 04. pro 2019 8:53:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvašení/dokvašení/ležení - teploty

Ide o to, ci je spravny pojem "uskladnenie" alebo "lezanie" :)

Ked uskladnenie, cim silnejsie pivo, cim viac chmelu a cim nizsia teplota, tym mozes dlhsie. Mne klasicky leziak vydrzal bez problemov zhruba 3/4 roka. Neskladoval som ho idealne, ale pri nejakych 15 stupnoch. Dlhsie nevydrzal, lebo sa vypil, tak neviem povedat, kolko by este utiahol. Chutovo bol super.

Ked myslis lezanie, tak tam ma skor zmysel uvazovat najkratsiu dobu lezania. Moje leziaky boli super po mesiaci, mesiaci a pol. Ked ich drzis dlhsie, uz ich prakticky uskladnujes. Cim dlhsie, tym sa chut meni pomalsie a tazko povedat, ci extremne dlhe lezanie pomoze, alebo skor uskodi. Ale to je skor moj nazor. Nevidim velky zmysel lezania 4 mesiace a viac. Chut sa uz takmer nemeni, iba zbytocne investicie do chladenia...samozrejme ide o styl.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/