VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 01. kvě 2017 3:29:58
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 9:17:57 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Kolegové, pivovarníci...prosím o radu.

Založil jsem úplně svou první várku a hnedle se mi podařila nemilá věc. Lednice chladila jak divá a do rána jsem měl v nádobě teplotu okolo 3°C.
Kvasnice mám http://www.domacimikropivovary.cz/kvasn ... ms-35.html
a měly by bezpečně pracovat od 12-22°C. Ublíží tak nízká teplota kvasnicím nebo jen zpomalí jejich rozjezd?
Mám ještě jeden balíček těchto kvasnic, přidat je tam?

Moc díky za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 12:42:34 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 157
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
uspíš je,vyhoď to z lednice a nech to kvasit :D

_________________
Vsetíňák 12 světlý-koštujem
Vídeňská mozaika- pijem
Vídeňské narozeninové-pijem
Švecova desítka - pijem
Naroz.12 Staník-sekund.




MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 26. čer 2016 13:02:54 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Díky :).

To jsem přesně udělal, teď mám v nádobě cca 14°C, tak snad se chytí ;).
Nerad bych si zkazil své první "vaření" :).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: sob 02. črc 2016 8:48:29 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Tak mi to "kvasí" cca 5-6 dní a zatím nic moc, hladina není ani celá pokryta dekou - viz foto: http://www.jpeg.cz/obrazek/es7L

Nádobu mám v lednici. Na noc zapínám - teplota klesá obvykle k cca 12°C (jednou na 10°C). Přes den vypínám - teplota se pohybuje cca 12-16°C. Ideální teplota kvašení mých kvasnic je 14-17°C. Ve čtvrtek jsem měřil hustotu a naměřil jsem 1025 (nicméně mladina měla při hladině dle teploměru 17°C).

Přidat další baliček kvasnic a provzdušnit? Někde jsem četl, že kvašení může trvat i 14 dní...
Co radíte? Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2016 13:00:05 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Co jsi vařil? Stupňovitost? Denní úbytek měříš? Kde to máš uložené(mistnost), kolik je v ní stupňů? Výkyvy teplot tomu moc neprospívají........

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: ned 03. črc 2016 20:45:33 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Jedná se o můj první pokus, takže začínám s koncentrátem.

Namíchal jsem 23 l z koncentrátu od Mistra Sládka - Sládkův ležák, spodní-světlý, 1,7 kg. Nedával jsem maltózu ani dextrózu, ale dle doporučení (které je i v návodu k ležáku) jsem přidal MS sladový výtažek, tekutý - jantarový.
Kvasnice jsem použil ty přiložené, sušené LAGER MS-35; přikoupil jsem ale jeden balíček navíc, kvasnice byly rozkvašeny a aplikovány dle požadovaných teplot.

Nádobu mám v lednici, která je v garáži (teplota 25°C). První den se mi stalo, že jsem nádobu zchladil na 3°C a zastavil kvašení. Od té doby to mám přes noc v lednici, cca 12°C . Přes den vytahuju, dám dekl se zátkou, teplota se pohybuje cca 12-16°C. Kvasnice by měly pracovat při teplotách 12-22°C, optimum 14-17°C.
Počáteční hustota 1040. Denní úbytek jsem ve své začátečnické naivitě nezjišťoval, myslel jsem, že mi to zakvasí, udělá se deka a pak že to budu sledovat... Jediné měření jsem udělal asi 2 dny zpět, naměřil jsem 1025. V měření bych pokračoval, ale jaksi jsem popravil hustoměr a zítra si pojedu pro nový.

Vytahováním z lednice jsem myslel, že se přiblížím k optimu kvašení. Pokud tomu výkyvy nedělají dobře, můžu to nechat v lednici, ale předpokládám, že když nádobu nechám dlouho v lednici, tak teplota klesne k 10-11°C.
Pomohlo by i něco jiného? Třeba přidat ještě jeden sáček kvasnic? Nebo přidat dextrózu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: pon 04. črc 2016 20:49:14 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Tak dnešní měření - hustota 1018.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2016 23:38:28 
Offline

Registrován: pát 10. čer 2016 20:27:46
Příspěvky: 7
Bydliště: Uherské Hradiště/Ostrava
Dneska cca 1016.
Zdá se že to kvasí, ale pomalu...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Teplota - prosím o radu
PříspěvekNapsal: čtv 07. črc 2016 9:38:19 
Offline

Registrován: pon 01. čer 2015 17:50:52
Příspěvky: 23
Ke konci to vzdycky jede uz pomalu. Pokud nechces pridavat cukr na nasyceni, tak je nejvyssi cas stocit...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz