VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 13. pro 2017 2:42:15
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 14:06:07 
Offline

Registrován: stř 12. lis 2014 18:57:52
Příspěvky: 13
Mám velký problém se sycením piva. Ve zkratce: ležím dvě várky při 0-2°C v sudech (jedna čtyři týdny,druhá osm týdnů) a u obojího se mi ne a ne sytit,malinko jsem ochutnal a je výborné, ale tlak není buď žádný nebo velmi malý - v některém sudu 0,3 bar, ale vešinou na nule... Už jsem to i několikrát dotlakovával CO2 až na 3 bary (dávám to pomalu přes vývodní ventil), odrazím bečku, tlak tam zůstane, ale vždycky se opět do dalšího dne sníží. Nevíte kde je chyba, co s tím? Už mě napadalo, že sudy netěsní, ale jsou to všechno z origo piv vypláchnuté a použité znovu a předtím těsnily. Příští týden už pivo potřebuju a bublinky pořád nikde, poprvé jsem dělal větší várku do kegů a taková lapálie!!! Předtím jsem plnil vždy do pet/skla a byl z toho naopak spíš šampus. Prosím tedy o radu.


Jinak bližší podrobnosti: vařil jsem ze surovin, tekuté kvasnice z černé hory při 8-10°C, obojí mělo cca 10°Brix, u první várky pak byla chyba měření, můj nový refraktometr ukazoval již po více než týdnu kvašení stále 5,5°Brix, pak jsem odhalil chybu, že cukru je ve skutečnosti už pod 3st,ale pozdě... přidával jsem med s cukrem, ale asi nepomohlo, u druhé várky jsem již stočil při 4,5st dle sacharometru ČNM, ale stejně není tlak a divím se že není ani po dofouknutí. Příčiny můžu zjišťovat potom, ale teď aby to bylo k pití a ne k vylétí do kanálu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 15:09:39 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 155
myslim ze pri tech 2C proste kvasnice nic neudelaj. bud to nech v teplote jako to kvasilo na spilce a nebo to nucene nasyt. tim ze to nafouknes na 3 bary a hned odpojis niceho nedocilis. co2 prejde do kapaliny, tlak klesne a syceni s emoc nezmeni. nech to na privodu co2 na potrebnem tlaku tyden a bude to ready.

http://www.fotozapisnik.eu/media/k2/gal ... nation.JPG

jestli to mas ve 2C a chces treba 2,3g/l tak potrebujes tak 8PSI coz je asi 0,55baru. kdzy budes sudem kvrdlat, nemusis cekat tyden ale bude to i za par minut. jen to chce pridat i tlak at to jde rychleji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: stř 22. čer 2016 15:44:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2829
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Zejména pokud je sud úplně plný, reálně tam vždy dofoukneš tedy jen málo (natlakuješ na 3 bary jen ten malý vzduchový prostor nad pivem) - a když to odrazíš, pomalu se to vstřebá do piva, ale toho je fakt málo.
Jak už tady zaznělo, chce to nechat naražené déle, případně s tím i kvedlat.

JInak bych zaměřil na technologickou stránku, tedy zejména
- zda neuchází sud
- zda se nesnažíš měřit tlak přes vzduchový vývod naražeče s retním ventilkem (to by odpovídalo té nule)
- jestil neusuzuješ nízký říz z piva, co jsi natočil přes kohout, ze kterého tekla samá pěna...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: pát 24. čer 2016 7:23:09 
Offline

Registrován: stř 12. lis 2014 18:57:52
Příspěvky: 13
Zvýšil jsem teplotu na 6-8st.C a narazil sudy na 2-3bary/24h,občas kdyz jdu kolem prohýbu soudky a zatřepu s nima lehce. Vytahnute sudy nemuzu chadit tak se za ten den snad nic nestane, po dalsim dnu bez tlakovani zmerim tlak a kdyztak zopakuju jeste jednou. Pak dam vedet výsledek, diky!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: pát 24. čer 2016 12:37:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 436
Bydliště: Záluží
Naopak. Tu teplotu jsi měl nechat co nejnižší. Schopnost tekutiny saturovat CO2 je přímoúměrná teplotě a tlaku. Proto tam musíš mít co největší tlak a co NEJNIŽŠÍ teplotu.

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: čtv 28. zář 2017 9:15:20 
Offline

Registrován: čtv 28. zář 2017 8:46:26
Příspěvky: 1
Zdary vary,
nechci zakladat novy tema a tahle diskuze mi prisla pomerne blizko problemu s kterym se momentalne potykam.
Co sem uvaril - lezacek 18L (na dva rmuty, 5kg plzenskyho sladu, 80 g poloranyho cervenaku, kvasnice Mangrove Jack's Bohemian Lager-M84)

Mladinu sem nechal kvasit pri 13 °C, po 6 dnech sem stocil do 750 ml lahvi od vina a pridal dextrozu v koncentraci 6g/L. Po stoceni do lahvi sem ale zpanikaril (nechtel sem, aby lahve explodovaly v baraku, kde bydlim s dalsima 6ti lidma) a rovnou je soupnul do lednice ( t<2°C). Po 4ch dnech sem otevrel testovaci lahev a pivo bylo plochy, a ani naznak fermentace.

(Vim, ze sem mel kvasnice v lahvich nechat dalsich par dni pri teplote, pri ktery probihalo primarni kvaseni, aby se pivo nasytilo CO2.)

Problem je tedy nedostatecny nasyceni piva CO2. Me zajima, jestli je mozny opetovne privest kvasinky v lahvich k akci tim, ze zvysim teplotu na tech 13 °C. (Nedostatek zkvasitelnejch sacharidu problem nebude, schvalne sem dal vic sladu a ukoncil kvaseni driv, pac mam rad pivko plnejsi-sladsi).

Mel bych dodat, ze se jedna o hodne improvizovanej projekt, pac sem na Zelandu a vesmes veskery nacini sem nabral ve winerce kde makam. Chut mladyho piva byla skvela, o to vic chci dohnat ten riz. (Nemam zadny profi meraky na obsah cukru, alkoholu, nasyceni atpod.)
Diky fiky
Cebs


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pivo se nesytí-SOS pomoc, zn. rada nad zlato
PříspěvekNapsal: čtv 28. zář 2017 16:50:32 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 197
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
nic tím nezkazíš když teplotu nastavíš na těch 13,ale myslím,že by to mohlo být i o 2-3 víc at se to rozjede a necha lbych to 5 až 7 dní .Pro příště si naplň aspoň jednu petku,aby jsi cítil na omaku jak se to sytí,jinak aspoň hustoměr nebo cukroměr si pořiď,je to lepší pro určení doby kdy stočit na sekundární kvašení,ať se daří :roll:

_________________
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- pije se
Bock 16-leží


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz