VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. led 2017 6:49:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 18. dub 2016 17:04:45 
Offline

Registrován: stř 12. lis 2014 18:57:52
Příspěvky: 13
Vím, že navazuji na předchozí téma, ale není v něm zodpovězeno úplně přesně to, co hledám a ani v jiných tématech jsem nenašel.

Jak dlouho ležet? Je potřeba poté ze sudu stočit protitlakem nebo není chybou vytáčet pivo ke konzumaci přímo ze sudu ve kterém leželo (popř. jen odtočit kvasnice usazené na spodu, aby se v sudu dále nevířily a nechat pivo v něm)? Musí se dále skladovat při teplotě ležení (např. když potřebuju vyklidit chlaďák pro další dávku) nebo se může skladovat již v normální lednici (4-8°C) nebo např. ve sklepě 10-12°C (navíc i pivo 2°C je studené na pití;-), jaká je dále trvanlivost?

Vařívám ležák na dva rmuty ze surovin EPM 10-12°. Kvasnice jsem měl nyní poprvé z Černé hory, jinak používám S-23, kvasím při teplotách 9-12°C (v létě bohužel je ve sklepě tepleji). Ležím v lahvích nebo sudech při teplotě 1-2°C.

Děkuji za rady. Snažím se to vše dělat poctivě, nic nezlehčovat, "nešulit" a proto mě tyto otázky již delší dobu leží v hlavě a nenacházím odpovědi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 18. dub 2016 20:23:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Lekus píše:
Jak dlouho ležet?

Minimálně měsíc.
Lekus píše:
Je potřeba poté ze sudu stočit protitlakem nebo není chybou vytáčet pivo ke konzumaci přímo ze sudu ve kterém leželo (popř. jen odtočit kvasnice usazené na spodu, aby se v sudu dále nevířily a nechat pivo v něm)?

Můžeš točit přímo z ležáckého. Pokud nemáš 8x použitý kvasnice a nebudeš se sudem moc hýbat, tak budou sedět na dně i při točení piva.
Lekus píše:
Musí se dále skladovat při teplotě ležení (např. když potřebuju vyklidit chlaďák pro další dávku) nebo se může skladovat již v normální lednici (4-8°C) nebo např. ve sklepě 10-12°C (navíc i pivo 2°C je studené na pití;-), jaká je dále trvanlivost?

Pokud to nevypiješ do 2-3 měsíců, tak bych ten sklep asi neriskoval a nechal to v té lednici. Tam to musí vydržet (pokud jsi nic nezanedbal) roky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 18. dub 2016 20:44:06 
Offline

Registrován: stř 12. lis 2014 18:57:52
Příspěvky: 13
Tak nejak jsem si to taky myslel. Diky moc! Pokud 2-3 mesice by pivo vydrzelo pri sklepni teplote tak je to super,to urcite do te doby zlikviduju. A nekde se psalo ze desitka by mela lezet minimalne 3 tydny, jedenáctka ctyri...atd. Je to pravda? Ja jsem to vzdycky nechal tak 5-6tydnu a pak varka padla na nejake akci.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: čtv 21. dub 2016 13:09:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 29. bře 2012 17:48:44
Příspěvky: 37
Bydliště: Humenne
Lekus píše:
Tak nejak jsem si to taky myslel. Diky moc! Pokud 2-3 mesice by pivo vydrzelo pri sklepni teplote tak je to super,to urcite do te doby zlikviduju. A nekde se psalo ze desitka by mela lezet minimalne 3 tydny, jedenáctka ctyri...atd. Je to pravda? Ja jsem to vzdycky nechal tak 5-6tydnu a pak varka padla na nejake akci.


Myslim, ze mesiac zrenia az dva je optimalna doba. Dva tyzdne vo flasi je take minimum, ale pre nedockavych, pivo je pitelne uz po tyzdni :-) .

Cim viac alkoholu, tym dlhsie moze "lezat".

Ja varim len spodne varene piva a prve chutnam uz po tyzdni lezania.
Najlepsiu chut ma ale az po mesiaci, kedze v pive neustale prebieha chemicka premena.....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2016 10:07:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
yarex píše:
Lekus píše:
Tak nejak jsem si to taky myslel. Diky moc! Pokud 2-3 mesice by pivo vydrzelo pri sklepni teplote tak je to super,to urcite do te doby zlikviduju. A nekde se psalo ze desitka by mela lezet minimalne 3 tydny, jedenáctka ctyri...atd. Je to pravda? Ja jsem to vzdycky nechal tak 5-6tydnu a pak varka padla na nejake akci.


Najlepsiu chut ma ale az po mesiaci, kedze v pive neustale prebieha chemicka premena.....


Nejlepší chuť to má (pokud se neudělá při výrobě chyba) klidně po 2 rocích. Pil jsem a lahoda. Všechny chutě nádherně propojené. Zraje to jako víno. Na archiv je ale lepší dávat silnější piva. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: sob 28. kvě 2016 10:36:37 
Offline

Registrován: stř 19. srp 2015 8:51:42
Příspěvky: 56
Ahoj všem,

Citace:
Lekus píše:
Je potřeba poté ze sudu stočit protitlakem nebo není chybou vytáčet pivo ke konzumaci přímo ze sudu ve kterém leželo (popř. jen odtočit kvasnice usazené na spodu, aby se v sudu dále nevířily a nechat pivo v něm)?

kytarovej
Můžeš točit přímo z ležáckého. Pokud nemáš 8x použitý kvasnice a nebudeš se sudem moc hýbat, tak budou sedět na dně i při točení piva.


Tohle mě zajímá. Zatím mám vše v petkách. Na první nalití vše OK, kvasnice jsou na dně, ale pak se stejně zvíří a je to kalný. Teď už uvažuju o kyvetách nebo kegech. Někdo tady psal, že odtočí 1-2 litry kalný, pak OK, kytarovej viz nade mnou.

Jak to tedy děláte? Jde stočit pivo ze spilky přímo do kegu na ležení a pak opatrně vytáčet do půlitrů, aby nebylo kalné od kvasnic?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: sob 28. kvě 2016 21:09:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 385
Bydliště: u Frýdku - Místku
Jasně, že jde.Pokud máš sud např.v lednici a nekvedláš s ním.
Po vykvašení stočím do kegu,zavřu, případně dodám cukr pro nasycení.
Nechám týden sekundár na teplotě kvašení.
Ležení v lednici a po měsíci z lednice rovnou čepovat.
Pokud převážím, chce to min.den na usazení kvasnic, jinak ti teče "bílá káva".

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2016 7:29:47 
Offline

Registrován: stř 19. srp 2015 8:51:42
Příspěvky: 56
Dík za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2016 14:06:04 
Offline

Registrován: pon 21. zář 2015 6:48:53
Příspěvky: 75
A nebo to po vyležení přečerpat protitlakem ze sudu do sudu. Kvasnice zůstanou v tom původním a tamten bez kvasnic se nechá už převážet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundární kvašení a skladování piva
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2016 14:54:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2756
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
slamak píše:
Pokud převážím, chce to min.den na usazení kvasnic, jinak ti teče "bílá káva".


Ano. Časem (po pár odtočených pivech) se to sice zlepší, ale pořád je to dost zakalený.

Méně náchylný na zvíření je plný sud; více náchylný poloprázdný.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz