VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=280
Stránka 1 z 2

Autor:  gumoid [ úte 02. úno 2010 19:09:38 ]
Předmět příspěvku:  Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Při dnešní kontrole sekundární fermentace jsem zjistil, že polovina lahví je zmrzlá - ne uplně, ale je tam dost ledu. Je v lahvích osmý den.
Co se s pivem teď stane? Nemáte někdo zkušenosti s touto situací?

Dík

Autor:  franta [ úte 02. úno 2010 21:07:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

No řekl bych jednoznačně, že kvasnice odešly do věčných lovišť. Zkus to pomalu dát na normální teplotu do 10°C a uvidíš. Máš li možnost klidně tam kápni trošku kvasnic dodatečně. Jestli je tam cukr, tak se to rozjede. Piva s vysokou stupňovitostí se dokonce dělají tak, že se nechají vymrznout, led se odstraní a zůstane jen to hutné. Tak jsem to četl, ale to snad už ani není pivo.

Autor:  Petr m [ stř 03. úno 2010 20:49:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

V podstatě by se nemělo stát nic tragického.
Pokud se už pivo před zmrznutím začalo pročišťovat, tak je dokvášení v podstatě u konce a už se jenom čeká na zaležení, jinak sleduj jestli se po mírném ohčátí kvasnice ještě chytí nebo ne (natlakování flašky).

mě už pivo taky párkrát zamrzlo (flaška moc blízko výparníku lednice), na kvalitu to prakticky nemělo vliv.
I když nevím přesně v které fázi ležení k zamrznutí došlo :-)

Autor:  hroch [ stř 03. úno 2010 23:48:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Mě dvakrát promrzl sud. Jednou před skoro patnáctilety při prvních pokusech s koncentrátem VUPS-Herold leženého v sudu, na sportovní akci s nedostatkem sklenic se pilo s hrnků. Nezkušenost s domácím kvasnicovým, podchlazeným pivem, a neodhadnutelný objem hrnků. Za chvíli sud zasyčel, my bili řádně připitý a podle váhy měl ještě cca čtyřicetprocent objemu ve formě ledu. Další den jen voda s příchutí kvasnic.
Podruhé se mě to stalo loni a již při napití jsem to odhadl že vymrznutím vody z piva se pivo zahustilo z jedenáctky na cca čtrnáctku a to vyšlo i podle zvážení zbytku ledu v sudu. Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.

Co se týká chuti u kvasnicového tak nedokážu změnu odhadnout. U filtrovaného komerčního piva, se objeví mrazivý zákal a nasládlá chuť. Tyto příznaky mají po delším skladování v normální skladovací teplotě zase téměř zmizet.

Autor:  Lubos [ čtv 18. úno 2010 2:55:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.

Autor:  Moro [ čtv 18. úno 2010 7:55:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Lubos píše:
hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.


Tučňák už není nejsilnější:

Skotský pivovar BrewDog se dlouho z nejsilnějšího piva na světě neradoval. Vývoj speciálu Tactical Nuclear Penguin trval léta, ale jen pár týdnů držel prvenství jako nejsilnější pivo planety. S ještě silnějším, čtyřicetiprocentním chmelovým mokem, přišli němečtí pivovarníci Schorschbräu jen pár dní po uvedení Penguina na trh. Pivovar BrewDog ale rychle vyvinul odvetu, jednačtyřicetiprocentní pivo Sink The Bismarck.

Název piva v překladu znamená „Potopte Bismarcka“ a má být právě výsměchem Němcům, neboť upozorňuje na stejnojmenný film z šedesátých let, který se točí kolem nacistické námořní flotily Bismarck a jejího potopení.

Láhev piva Sink The Bismarck o objemu 330 mililitrů stojí čtyřicet liber, což je v přepočtu něco kolem dvanácti set korun. K dostání kvůli vysoké cenně bude jen v internetovém obchodu. Pivní speciál je obsahem alkoholu přitom silnější než samotná vodka či whisky.

Původní vysoce alkoholický speciál Tactical Nuclear Penguin obsahuje 32 procent alkoholu a jeho pořizovací cena se drží na třiceti librách, asi devíti stech korunách.

Autor:  hroch [ čtv 18. úno 2010 18:22:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Lubos píše:
hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.

Ono musíš z toho kvasu vyndat ledovou tříšť pak ten zbytek zahustíš.

Autor:  Lubos [ čtv 18. úno 2010 19:06:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

To je mě jasné, že se led oddělá pryč, ale jestě jsem neviděl, že by to tak někdo dělal.

Autor:  Petr m [ čtv 18. úno 2010 19:58:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Lubos píše:
To je mě jasné, že se led oddělá pryč, ale jestě jsem neviděl, že by to tak někdo dělal.


přesně tak
v pálenici naopak příliš hustý kvas ředí vodou.

z beček se totiž kvas cucá většinou vývěvou a obsluha řve tak tygr, když někdo doveze zkvašený "povidla"

Autor:  gumoid [ ned 28. úno 2010 8:41:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Jak to dopadlo:

třetinu flašek jsem dal do tepla (asi 4-6 celsia), druhou jsem nechal v komoře, akorát dal o dva regály výš (tam bylo asi kolem nuly).Minulý týden jsem zkusil otevřít o obou skupin a nebylo to nic moc - málo tlaku. Nicméně včera jsem dělal druhý test, a zdá se že je vše v pořádku - nějaké kvasinky to asi přežily a zapracovaly. Takže zmrzlé pivo (pokud není na kost, ale to by láhev nevydržela) asi moc nevadí (i když by to bejt nemělo). Jen to hodně zbrzdí ....

ps: děkuji všem za rady, hlavně ty s kvasem mi hodně pomohly :-)

gumoid

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/