VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=280
Stránka 2 z 2

Autor:  kratoska15 [ ned 28. zář 2014 8:14:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Z pátku na sobotu mi nějak nesepnul termostat a v sobotu ráno v mrazáku -15°C. Pivo bylo v lahvích 9 dní. Bohužel u některých lahví (Bernard) došlo už i k úniku piva z lahví, nic neprasklo, ty bodou asi na odpis :? Láhve u krajů byly prakticky komplet zmrzlé, ty víc od kraje, jen z části......sud se zdá ok, je v něm při zatřepání slyšet trochu tříště. Pivo pomalu přivádím zpět k "životu"......Máte někdo nějaké zkušenosti novější než z roku 2010. Ty mě trochu uklidnily....ale rád bych slyšel i nějaký novější názor nebo zkušenost.
Díky.

Autor:  fotozapisnik.eu [ pon 29. zář 2014 7:56:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

kratoska15 píše:
Z pátku na sobotu mi nějak nesepnul termostat a v sobotu ráno v mrazáku -15°C. Pivo bylo v lahvích 9 dní. Bohužel u některých lahví (Bernard) došlo už i k úniku piva z lahví, nic neprasklo, ty bodou asi na odpis :? Láhve u krajů byly prakticky komplet zmrzlé, ty víc od kraje, jen z části......sud se zdá ok, je v něm při zatřepání slyšet trochu tříště. Pivo pomalu přivádím zpět k "životu"......Máte někdo nějaké zkušenosti novější než z roku 2010. Ty mě trochu uklidnily....ale rád bych slyšel i nějaký novější názor nebo zkušenost.
Díky.



Téměř přesně před rokem se mi podařilo zmrazit část polotmavého ležáku (v lahvích). Jedna část byla totálně na kost, druhá obsahovala tříšť a třetí byla v pohodě - v závislosti na tom, jak daleko byly lahve od zadní chladicí stěny ledničky :)

Byl jsem z toho na prášky, ale podle zahraničních fór byla velice silná naděje na úspěch (když jsem počítal kladné a záporné ohlasy, tak to vyšlo tak 80%). A naděje se zvyšovala s tím, že už jsem měl pivo vykvašené, už jsem ho jenom nechával zrát.

(Komu se to stane během kvašení, asi bude muset přidat nové kvasinky).

Na chuti jsem po nějaké době já osobně (což ještě samozřejmě nemusí znamenat vůbec nic) nepoznal rozdíl mezi zmrzlým a nezmrzlým pivem...

Autor:  kratoska15 [ pon 29. zář 2014 15:20:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Díky za názor, včera jsem jednu přemrzlou láhev otevřel a vypadá to dobře. Neshledal jsem žádné vady, snad jen kromě nižšího řízu, není to ale nijak hrozné.......povraždil jsem vše živé a tak už se nedosytí......kvasnice už přidávat nebudu. A bečku otestuju a popř. dofouknu co2

Autor:  superfast [ pon 16. lis 2015 15:51:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)

Reaguji se zpožděním. Protože mě pivo zmrzlo u zadní stěny lednice až minulý týden.
Zmrzlo světlé, dobře nasycené CO2, řekl bych typický světlý ležák český, spodně kvašený. A zmrzlo tmavé, klon Flekovské třináctky, který byl nasycen CO2 spíše podprůměrně (obojí kvašeno sekundárně v lahvích bez přidání cukru.
Obě jsem zkusil po krátkém tání otevřít a vypít.
Světlý ležák pěnil tak strašně, že to nešlo ani z lahve nalít - musel jsem ho zavřít (patentní uzávěr) a nechat rozmrznout úplně, a pak to bylo stejné, jako kdyby nezmrzlo (možná znalec by nějaký drobný rozdíl poznal).
Ale ta jako Flekovská 13 tka - protože v lahvi zůstala cca polovina objemu zmrzlá v led, kysličník ale v ledu asi moc nebyl - a tak se pivo krásně dosytilo, zhoustlo a byla to opravdu chuťová i alkoholová bomba.

Závěr: Lahve s patentními uzávěry mi při zmrznutí nepopraskaly (celkem 4 kusy), část (tak polévková lžíce-dvě) piva při zmrznutí utekla pod zátkou a tak trochu zasrala lednici, chuťově to ale myslím nemělo zásadní vliv (pokud jsem nechal pivo bez otevření rozmrznout). A té černé 13tce (mluvím o pivu) to vysloveně pomohlo.
Nicméně příště nechám mezi pivem a zadní stěnou ledničky 1 cm mezeru (dám si tam nějakou distanc z hliníku nebo tak něco)
Nazdar.

Stránka 2 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/