VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 23. čer 2017 4:27:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: úte 02. úno 2010 19:09:38 
Offline

Registrován: ned 03. led 2010 8:48:24
Příspěvky: 19
Bydliště: nivnice
Při dnešní kontrole sekundární fermentace jsem zjistil, že polovina lahví je zmrzlá - ne uplně, ale je tam dost ledu. Je v lahvích osmý den.
Co se s pivem teď stane? Nemáte někdo zkušenosti s touto situací?

Dík


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: úte 02. úno 2010 21:07:59 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
No řekl bych jednoznačně, že kvasnice odešly do věčných lovišť. Zkus to pomalu dát na normální teplotu do 10°C a uvidíš. Máš li možnost klidně tam kápni trošku kvasnic dodatečně. Jestli je tam cukr, tak se to rozjede. Piva s vysokou stupňovitostí se dokonce dělají tak, že se nechají vymrznout, led se odstraní a zůstane jen to hutné. Tak jsem to četl, ale to snad už ani není pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: stř 03. úno 2010 20:49:11 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 342
V podstatě by se nemělo stát nic tragického.
Pokud se už pivo před zmrznutím začalo pročišťovat, tak je dokvášení v podstatě u konce a už se jenom čeká na zaležení, jinak sleduj jestli se po mírném ohčátí kvasnice ještě chytí nebo ne (natlakování flašky).

mě už pivo taky párkrát zamrzlo (flaška moc blízko výparníku lednice), na kvalitu to prakticky nemělo vliv.
I když nevím přesně v které fázi ležení k zamrznutí došlo :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: stř 03. úno 2010 23:48:52 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Mě dvakrát promrzl sud. Jednou před skoro patnáctilety při prvních pokusech s koncentrátem VUPS-Herold leženého v sudu, na sportovní akci s nedostatkem sklenic se pilo s hrnků. Nezkušenost s domácím kvasnicovým, podchlazeným pivem, a neodhadnutelný objem hrnků. Za chvíli sud zasyčel, my bili řádně připitý a podle váhy měl ještě cca čtyřicetprocent objemu ve formě ledu. Další den jen voda s příchutí kvasnic.
Podruhé se mě to stalo loni a již při napití jsem to odhadl že vymrznutím vody z piva se pivo zahustilo z jedenáctky na cca čtrnáctku a to vyšlo i podle zvážení zbytku ledu v sudu. Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.

Co se týká chuti u kvasnicového tak nedokážu změnu odhadnout. U filtrovaného komerčního piva, se objeví mrazivý zákal a nasládlá chuť. Tyto příznaky mají po delším skladování v normální skladovací teplotě zase téměř zmizet.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 2:55:58 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 7:55:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Lubos píše:
hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.


Tučňák už není nejsilnější:

Skotský pivovar BrewDog se dlouho z nejsilnějšího piva na světě neradoval. Vývoj speciálu Tactical Nuclear Penguin trval léta, ale jen pár týdnů držel prvenství jako nejsilnější pivo planety. S ještě silnějším, čtyřicetiprocentním chmelovým mokem, přišli němečtí pivovarníci Schorschbräu jen pár dní po uvedení Penguina na trh. Pivovar BrewDog ale rychle vyvinul odvetu, jednačtyřicetiprocentní pivo Sink The Bismarck.

Název piva v překladu znamená „Potopte Bismarcka“ a má být právě výsměchem Němcům, neboť upozorňuje na stejnojmenný film z šedesátých let, který se točí kolem nacistické námořní flotily Bismarck a jejího potopení.

Láhev piva Sink The Bismarck o objemu 330 mililitrů stojí čtyřicet liber, což je v přepočtu něco kolem dvanácti set korun. K dostání kvůli vysoké cenně bude jen v internetovém obchodu. Pivní speciál je obsahem alkoholu přitom silnější než samotná vodka či whisky.

Původní vysoce alkoholický speciál Tactical Nuclear Penguin obsahuje 32 procent alkoholu a jeho pořizovací cena se drží na třiceti librách, asi devíti stech korunách.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 18:22:31 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Lubos píše:
hroch píše:
Ten způsob z vymrznutím se používá při zahušťování ovocného kvasu před pálením např slivovice.



To zamražování kvasu před pálením se mě nějak nezdá. Že se tak dělají ledová vína, nebo údajně nejsilnější pivo na světě (Tactical Nuclear Penguin s 32% alkoholu), to jo, ale kvas? To nemá praktický význam.

Ono musíš z toho kvasu vyndat ledovou tříšť pak ten zbytek zahustíš.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 19:06:16 
Offline

Registrován: stř 24. čer 2009 11:12:46
Příspěvky: 255
To je mě jasné, že se led oddělá pryč, ale jestě jsem neviděl, že by to tak někdo dělal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 19:58:19 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 342
Lubos píše:
To je mě jasné, že se led oddělá pryč, ale jestě jsem neviděl, že by to tak někdo dělal.


přesně tak
v pálenici naopak příliš hustý kvas ředí vodou.

z beček se totiž kvas cucá většinou vývěvou a obsluha řve tak tygr, když někdo doveze zkvašený "povidla"


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Půlka várky zmrzlá (sekundární fermentace)
PříspěvekNapsal: ned 28. úno 2010 8:41:02 
Offline

Registrován: ned 03. led 2010 8:48:24
Příspěvky: 19
Bydliště: nivnice
Jak to dopadlo:

třetinu flašek jsem dal do tepla (asi 4-6 celsia), druhou jsem nechal v komoře, akorát dal o dva regály výš (tam bylo asi kolem nuly).Minulý týden jsem zkusil otevřít o obou skupin a nebylo to nic moc - málo tlaku. Nicméně včera jsem dělal druhý test, a zdá se že je vše v pořádku - nějaké kvasinky to asi přežily a zapracovaly. Takže zmrzlé pivo (pokud není na kost, ale to by láhev nevydržela) asi moc nevadí (i když by to bejt nemělo). Jen to hodně zbrzdí ....

ps: děkuji všem za rady, hlavně ty s kvasem mi hodně pomohly :-)

gumoid


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz