VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 7:50:22
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 15:42:33 
Offline

Registrován: čtv 12. kvě 2016 12:08:52
Příspěvky: 20
Díky za názor, asi ano je to riziko, radějí to nechám déle ležet, snad to dojde.
H.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: úte 15. kvě 2018 15:08:45 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
Poměrně staré téma, ale doplním své zkušenosti.
Protože nemám vlastní lednici na homebrewing (a tedy nemám ani ležáckou lednici), tak vařím svrchně kvašená piva a piva ležím za normálních pokojových teplot (v chladnějším špajzu, tedy teploty 15-20C). Překvapivě mohu zkonstatovat dva poznatky, které jsem zjistil.
1) Ani po víceměsíčním (6-9) ležení nelze na pivech najít nějaké hygienické zhoršení (pokud nebyl nějaký problém - např. nedotažená zátka PET, prasklý porcelán u bernardky, atd). Bohužel slabá piva (8-10 stupňů) se na dlouhodobé ležení nehodí a k když jsou pitelná, tak jejich chuťové vlastnosti od cca 4-5 měsíce od stočení jsou horší. Chuť je mdlejší, aroma slábne. U silnějších piv toto nepozoruji, dokonce mi snad připadají i lepší.
2) Ležení za vyšších teplot trvá déle než za nízkých. :-( Když jsem zkušebně ležel pár lahví v rodinné lednici, tak byla chuť taková, jaká nastala až zhruba po dvojnásobné době u piva leženého za vyšší teploty. Tedy pivo za vyšší teploty dozrává pomaleji, což mne překvapilo, neboť jsem očekával pravý opak. Nevím, zda to platí jen u piv sycených sekundárním kvašením, ale letos jsem si pořídil bombu a keg a zkusím nucené sycení a porovnám pár vzorků ležených za běžných teplot a v lednici. Odhaduji že by to mohlo být stejné, ale uvidíme.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz