VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 27. kvě 2017 20:22:35
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 19:13:33 
Offline

Registrován: úte 23. pro 2014 8:03:19
Příspěvky: 9
Ahoj, chtel bych se zeptat, po sekundarnim kvaseni. Mam uchovat teplotu piva takovou, jaka je pri sekundarnim kvaseni. Nebo ji mohu zvednout. Mam strach, aby se pivo neskazilo. Diky za radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 20:31:08 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 204
Bydliště: Ohrobec
Pokud zachováváš čistotu při vaření, tak se nezkazí ani při vyšší teplotě.
Já nechávám pivo v sudech i lahvích při ležácké teplotě dokud to jde. Pak mám zvlášť lednici s pivem ke spotřebě (7st C). Pokud nemáš kapacity ležáckého sklepa, určitě můžeš dál skladovat při vyšší teplotě. Myslím, že na přesné teplotě zas tolik nezáleží, ale spíš škodí teplotní šoky (časté rychlé změny teploty)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: stř 16. bře 2016 21:25:39 
Offline

Registrován: ned 01. lis 2015 13:03:22
Příspěvky: 6
Předpokládám, že jsi kvasil spodně při teplotách okolo 10 st.C., - i pak bych nezvyšoval, ale jistě teplotu po skončení sekundárního kvašení snížil na ležáckou (v mém případě cca 1-2 st.C.).
Pokud jsi kvasil svrchně, tedy okolo 20 st C., pak by asi mírné zvýšení teploty vadit nemělo, ale já i svrchně kvašené skladuji do 17-18 stupňů maximálně, většinou je teplota ve sklepě i v létě nejvíc kolem 14 st.
Nevím ale proč teplotu po ukončení zvyšovat ?? je to proto , že nemáš chlazené či studené skladiště? Pak bych se bál zejména o trvanlivost spodně kvašeného. Rozepiš se šířeji co jsi vařil, a jaké máš možnosti. Pak ti třeba někdo poradí přesně.
Pizdar (pivu zdar).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2016 7:58:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2782
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Je to v kategorii spodní kvašení.

Přesunout do ležáckého sklepa, teplota co nejblíže nule, ale kladná - 1-2°C

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2016 8:32:57 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Čím nižší teplota k nule, tím lepší pro ležení v podstatě jakéhokoliv piva.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2016 19:20:22 
Offline

Registrován: úte 23. pro 2014 8:03:19
Příspěvky: 9
V lednici 1 stupen to mam uz asi 8 tydnu, ale spis mne zajima, zda to z ni mohu vytahnout s dat normalne do sklepa, kde je 12 stupnu. Vedle kupovanyho piva? Abych ji mohl vypnout.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: čtv 17. bře 2016 20:45:28 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 204
Bydliště: Ohrobec
Pokud te nic netlaci k změně, tak pivu bude lepe v 1st. Pokud potřebuješ lednici třeba pro další várku, dej pivo do sklepa a nic hrozného se mu nestane.
Taky zaleží jaké pivo, pokud je to jedenáctka, tak po 8 týdnech už další ležení není nic moc nezmění. Pokud je to čtrnáctka, tak 8 týdnů je dost málo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: úte 20. pro 2016 9:07:59 
Offline

Registrován: úte 23. pro 2014 8:03:19
Příspěvky: 9
Pivo jsem nechal ve sklepe v lednici cca 8 tydnu, dve piva jsem dal otci, vypilo se asi v cervenci. Mel ho ve sklepe nijak nechlazeny je tam plynovy kotel takze teplo, myslim, ze tam mohlo byt pres leto i 18 stupnu. Meli jsme strach, jak to bude chutnat, ale kupodivu chutnalo skvele. Mnohem lip nez po osmi tydnech. Byl jsem prekvapen, ze se neskazilo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 13:03:12 
Offline

Registrován: čtv 12. kvě 2016 12:08:52
Příspěvky: 19
Zdravím,
chci se zeptat co se stane, když do geku, kde je ještě část nestočené várky do flaš, doliju zpět do geku pivo z láhví, které se i po 6 týdnech natlakovaly, jen velice málo, je to stejná várka, takto bych to mohl dosytit CO2, a pivo by bylo lepší, takto je bez života (CO2)?
Henry


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sekundarni kvaseni a co dal?
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 15:32:49 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 204
Bydliště: Ohrobec
Já bych to s ohledem na riziko kontaminace a následného zkažení toho co máš v kegu nedělal. Raději bych do lahví přihodil trochu cukru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz