VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. zář 2017 13:38:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 6:48:15 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
fotozapisnik.eu píše:
No, jak to jen popsat... Kynout? Pěnit?


Pěnil když jsem přidal lžíčku cukru a zatřepal sklenicí, ale jinak sám od sebe nenakynul, nanapěnil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 7:45:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 343
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Dydi píše:
... když jsem přidal lžíčku cukru ...


Šmankote, to je jak boj s devítihlavým drakem :)

Tak ještě jednou, pro tvůj případ asi nejdůležitější část z mých stránek, kde mimochodem není ani slovo o cukru:

Citace:
V každém případě sáček s kvasinkami (uchovávaný pravděpodobně v ledničce) necháme ohřát na pokojovou teplotu a nasypeme do vody o teplotě 40°C (popřípadě o teplotě udávané výrobcem). Množství vody má dosahovat desetinásobku množství kvasinek (takže na klasický malý pytlíček stačí 110ml vody). Ponecháme 15 minut odpočívat, potom kvasnice opatrně rozmícháme na kašičku, necháme dalších 15-30 minut odpočívat, opatrně zchladíme na teplotu co nejbližší teplotě chladné mladiny (rozdíl teplot by neměl být větší než nějakých 8°C) a to celé šupneme do provzdušněné mladiny.

Aktualizace: poslední dobou se mi osvědčilo přidání dalšího kroku. Kvasnice nechladím samovolně, ale zhruba nadvakrát (s rozestupem 15-30 minut) do kvasnic přiliju trošku mladiny ze spilky. Ne moc, vždycky maximálně na zdvojnásobení objemu kvasnic. Pokud se ale jedná o silné pivo, dávám mladiny ještě méně. Naivně si myslím, že tím ještě více snížím nebezpečí osmotického šoku :)


A druhá citace, tentokrát odborné zdůvodnění od Jimrama:

Citace:
Sušené kvasnice se rehydratují ve vodě, protože jinak může dojít k poškození buněčné stěny. Problém je osmotický tlak. Kvasnice jsou před sušením ve vodě, takže pokud se příliš brzy po rehydrataci dostanou do prostředí s vysokou koncentrací různých iontů (mladina), tak osmotický tlak způsobí destrukci buněčné stěny. Uvnitř buněk bude nižší koncentrace iontů než vně - takže voda zevnitř bude mít snahu prostupovat ven a buňka se bude smršťovat. Čerstvě rehydrovaná buněčná stěna toto nezvládne. Potřebuje čas, aby získala původní pružnost.

Proto se i doporučuje po rehydrataci ve vodě postupně přilévat mladinu, aby nedocházelo k prudkému navýšení osmotického tlaku. To je nejšetrnější způsob přípravy sušených kvasinek před zakvašením.



Nicméně i s cukrem „připravené“ kvasnice by se, podle mého názoru, měly chytit (nemluvím teď o senzorických vlastnostech výsledného piva). Takže pokud pořád nic (ani po 1-2 dnech při teplotě 12°C?), asi už byly kaput přímo v sáčku.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 8:55:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Marný boj s osmotickým tlakem na tomhle fóru vedeme již roky a stále prohráváme na plné čáře. Ostatně, když člověk řeší třeba stáří kvasnic, sanitaci, kolbachovo číslo apod., tak se vždycky najde dost velká skupina "chytrých", co si bude klepat na čelo.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 9:48:34 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
fotozapisnik.eu píše:
Dydi píše:
... když jsem přidal lžíčku cukru ...


Šmankote, to je jak boj s devítihlavým drakem :)

Tak ještě jednou, pro tvůj případ asi nejdůležitější část z mých stránek, kde mimochodem není ani slovo o cukru:

Citace:
V každém případě sáček s kvasinkami (uchovávaný pravděpodobně v ledničce) necháme ohřát na pokojovou teplotu a nasypeme do vody o teplotě 40°C (popřípadě o teplotě udávané výrobcem). Množství vody má dosahovat desetinásobku množství kvasinek (takže na klasický malý pytlíček stačí 110ml vody). Ponecháme 15 minut odpočívat, potom kvasnice opatrně rozmícháme na kašičku, necháme dalších 15-30 minut odpočívat, opatrně zchladíme na teplotu co nejbližší teplotě chladné mladiny (rozdíl teplot by neměl být větší než nějakých 8°C) a to celé šupneme do provzdušněné mladiny.

Aktualizace: poslední dobou se mi osvědčilo přidání dalšího kroku. Kvasnice nechladím samovolně, ale zhruba nadvakrát (s rozestupem 15-30 minut) do kvasnic přiliju trošku mladiny ze spilky. Ne moc, vždycky maximálně na zdvojnásobení objemu kvasnic. Pokud se ale jedná o silné pivo, dávám mladiny ještě méně. Naivně si myslím, že tím ještě více snížím nebezpečí osmotického šoku :)


A druhá citace, tentokrát odborné zdůvodnění od Jimrama:

Citace:
Sušené kvasnice se rehydratují ve vodě, protože jinak může dojít k poškození buněčné stěny. Problém je osmotický tlak. Kvasnice jsou před sušením ve vodě, takže pokud se příliš brzy po rehydrataci dostanou do prostředí s vysokou koncentrací různých iontů (mladina), tak osmotický tlak způsobí destrukci buněčné stěny. Uvnitř buněk bude nižší koncentrace iontů než vně - takže voda zevnitř bude mít snahu prostupovat ven a buňka se bude smršťovat. Čerstvě rehydrovaná buněčná stěna toto nezvládne. Potřebuje čas, aby získala původní pružnost.

Proto se i doporučuje po rehydrataci ve vodě postupně přilévat mladinu, aby nedocházelo k prudkému navýšení osmotického tlaku. To je nejšetrnější způsob přípravy sušených kvasinek před zakvašením.



Nicméně i s cukrem „připravené“ kvasnice by se, podle mého názoru, měly chytit (nemluvím teď o senzorických vlastnostech výsledného piva). Takže pokud pořád nic (ani po 1-2 dnech při teplotě 12°C?), asi už byly kaput přímo v sáčku.



špatně jsem to popsal, tak se pokusím ještě jednou.

po chmelovaru:
převařil jsem 0,3l vody, nechal zchladnout na 25°C, nasypal kvasinky a nechal 20min odpočívat, pak 20minut promíchával pak postupně přiléval mladinu. Vše jak píšeš.

po dvou dnech:
Cukr byl použit až nyní, kdy jsem začal panikařit že to nekvasí. Postup stejný, akorát na místo mladiny jsem použil krystal...

možná ten teplotní šok? nalil jsem to hned do 10°

zbylo ještě jedno balení, večer ho zkusím a dám vědět.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 13:10:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
1. Kvasnice musíš skladovat za nízkých teplot a čím kratší dobu tím lépe.
2. Rehydrataci jsi prováděl dobře, ke konci bys měl ochladit kvasnice přibližně na teplotu mladiny, kam je budeš očkovat (mladina má 10 °C => kvasnice musí mít cca 10-14 °C).
3. Na 25 litrů 15 EPM bys měl dávat asi 70 gramů sušených kvasnic, záleží samozřejmě na počtu buněk na jeden gram (obvykle výrobce zaručuje více jak 6 mld/g) a na teplotě, při které zakvašuješ (čím nižší teplota, tím více kvasnic). V případě, že bych zde použil W 34/70 při zákvasné teplotě 6 °C, tak bych sypal ideálně minimálně 80 gramů.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: čtv 01. říj 2015 5:51:32 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
Pánové děkuji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: čtv 01. říj 2015 7:59:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
PIvo píše:
Na 25 litrů 15 EPM bys měl dávat asi 70 gramů sušených kvasnic, záleží samozřejmě na počtu buněk na jeden gram (obvykle výrobce zaručuje více jak 6 mld/g) a na teplotě, při které zakvašuješ (čím nižší teplota, tím více kvasnic). V případě, že bych zde použil W 34/70 při zákvasné teplotě 6 °C, tak bych sypal ideálně minimálně 80 gramů.

80 gramov ? Na 25 litrov ? Pri cene 11,5 g balicka 100 CZK ? Cize dat 700 CZK len za kvasinky ?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: čtv 01. říj 2015 8:33:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 343
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mně osobně na tom nic k popukání nepřijde.

Fermentis sám doporučuje 200-300g/hl při teplotě 9°C. Což mi na těch 25l vychází (nevylučuji, že jsem to spočítal špatně) 50-75g.

_________________
Grádyš


Naposledy upravil fotozapisnik.eu dne čtv 01. říj 2015 8:35:06, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: čtv 01. říj 2015 8:34:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Dobrá, pro hamouny jenom 70 g. Nebo se dá samozřejmě zvednout zákvasná teplota. Já bych osobně kvasnice propagoval předešlou várkou slabšího piva.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: čtv 01. říj 2015 9:17:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
vankus píše:
Na 25 litrov ? Pri cene 11,5 g balicka 100 CZK ? Cize dat 700 CZK len za kvasinky ?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Tak samozřejmě psalo se to tady mnohokrát, pokud ti to přijde moc, tak můžeš
- použít tekuté z pivovaru, což bývá ve všech ohledech lepší
- namnožit si je sám, což bývá lepší, když máš dostatečně čisté prostředí a procesy
- použít jich méně a pak mít občas pivo s divnýma chutěma a vůněma, a občas dobrý. Pak se tady občas zeptat co bylo špatně.
- koupit si Braníka v akci za 5,90 Kč

Volba je na každém.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz