VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 19. lis 2017 16:59:49
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 10:47:58 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
Milý přátelé,
v sobotu jsem vařil 25L

Infuze:
Mnichovský 6kg
karamel 1kg
Carafa 0,5kg

vyšlo z toho 25L cca. 14 - 15° mám cukroměr jen do 10° tak odhaduji....

po chmelovaru jsem zchladil za 30min na 18°C dal do lednice a zchladil na 10°C - zakvašeno Pilsner Style Yeast 2ks

problém je že po třech dnech žádná deka, stupňovitost stále stejná, tak jsem zkusil přidat ještě další dva pitlíky.

kvasnice jsem skladoval při pokojové taplotě cca. 25°C 8měsíců může to být špatně ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 11:28:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
2 balíčky do 25 litrů 15 EPM budou asi dost málo a ano skladování při 25 °C není pro kvasnice vůbec ideální.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 11:46:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
A sypání kvasnic rovnou do mladiny je genocida.
Kvasnice musíš rehydratovat v teplé vodě (nebudu to znovu rozepisovat - přečti si třeba tohle: http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... -cold-side, nebo ve zkratce tenhle Jimramův komentář: viewtopic.php?p=27054#p27054)

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 14:21:46 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
fotozapisnik.eu píše:
A sypání kvasnic rovnou do mladiny je genocida.
Kvasnice musíš rehydratovat v teplé vodě (nebudu to znovu rozepisovat - přečti si třeba tohle: http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... -cold-side, nebo ve zkratce tenhle Jimramův komentář: viewtopic.php?p=27054#p27054)


přesně tak jak píšeš jsem to dělal.
Tvé stránky http://www.fotozapisnik.eu/gradys mám načtené :D dost jedu podle tebe. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 14:25:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Hmm, tak nevím.
Můžeš zkusit ještě počkat a/nebo lehce zvýšit teplotu.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 16:10:23 
Offline

Registrován: stř 08. říj 2014 23:57:31
Příspěvky: 52
A mladinu si provzdušnil? Stačí párkrát přelejt z kyblíku do kyblíku. Taky používám sušený kvasnice, mám je teda v chlaďáku a míň jak 8 měsíců. Rehydratuju už během scezování (spodní 23°C, svrchní 27°C), při chmelovaru už je odnesu do sklepa aby zchladly blíž k zákvasný teplotě a jak začnu spílat, už jim naliji trochu mladiny a párkrát je přeliju. Kroužky proběhnou už někdy přes noc, ráno sbírám dost vysokou deku. Spodní začínám kvasit na 11°C, svrchní většinou 18. Nový kvasnice mívají občas spoždění, ale jestli si tam nasypal během tří dnů 4 pytlíčky a ani ťuk, je to dost divný. Kvasnicím nesmíš dělat velký teplotní šoky, na zákvasnou teplotu si je z těch 20°C taky zchlaď pomalu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 17:33:06 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
Dildan píše:
A mladinu si provzdušnil? Stačí párkrát přelejt z kyblíku do kyblíku. Taky používám sušený kvasnice, mám je teda v chlaďáku a míň jak 8 měsíců. Rehydratuju už během scezování (spodní 23°C, svrchní 27°C), při chmelovaru už je odnesu do sklepa aby zchladly blíž k zákvasný teplotě a jak začnu spílat, už jim naliji trochu mladiny a párkrát je přeliju. Kroužky proběhnou už někdy přes noc, ráno sbírám dost vysokou deku. Spodní začínám kvasit na 11°C, svrchní většinou 18. Nový kvasnice mívají občas spoždění, ale jestli si tam nasypal během tří dnů 4 pytlíčky a ani ťuk, je to dost divný. Kvasnicím nesmíš dělat velký teplotní šoky, na zákvasnou teplotu si je z těch 20°C taky zchlaď pomalu.


Provzdušnil jsem mixerem při stáčení, vypadalo to jako našlehaná šlehačka. Vlastně jsem byl překvapen jak je to husté a lepivé...
Zkouším zvednout teplotu na 12°C. Tak snad.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: úte 29. zář 2015 17:36:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
... a během rehydratace jevily kvasnice "známky života"?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 5:44:23 
Offline

Registrován: čtv 12. úno 2015 8:36:50
Příspěvky: 38
fotozapisnik.eu píše:
... a během rehydratace jevily kvasnice "známky života"?


Je to moje čtvrtá várka, přesně nevím co by to mělo dělat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: kvasí nebo nekvasí
PříspěvekNapsal: stř 30. zář 2015 6:36:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
No, jak to jen popsat... Kynout? Pěnit?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz