VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Saflager W-34/70
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=23&t=2549
Stránka 8 z 9

Autor:  riso77 [ úte 10. led 2017 20:30:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Nazdar vespolek,

dal som si tu namahu a spocital som kvasinky z 11,5g balicku W34/70 (expiracia 1/2016 - rok po zaruke) uchovavane v chladnicke:

vysledok = 17,78 E9 / 1gram - hodnota radovo suhlasi s odkazom v mojom predchadzajucom prispevku v tomto vlakne (tam sa jedna o ale US-05)
viabilita = 35 % (pouzita koncentracia metylenovej modrej 0,1 % (w/v))

podobne to urobim aj s US-05 a hodim udaj do prislusneho vlakna, pripadne aj sem

Autor:  riso77 [ pon 16. led 2017 7:45:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Este jeden citat z knihy Yeast....

The long-accepted method for viability testing is staining with methylene blue. While methylene blue is the most accepted method in the industry, most do not consider it a valid test when values fall below 90 percent...

Tzn., ze ak klesne vysledok viability urcenej pomocou metylenovej modrej pod 90 % nemozno toto cislo povazovat za spolahlive.

Autor:  glottis [ pon 16. led 2017 8:08:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

a to pak znamena co? chyba se zvedne? a na kolik procent? nebo je to uplne vysledek tak rikajic "na prd"?

Autor:  riso77 [ úte 17. led 2017 9:35:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

no, to je otazka...skor by som sa potom riadil dobrym skladovanim a expiracnou dobou a pozrel si zavislost viablility od casu (ak sa teda bavime o susenych kvasinkach). No a v pripade spodnych urcite starter, pripadne viac balickov

Autor:  riso77 [ pon 12. čer 2017 9:14:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

tak som si spocital koncentraciu kvasiniek w34/70 2 generacie odobratu po odkvaseni 19,5L 12,4°P lezaku zakvaseneho 2 balickami W34/70
Vysledok = 0,85 E9 / ml. Kvasinky neboli este uplne usadene, tzn, ze po usadeni by som sa dostal niekde k cislu 1 E9/ml. V knihe Pivarka autori pocitaju s 2 E9/ml (tu hodnotu beru ako priemer medzi 1E9 a 3E9 zo zdrojov na internete).

Podla mojich vypoctov teda na zakvasenie 20L 12°P lezaku potrebujem 0,36 Litra zozbieranych tekutych kvasnic. Doteraz som davkoval 2-3 polievkove lyzice (cca 45 ml) :) - vykvasit to vykvasilo, aj sa to dalo pit :)

https://goo.gl/photos/ZP1Az1qmJpxAhtg79

Autor:  riso77 [ ned 22. říj 2017 14:25:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Postupujem nasledovne:
EPM = 12 °P, kvasinky W34/70, okolita teplota pri fermentacii = 10 °C
stacanie do kyvety pri 4 °P, zahradenie, umiestnenie kyvety do 3 °C.
Pivo sa mi nenasyti ani po mesiaci lezania a musim to dofuknut CO2.

otazky:
1. je to problem tohto typu kvasiniek? mate tieto skusenosti?
2. nie je ta zmena teploty (premiestnenie z 10 °C do 3 °C) prilis rychla?
3. ak by som to nechal stocene a zahradene v kyvete pri teplote kvasenia za ucelom nasytenia, nepridem o ten zbytkovy extrakt, ktorym su typicke ceske piva?

Autor:  provazek [ ned 22. říj 2017 21:06:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Ahoj, podle mých zkušeností tyto kvasinky pracují (samozřejmě pomalu) i při 3 °C. Bylo by dobré vědět kolik je FG toho piva. Taky se dvanáctka většinou stáčí při 4,5°P. Pak by se to asi nasytilo. A mě osobně se ten skok z teploty kvašení na 3°C zdá rychlý, klidně bych to nechal pár dní nasytit při 10°. Nedokvašený zbytkový extrakt typický pro česká piva je podle mě taková pohádka a pokoušet se o to přináší jen problémy, jako např. že takové pivo nelze mít v pokojové teplotě, vlastně ani v normální lednici. Já všechna piva nechávám dokvasit úplně nadoraz a plnost těla reguluji rmutovacími teplotami.

Autor:  Burda [ úte 05. pro 2017 11:51:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Zdravim,Stala se mi s temito kvasnicemi taková vec,ze mi pivo prokvasilo za 3 dny,bude to mít vliv na kvalitu piva?
Kvasnice byly pouzity po druhé,teplota mladiny při aplikaci kvasnic z prvu 19 st.a kvasnic také 19 st.,přes noc schlazeno na 11st. a v této teplotě pokračovalo kvašení. Když jsem s temito kvasnicemi zakvášel poprvé i s temito teplotami,tak vše proběhlo standartne,kvašení 7dní.
Pivo počátek 1048 12 cukru ,23l
Použity 2 balíčky.11,5g

Autor:  riso77 [ stř 06. pro 2017 0:03:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

predpokladam, ze ked pises, ze kvasnice boli pouzite po druhe, myslis teda uz tekutu formu pozbieranu zo dna nadoby po prvej generacii (susenej).
neuvadzas ale mnozstvo akym si zakvasil - to je tiez velmi dolezity parameter.
z mojej skusenosti, ak to prekvasi takto rychlo, tak je to esterovitejsie a ja osobne tuto esterovitost pri W34/70 nemusim. to co si urobil ty je tzv. warmpitching (zakvasenie pri vyssej teplote ako je fermentacna a nasledne dochladenie) a mozno aj overpitching (nadmerne mnozstvo kvasiniek).
ta esterovitost sa casom v procese lezania uprace, ale nie je to uplne tiptop.
tot moj predpoklad ako to bude asi vyzerat. ak sa ti da nabuduce mladinu dochladit, tak skus zakvasit dostatocnym mnozstvom kvasiniek pri 6-9 °C, a fermentacnu nadobu daj do okolitej teploty 10°C.
btw. literatura spomina pri warmpitchingu este vysoku tvorbu diacetylu a zmes vyssich alkoholov (fusel alcohol = priboudlina)
Osobne s diacetylom pri w34/70 skusenost nemam,ale je pravda, ze takto rychlo mi to este neprekvasilo

Autor:  Mosquit [ stř 06. pro 2017 6:59:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Saflager W-34/70

Zakvášet ležák při 19 není dobrej nápad.
Já vim, spousta lidí to níž neuchladí. V tom je ten ležák technologicky těžkej...

Stránka 8 z 9 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/