VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 22. lis 2017 14:01:03
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: úte 10. led 2017 20:30:45 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 111
Nazdar vespolek,

dal som si tu namahu a spocital som kvasinky z 11,5g balicku W34/70 (expiracia 1/2016 - rok po zaruke) uchovavane v chladnicke:

vysledok = 17,78 E9 / 1gram - hodnota radovo suhlasi s odkazom v mojom predchadzajucom prispevku v tomto vlakne (tam sa jedna o ale US-05)
viabilita = 35 % (pouzita koncentracia metylenovej modrej 0,1 % (w/v))

podobne to urobim aj s US-05 a hodim udaj do prislusneho vlakna, pripadne aj sem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2017 7:45:34 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 111
Este jeden citat z knihy Yeast....

The long-accepted method for viability testing is staining with methylene blue. While methylene blue is the most accepted method in the industry, most do not consider it a valid test when values fall below 90 percent...

Tzn., ze ak klesne vysledok viability urcenej pomocou metylenovej modrej pod 90 % nemozno toto cislo povazovat za spolahlive.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 16. led 2017 8:08:56 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 153
a to pak znamena co? chyba se zvedne? a na kolik procent? nebo je to uplne vysledek tak rikajic "na prd"?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: úte 17. led 2017 9:35:16 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 111
no, to je otazka...skor by som sa potom riadil dobrym skladovanim a expiracnou dobou a pozrel si zavislost viablility od casu (ak sa teda bavime o susenych kvasinkach). No a v pripade spodnych urcite starter, pripadne viac balickov


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pon 12. čer 2017 9:14:45 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 111
tak som si spocital koncentraciu kvasiniek w34/70 2 generacie odobratu po odkvaseni 19,5L 12,4°P lezaku zakvaseneho 2 balickami W34/70
Vysledok = 0,85 E9 / ml. Kvasinky neboli este uplne usadene, tzn, ze po usadeni by som sa dostal niekde k cislu 1 E9/ml. V knihe Pivarka autori pocitaju s 2 E9/ml (tu hodnotu beru ako priemer medzi 1E9 a 3E9 zo zdrojov na internete).

Podla mojich vypoctov teda na zakvasenie 20L 12°P lezaku potrebujem 0,36 Litra zozbieranych tekutych kvasnic. Doteraz som davkoval 2-3 polievkove lyzice (cca 45 ml) :) - vykvasit to vykvasilo, aj sa to dalo pit :)

https://goo.gl/photos/ZP1Az1qmJpxAhtg79


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 22. říj 2017 14:25:49 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 111
Postupujem nasledovne:
EPM = 12 °P, kvasinky W34/70, okolita teplota pri fermentacii = 10 °C
stacanie do kyvety pri 4 °P, zahradenie, umiestnenie kyvety do 3 °C.
Pivo sa mi nenasyti ani po mesiaci lezania a musim to dofuknut CO2.

otazky:
1. je to problem tohto typu kvasiniek? mate tieto skusenosti?
2. nie je ta zmena teploty (premiestnenie z 10 °C do 3 °C) prilis rychla?
3. ak by som to nechal stocene a zahradene v kyvete pri teplote kvasenia za ucelom nasytenia, nepridem o ten zbytkovy extrakt, ktorym su typicke ceske piva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 22. říj 2017 21:06:11 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Ahoj, podle mých zkušeností tyto kvasinky pracují (samozřejmě pomalu) i při 3 °C. Bylo by dobré vědět kolik je FG toho piva. Taky se dvanáctka většinou stáčí při 4,5°P. Pak by se to asi nasytilo. A mě osobně se ten skok z teploty kvašení na 3°C zdá rychlý, klidně bych to nechal pár dní nasytit při 10°. Nedokvašený zbytkový extrakt typický pro česká piva je podle mě taková pohádka a pokoušet se o to přináší jen problémy, jako např. že takové pivo nelze mít v pokojové teplotě, vlastně ani v normální lednici. Já všechna piva nechávám dokvasit úplně nadoraz a plnost těla reguluji rmutovacími teplotami.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz