VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 26. zář 2017 8:28:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 09. lis 2016 16:32:11 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 98
Nazdar vespolek,

co sa tyka toho underpitchingu, tak som narazil na vyborny experiment:
http://brulosophy.com/2016/11/07/yeast-pitch-rate-pt-5-underpitch-vs-overpitch-in-a-lager-exbeeriment-results/

Zaver: ziaden chutovy rozdiel pri zakvaseni 1 alebo 5 balickami W34/70 (pri ferm. teplote 13 °C)

dalsi experiment:
http://seanterrill.com/2011/04/01/dry-yeast-viability/
pocet buniek v 176 dni starych Safale US-05 (predpokladam, ze obdobne to bude aj W34/40) je 23x10^9 / gram

Zaver: vyrobca udava 6x10^9 / g, realne pri cerstvych kvasinkach je tam tych buniek viac. Velmi podstatna je rehydratacia, ktora opat potvrdzuje - rehydratovat vo vode (vid viability v tabulke)

dalsi zaujimavy experiment: lager fermentovany pri 10°C a 21°C:
http://brulosophy.com/2016/02/08/fermentation-temperature-pt-4-lager-yeast-saflager-3470-exbeeriment-results/

Zaver: chutovo velmi tazko rozlisitelne, ak vobec.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 22:30:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Je dobré, že to sem dáváš jako odstrašující příklad. Na těchto stránkách už jsem pár článků četl a ze všeho vyplývá, že nemusí člověk pivo vařit, stačí si jen stočit a převařit vodu a nikdo nic nepozná. Nazývat ty jejich pokusy na pískovišti experimetem je pak taky velmi odvážné. Při experimentech platí jisté zásady, tohle bude zatížené nekonečnou chybou. Pokud těm nesmyslům chceš věřit, tak si to můžeš zkusit kvasit u topení, ale upozorňuji tě, že certifikovaní američtí degustátoři mají o správném českém ležáku představu takovou, že voní jako šiška chmelu Citra (bez legrace) a na základě třeba těchto stránek pochybuju, že mnozí z nich rozlišují mezi hovnem a čokoládou. Osobně jsem underpitching pachutě při 8-10 °C zažil u těchto kvasnic mnohokrát, 21 °C jsem ovšem tedy nikdy nezkoušel a hodlám se těchto chyb vyvarovat i nadále, není to totiž levná záležitost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:06:40 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 140
a jak chutna takova underpitching pachut?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 9:27:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Já mám tu stránku rád, ale jejich experimenty s ležákem jsou opravdu poněkud mimo.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: sob 19. lis 2016 21:27:20 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 206
Bydliště: Ohrobec
a jak chutna takova underpitching pachut?

Ta otázka by neměla zůstat bez odpovědi.

Já se občas nevyhnu zakvašení menším množstvím kvasnic, ale nejsem dost dobrý degustátor, na výsledku nic nepoznám. U ležáků vyhrožují diacetylem, já ležím vždycky poctivě nejmím 8 týdnů a s diacetylem problém nemám (a ten poznám).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: sob 19. lis 2016 21:40:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Třeba estery.
Vyšší náchylnost ke kontaminaci.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: sob 19. lis 2016 22:23:20 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 140
spravne davkovani kvasnic jsem vzdy uvazoval prave kvuli rychlemu rozjeti kvaseni a tim zabraneni kontaminaci. Proc by vznikali estery pokud bych dodrzel jinak vsechno ok? treba provzdusneni? Napada me jedine zase kontaminace necim divokym, co estery produkuje. Takze to je spis dusledek toho sameho nez ze by to vyprodukoval kmen kvasinek, kterym jsem zakvasil. Je to jen muj nicim nepodlozeny nazor a podnet do diskuze :)

aniz bych se zastaval typku na tech strankach, je supr ze si nekdo da tu praci a zkusi to, co zajima vetsinu ale nikomu se do toho nehcce. Ono i to, ze 20 lidi, ikdyby obycejnych pivaru, neidentifikuje onen vzorek ve trech kelimkach neco ukaze. Minimalne si z toho beru to, ze az budu mit malo kvasnic, radsi dam min toho co mam a pripadne to rozestartuju nez to zbabele vylit nebo davat nahradu a pak se divit co to vzniklo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 20. lis 2016 7:10:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ad. estery:
Vyčetl jsem to v Yeast: the practical guide ... od Chris White.
Odvolává se tam ale na nějakou studii a detailně to také nerozvádí.

Hlavně neplatí, že když jich dáš méně, tak se taky namnoží do stejného stavu jako když jich dáš víc, jen že by to déle trvalo.
Trvat to déle bude, ale kvasinky už nebudou v takovém stavu - unavené z neustálého množení.

Výsledek je tedy mj. nižší prokvašení - a vlastně s tím spojená další možnost kontaminace - dokud tam zbyl zkvasitelný cukr, pořád se tam může něco pomnožit (jasně, vím že třeba bakterie jdou i na nezkvasitelný).

Další problém může nastat když se někdo rozhodne kvasnice z takového piva použít podruhé (a ještě si myslí, že v tu chvíli už je "v pohodě" - poprvé pytlíček, pak už tekuté). Budou vystresované, ve špatném stavu. A pak už se problémy fermentace budou odhalovat špatně.

Ale pokud vám to kvasí a jste s výsledkem spokojeni, kvaste klidně s jedním pytlíčkem. Vždyť o tom to je :)

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 20. lis 2016 12:11:06 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 140
zajimave, cekal jsem ze by melo byt jedno jestli kvasinky rozmnozim ve starteru nebo se rozjedou v mladine. Pokud je provzdusnena dostatecne. Ale mozna to je prave ten problem, ze mladinu nikdy neprovzdusnim tak dukladne, jako kdyz starter micham 24+ hodin michadlem. Byl by to zajimavy pokus. Underpitching u provzdusnene a neprovzdusnene mladiny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: ned 20. lis 2016 15:10:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2790
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
U starteru je to vlastně stejné - také se udává, jaké množství kvasnic můžeš množit v kolika litrech starteru.
A pokud potřebuješ víc, musíš dělat třeba 2 nebo 3 kroky.

Nemůžeš si udělat padesátilitrovej starter, a nasypat tam jeden balíček a čekat, že se to pomnoží a výsledkem bude 10 litrů hustých kvasnic.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz