VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 28. dub 2017 22:57:17
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:36:47 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Ahoj, vím že se všude píše jak jsou W34/70 úžasný kvasnice. Já ale po svých zkušenostech s nimi tvrdím, že jsou to kvasnice naprosto příšerné. Zkoušel jsem všechny možné způsoby a teploty a výsledek byl pro mě pokaždé větší či menší zklamání. Už mi nesmí do domu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:42:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Co se týká kmene, jsou to klasické W95, které používá řekl bych tak 80-90% minipivovarů v ČR.

Týká se to obecně tohoto kmene, nebo hodnotíš funkci vždy při prvním kvašení ze sušených, tj. prakticky funkčnost "nulek" ?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:50:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Zdroj s těma W95? Zajímalo by mě, co to W značí, zkoušel jsem je bezvýsledně dohledat v Německu i jejich původ ve staré lteratuře a nic. Starší zdroje uvádí úplně jiná značení x druhů kmenů užívaných v ČSR, W95 se objevují až v novějších zdrojích a to bez uvedení původu. Jinak s W34/70 od femrentis se dá udělat řada druhů ležáků a to velmi čistých, občas mě pozlobily nejspíš kvůli underpitchingu.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:51:39 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Mám zkušenost jen se sušenými a jednou recyklovanými. Bavil jsem se o nich i s kamarádem sládkem a ten mi potvdil, že tyto kvasnice jsou divné a není to to samé s čím se kvasí v minipivovarech.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 7:26:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PIvo píše:
Zdroj s těma W95?


laborka VUPS a myslim ve škole

nejsem si jist, ale vsadil bych boty na to, že W značí Weihenstephan.

a číslování IMHO souvisí s tím, jak si to každý výzkumný ústav čísluje ve své sbírce, tj. ve Weihenstephanu to dostalo číslo 34/70, u nás to dostalo číslo 95, protože to byl (domněnka) 95. přijatý kmen.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 7:53:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Asi to tak skutečně bude, ještě, že je to jednotné. Teď tomu zase říkají RIBM (VÚPS anglicky) 95. Naašel jsem teď nově na RIBM 95/70 a 95/78, což je asi analogie na Mnichov W34/70 a 34/78. Jinak ten kmen má trochu vyšší nároky na odstranění kalů (proto možná tak častá flotace v německých minipivovarech, jak jsme se bavili) a taky na obsah kyslíku, proto možná domovarníkům v kombinaci s malým množstvím můžou dělat problémy.

Edit: Ještě k tomu značení W jako Weihenstephan mě napadlo, ale když už tam nechali to W, tak proč měnit číslo. Prostě perfektní systémový přístup.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 14:37:27 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
V kmenech kvasinek se nevyznám, ale na W-34/70 mi vadí hned několik věcí. Jednak nesmyslně vysoká cena, ale hlavně chuťově: nedají pořádně vyniknout aroma chmelu, spousta vedlejších produktů kvašení a různých divných chutí (pivo jsem ochutnával postupně asi od 3.dne po stočení) Vyskytovala se tam v určité fázi slanost, nakyslost, dokonce i síra (sanitaci mám v pořádku) Tyto pachutě delším ležením zmizí, ale jedna tam zůstává pořád, je to jen lehce, ale něco jako chleba namočený ve vodě, lépe to popsat neumím a hodně mi to vadilo. A další věc je nestabilita piva, pokud se chvíli nechá v teple, kvasinky začnou hned pracovat a vytvářet opět estery ap. Vím, že spouta lidí tady si tyto kvasnice chválí, ale moje osobní zkušenosti jsou takovéto. Teď když jsem 2x použil jiné kvasnice, neobjevil se ani náznak z výše uvedených problémů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 17:12:46 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
provazek píše:
Teď když jsem 2x použil jiné kvasnice, neobjevil se ani náznak z výše uvedených problémů.


Jaké jiné?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 20:31:53 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Blafoza píše:

Jaké jiné?


Obyčejné svrchní Brewmaster Ale. Nechci tady ale srovnávat svrchní se spodními.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 20:48:38 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Vy mě tu ale děsíte....já po několika špatných zkušenostech z mini, jsem se rozhodl už jen používat sušené, které si ošetřím sám. A rozhodl jsem se pro tyto kvasnice. Zainvestoval jsem hrůzu peněz a vy mě tu teď vykládáte jak jsou hrozný. Každopádně od nedělě večer jsou ve spilce a pracují....pak napíšu hodnocení....


A svrchní a spodní bych určitě nesrovnával... ;)

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz