VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 24. úno 2018 15:13:21
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:36:47 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 252
Ahoj, vím že se všude píše jak jsou W34/70 úžasný kvasnice. Já ale po svých zkušenostech s nimi tvrdím, že jsou to kvasnice naprosto příšerné. Zkoušel jsem všechny možné způsoby a teploty a výsledek byl pro mě pokaždé větší či menší zklamání. Už mi nesmí do domu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:42:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2833
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Co se týká kmene, jsou to klasické W95, které používá řekl bych tak 80-90% minipivovarů v ČR.

Týká se to obecně tohoto kmene, nebo hodnotíš funkci vždy při prvním kvašení ze sušených, tj. prakticky funkčnost "nulek" ?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:50:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Zdroj s těma W95? Zajímalo by mě, co to W značí, zkoušel jsem je bezvýsledně dohledat v Německu i jejich původ ve staré lteratuře a nic. Starší zdroje uvádí úplně jiná značení x druhů kmenů užívaných v ČSR, W95 se objevují až v novějších zdrojích a to bez uvedení původu. Jinak s W34/70 od femrentis se dá udělat řada druhů ležáků a to velmi čistých, občas mě pozlobily nejspíš kvůli underpitchingu.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: čtv 16. dub 2015 20:51:39 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 252
Mám zkušenost jen se sušenými a jednou recyklovanými. Bavil jsem se o nich i s kamarádem sládkem a ten mi potvdil, že tyto kvasnice jsou divné a není to to samé s čím se kvasí v minipivovarech.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 7:26:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2833
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PIvo píše:
Zdroj s těma W95?


laborka VUPS a myslim ve škole

nejsem si jist, ale vsadil bych boty na to, že W značí Weihenstephan.

a číslování IMHO souvisí s tím, jak si to každý výzkumný ústav čísluje ve své sbírce, tj. ve Weihenstephanu to dostalo číslo 34/70, u nás to dostalo číslo 95, protože to byl (domněnka) 95. přijatý kmen.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 7:53:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Asi to tak skutečně bude, ještě, že je to jednotné. Teď tomu zase říkají RIBM (VÚPS anglicky) 95. Naašel jsem teď nově na RIBM 95/70 a 95/78, což je asi analogie na Mnichov W34/70 a 34/78. Jinak ten kmen má trochu vyšší nároky na odstranění kalů (proto možná tak častá flotace v německých minipivovarech, jak jsme se bavili) a taky na obsah kyslíku, proto možná domovarníkům v kombinaci s malým množstvím můžou dělat problémy.

Edit: Ještě k tomu značení W jako Weihenstephan mě napadlo, ale když už tam nechali to W, tak proč měnit číslo. Prostě perfektní systémový přístup.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 14:37:27 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 252
V kmenech kvasinek se nevyznám, ale na W-34/70 mi vadí hned několik věcí. Jednak nesmyslně vysoká cena, ale hlavně chuťově: nedají pořádně vyniknout aroma chmelu, spousta vedlejších produktů kvašení a různých divných chutí (pivo jsem ochutnával postupně asi od 3.dne po stočení) Vyskytovala se tam v určité fázi slanost, nakyslost, dokonce i síra (sanitaci mám v pořádku) Tyto pachutě delším ležením zmizí, ale jedna tam zůstává pořád, je to jen lehce, ale něco jako chleba namočený ve vodě, lépe to popsat neumím a hodně mi to vadilo. A další věc je nestabilita piva, pokud se chvíli nechá v teple, kvasinky začnou hned pracovat a vytvářet opět estery ap. Vím, že spouta lidí tady si tyto kvasnice chválí, ale moje osobní zkušenosti jsou takovéto. Teď když jsem 2x použil jiné kvasnice, neobjevil se ani náznak z výše uvedených problémů.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 17:12:46 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
provazek píše:
Teď když jsem 2x použil jiné kvasnice, neobjevil se ani náznak z výše uvedených problémů.


Jaké jiné?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 20:31:53 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 252
Blafoza píše:

Jaké jiné?


Obyčejné svrchní Brewmaster Ale. Nechci tady ale srovnávat svrchní se spodními.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 20:48:38 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Vy mě tu ale děsíte....já po několika špatných zkušenostech z mini, jsem se rozhodl už jen používat sušené, které si ošetřím sám. A rozhodl jsem se pro tyto kvasnice. Zainvestoval jsem hrůzu peněz a vy mě tu teď vykládáte jak jsou hrozný. Každopádně od nedělě večer jsou ve spilce a pracují....pak napíšu hodnocení....


A svrchní a spodní bych určitě nesrovnával... ;)

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 85 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz