Jimram píše:
Pokud dodržuješ čistotu, tak není zas tak důležité zakvasit co nejrychleji. Důležitější je zakvasit při dostatečně nízké teplotě, u spodního kvašení určitě pod 14°C, nejlépe nejvýše 10°C. Takže příště nech mladinu chladit do rána a zakvas ji až ráno zastudena.
Poprvé to jelo pomalu, protože první generace ze sušených se vždycky rozjíždí pomaleji a taky jsi určitě zakvasil menším množstvím kvasinek.
Pivo bude hodně esterově vonět (aspoň se naučíš tuhle vadu poznávat), vypít to půjdě, někomu to ani nevadí, ale do ležáku to rozhodně nepatří. Než jsem vyřešil chlazení měl jsem takových várek docela dost.
To bych určitě nedělal, raději bych zakvasil při teplotě řekněme klidně i 15°C a nechal to dochladit, než to nechat bez kvasnic do rána. Ta lag fáze u spodních kvasnic je delší, nerozjedou se naplno během dne. Takovou čistotu doma nikdy nedodržíš, aby se nechytli před kvasnicema jiné mikroorganismy.