VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 01. bře 2017 20:59:19
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 9:02:50 
Offline

Registrován: stř 08. dub 2015 8:48:00
Příspěvky: 15
Zdravím všechny varníky. V sobotu jsem vařil z tmavého sladového výtažku. Sušené kvasnice Saflager W-34/70 jsem si rozkvasil z mladině při teplotě 24, tak jak je psáno na sáčku, nebo na http://www.svoboda-frankova.cz/kvasnice-saflager-w-3470/. Kašička se utvořila, začaly "bublat". Přelil jsem je do spilky s provzdušněnou mladinou a pořádně promíchal a dal do chlaďáku s konstantní teplotou 11 stupňů. Po jednom dni se hladina zaprášila, ovšem třetí den je pěna nijaká - řídká, spíš na ústupu (foto v příloze). Před chmelovarem byla hustota 1047, po třech dnech 1035. Sanitace byla řádná. Problém s řídkou pěnou se tady již probíral, ale bez výsledku. Nenapadá mě, čím to, že je pěna tak řídká. Věděl by někdo?


Přílohy:
IMG_0032.JPG
IMG_0032.JPG [ 149.05 KiB | Zobrazeno 3539 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 9:25:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
No pokud to pořád kvasí (hustota klesá), tak bych asi nijak výrazně nepanikařil. Pokud tedy pivo nějak nepatřičně nesmrdí/nechutná.

Jak velká várka to je? Pokud nějakých standardních +-20 litrů, použil bych osobně ne jeden, ale dva balíčky kvasnic.

Také informace o o teplotě pro rehydrataci se trošku liší - nevím, co je na balíčku, ale "Svoboda Fraňková" uvádí 27°C ± 3°C, přičemž přímo na stránkách Fermentis je uvedena hodnota 23°C ± 3°C (http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... W34pdf.pdf). To ale problém asi nebude, jelikož tebou uvedená teplota 24°C splňuje obě podmínky :)

Co by ale teoreticky mohl být problém, je rehydratace (nebo jak říkáš ty "rozkvašení") v mladině. Sušené kvasnice by se (podle mých průzkumů - http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... -cold-side) měly rozkvášet ve vodě, ne v mladině ani v cukrové vodě.
Nasypání (nerehydratovaných) sušených kvasnic do mladiny údajně může až polovinu kvasinek zabít. A jelikož jsou na ležák doporučovány balíčky dva (správně rehydratované), je možné, že jsi vlastně do mladiny nalil pouhou čtvrtinu doporučovaného množství živých kvasinek.

P.S. Provzdušňoval's?

P.P.S. Pokud máte pocit, že se pletu, klidně to sem napište, rád se vzdělám...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 9:52:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Souhlas s Grádyšem.

Doplň víc informací - jak probíhalo lití kvasinek do mladiny (teploty), jak rychle teplota mladiny klesala, ... Kolik bylo litrů, jaká hustota byla po chmelovaru (nebo to jsi neměřil? však to je nejzákladnější údaj..)

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:06:09 
Offline

Registrován: stř 08. dub 2015 8:48:00
Příspěvky: 15
Pivo voní pěkně, bez známek zkažení. Jde o malou, testovací várku - 10L. Proto jsem zvolil jeden balíček, tak jak píšou na obalu i na uvedených stránkách. Pro rozkvašení v mladině jsem se rozhodl po přečtení několika článků na Internetu. Přišlo mi to logické, když při rozkvašování kvasnic při výrobě z mladinového koncentrátu se přidávala maltóza, nebo práškový koncentrát, aby "měly co žrát".

Ale zřejmě máš pravdu. Při první várce ze sladového výtažku jsem kvasnice jen rozprášil na povrch mladiny. Pěna byla hustší, rovnoměrná, ale max 1cm vysoká a třetí den začala tmavnout. Ale po sesbírání to bylo vše, pak se, až na pár pěnových škraloupů, neobjevilo nic. Pivo prokvasilo, stočil jsem při 1016 a po měsíci ležení je chutné. Ale při tomto druhém pokusu už mi to začalo řádně vrtat hlavou.

Mám ještě dva balíčky kvasnic, mohu udělat pokus. Sice "vyhodím" 80Kč, ale zase budu mít jistotu. Rozkvašování (rehydrataci) u předchozích jsem si nafotil, tak mám s čím srovnávat.

Provzdušňoval - jednak při stáčení do spilky a pak intenzivním promícháváním perforovaným míchadlem. Není to takové, co by asi zařídil ponorný mixér, ale poté, co jsem ten poslední rozebral, protože z něj něco teklo a našel tam přiloženou nechutnost, mi tyhle krámy nesmí domů. Žádný z těch co jsem pak prohlížel v obchodě nemá těsnění tak, aby do něj nezatékalo. A nebyl to mixér za 500Kč.

P.S. Máš k tomu zabíjení kvasnic v mladině nějaký zdroje informací?


Přílohy:
IMG_9731.JPG
IMG_9731.JPG [ 150.21 KiB | Zobrazeno 3518 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:11:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Count píše:
P.S. Máš k tomu zabíjení kvasnic v mladině nějaký zdroje informací?


Čoveče - teď na to nemůžu přísahat, ale tipnul bych si, že to bylo tady: http://www.amazon.com/Yeast-Practical-F ... 0937381969 (nemůžu to ale momentálně ověřit, protože tu knihu nemám u sebe)

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:13:32 
Offline

Registrován: stř 08. dub 2015 8:48:00
Příspěvky: 15
jak probíhalo lití kvasinek do mladiny (teploty)

- Mladina schlazená na 24 stupňů. Ve stejné, odebrané mladině, jsem rozkvašoval.

jak rychle teplota mladiny klesala

- Z varu na 24 stupňů za cca 20 minut pomocí spirálového chladiče, kterým protéká studená voda z vodovodu. Nemám u sebe deník, abych věděl přesný čas, ale bylo to +- 20 minut

Kolik bylo litrů

- 12 litrů mladiny po chmeovaru. 1L jsem spotřeboval na rozkvašení (zbytečně moc) a 1L jsem vyčabral, když jsem si při spílání nevšiml špatně zavřeného kohoutu spilky.

jaká hustota byla po chmelovaru (nebo to jsi neměřil? však to je nejzákladnější údaj..)

- ej, toto jsem neměřil. Měřil jsem hustotu přes chmelovarem, ale toto ne. A máš pravdu, protože tak nemám startovací hustotu, která se chmelovarem může změnit. Má to ještě jiný důvod?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:17:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Count píše:
P.S. Máš k tomu zabíjení kvasnic v mladině nějaký zdroje informací?


A pak je to stručně a pěkně shrnuto tady: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=441967

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:34:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Count píše:
jak rychle teplota mladiny klesala

- Z varu na 24 stupňů za cca 20 minut pomocí spirálového chladiče, kterým protéká studená voda z vodovodu. Nemám u sebe deník, abych věděl přesný čas, ale bylo to +- 20 minut


Spíš mě zajímalo klesání teploty po zakvašení. Zakvášet ležák při 24°C je hodně. Doporučil bych spíš postupovat opačně, tj. zchladit mladinu na nějakých 8-9°C. Rehydratace kvasinek při těch 24, a pak pomalu nechat klesat taky na 9 (nebo i o kousek výš) a pak nalít zchlazené kvasinky do zchlazené mladiny. Tak, aby nedostaly šok, ale zároveň aby nebylo zakvášení při příliš vysoké teplotě.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 10:40:38 
Offline

Registrován: stř 08. dub 2015 8:48:00
Příspěvky: 15
Kvasnice jsem s mladinou smíchal při stejné teplotě 24 stupňů (+- 1) a následně uložil celou spilku do chlaďáku s teplotou 11 stupňů. Za jak dlouho došlo ke zchlazení mladiny z 24 na 11 nevím, mám tam zatím jen čidlo termostatu, teplotní sonda pro mladinu mi zatím chybí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saflager W-34/70
PříspěvekNapsal: stř 08. dub 2015 11:27:18 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 201
Bydliště: Ohrobec
Sušené kvasnice se rehydratují ve vodě, protože jinak může dojít k poškození buněčné stěny. Problém je osmotický tlak. Kvasnice jsou před sušením ve vodě, takže pokud se příliš brzy po rehydrataci dostanou do prostředí s vysokou koncentrací různých iontů (mladina), tak osmotický tlak způsobí destrukci buněčné stěny. Uvnitř buněk bude nižší koncentrace iontů než vně - takže voda zevnitř bude mít snahu prostupovat ven a buňka se bude smršťovat. Čerstvě rehydrovaná buněčná stěna toto nezvládne. Potřebuje čas, aby získala původní pružnost.

Proto se i doporučuje po rehydrataci ve vodě postupně přilévat mladinu, aby nedocházelo k prudkému navýšení osmotického tlaku. To je nejšetrnější způsob přípravy sušených kvasinek před zakvašením.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz